Grønn kjøring har som mål å redusere utslippene

Hvordan kan miljøvennlig kjøring hjelpe deg med å spare drivstoff?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

I disse dager er det en økende interesse for teknikker for "miljøvennlig kjøring" eller "grønn kjøring". Her tar vi en titt under panseret på betydningen av miljøvennlig kjøring, og hvordan visse kjøreatferder ikke bare kan hjelpe miljøet, men også spare penger på drivstoffbudsjettet ditt

Hva er miljøvennlig kjøring?

Den miljøvennlige kjøringen står for to prinsipper.

  • For det første er det økologisk: kjøring med tanke på miljøet stadig viktigere for forbrukere i disse dager.
  • For det andre er det økonomisk: å spare drivstoff har en positiv effekt på en sjåførs lommebok. Miljøvennlig kjøring, eller “grønn kjøring”, er dermed et ensemble av kjøreteknikker som tar sikte på å redusere utslipp og bruk av fossilt brensel så mye som mulig. Og hvis du kjører et elektrisk kjøretøy, vil det også hjelpe deg å øke batterirekkevidden!

Hvilke kjøreteknikker kan bidra til å spare drivstoff?

Her er ni tips for miljøvennlig kjøring for å redusere karbonavtrykket og spare penger.

1.    Sjekk dekktrykket

For lite luft i dekkene øker drivstofforbruket, i tillegg til å påvirke sjåførens kontroll over kjøretøyet. På den annen side reduserer overfylte dekk drivstofforbruket, men øker bremselengden og reduserer dekkenes levetid. Indikasjon på passende trykknivåer kan vanligvis finnes i kjøretøyets vedlikeholdsmanual, hanskerommet, på døren eller drivstoffdøren.

2.    Velg riktig dekk

"Drivstoffeffektive dekk" designet for å generere lav rullemotstand kan også redusere bilens drivstofforbruk betydelig. Et merkesystem kan hjelpe deg med å identifisere det mest effektive dekket: se etter "bensinpumpe"-piktogrammet på etiketten og velg dekk med A-klassifisering.

header choix 2

 viser etiketten dekkets drivstoffeffektivitet, rangert fra A til E (A er mest effektivt).

3.    Forutse: senk farten, ikke brems

Unngå for eksempel å kjøre fort opp til trafikklysene og trykke på bremsen. Planlegg i stedet og la nok avstand til at bilen sakte ned i tide.

4.    Unngå rystende kjøring

Ikke alltid lett i bebygde byområder, men konstant stopp og start vil belaste drivstofforbruket ditt. En av måtene å få bedre L/100 km ved bykjøring er å slappe av! Du trenger ikke å være konstant støtfanger-til-støtfanger med bilen foran. Heldigvis er mange kjøretøy i disse dager utstyrt med urbane kjøremoduser designet for å redusere drivstofforbruket.

Heute kann der Kraftstoffverbrauch dank City-Modus gesenkt werden

5.    Unngå plutselige akselerasjoner

Jo raskere du endrer et objekts hastighet, jo mer kraft krever det. En plutselig hastighetsøkning vil derfor kreve en ekstra dose energi, og derfor belaste drivstofftilførselen din.

6.    Hold deg til fartsgrensene

Ikke bare pålagt av sikkerhetsgrunner, bilens fartsgrenser bidrar til å redusere drivstofforbruket og forurensende utslipp. 

7.    Les terrenget

Cruising i gir kan være en fin måte å få bedre L/100 km. La bilen din cruise og tyngdekraften gjøre jobben sin hvis du for eksempel nærmer deg en nedoverbakke. Begynn å akselerere når du når bunnen av bakken hvis det er en stigning like etter. Hva med cruise control? Selv om det er nyttig for motorveien, er det best å slå den av i kupert terreng.

8.    Ikke la motoren gå

Unngå å la bilen stå i gang hvis det ikke er nødvendig, for både lommeboken og miljøet. Dette inkluderer å stoppe for å ringe, vente i bilen for å hente barna, til og med å sitte i tett trafikk.

9.    Bruk klimaanlegg med måte

Unødvendig bruk betyr mer drivstoffforbruk og mer CO₂ i atmosfæren. Foretrekk ventilasjon eller senk vinduene ved lav hastighet.

Grønn kjøring: eksperttips for å hjelpe deg med å spare drivstoff

Cyrille Roget, teknisk og vitenskapelig kommunikasjonsdirektør for Michelin, har noen konkrete eksempler på hvordan man kan spare drivstoff med miljøvennlige kjøreteknikker. 

Han forklarer, "akselerer forsiktig, bruk bilens kraft for eksempel ved oppstart." Det er ingen grunn til å brøle så fort som mulig. På samme måte når det kommer til hastighet: ”Respekter fartsgrensene på motorveien for å spare drivstoff. Ikke nødvendigvis akselerere i oppoverbakke, du kan alltid la bilen bremse litt i stigninger.”

I urbane områder, sier Cyrille, "fristelsen er å holde seg tett bak personen foran. I enkelte byer kan folk utvikle en nervøs kjørestil. Men nøkkelen er å holde seg til sin egen rytme, og å forutse så mye som mulig.”

Å unngå brå akselerasjoner er nøkkelen til miljøvennlig kjøring

Og en av de viktigste faktorene når det gjelder å spare drivstoff og få mest mulig ut av L/100 km? Dekk! Cyrille forklarer at mye av den "bortkastede" energien (drivstoff som ikke brukes til å snu hjulene på bilen) går tapt på grunn av rullemotstand: "Dette tapet representerer opptil 20 %, med andre ord én full tank av fem. Og når du tenker på hvor mye drivstoff vi putter i en bil hvert år, forstår du at det er en betydelig mengde.”

Løsningen for å redusere rullemotstanden (uten å miste veigrepet) er i de riktige dekkene. Ta for eksempel de nye MICHELIN e.PRIMACY-dekkene. Spesielt designet med tanke på alle aspekter ved miljøvennlig kjøring, hjelper de sjåfører med å spare drivstoff og penger på grunn av eksepsjonelt lav rullemotstand(1).

Med den beste rullemotstanden kontra de gjennomsnittlige premium-konkurrentene (1), tilbyr MICHELIN e.PRIMACY 0,21 liter drivstoff per 100 kilometer og rundt €80 over dekkets levetid (2,3). For et elektrisk kjøretøy økes rekkevidden med anslagsvis 7 % sammenlignet med andre dekk i kategorien – det er 30 km, for en anslagsvis 400 km rekkevidde (4).

Hvordan kan sjåfører hjelpe miljøet? 

Bilindustrien tar betydelige skritt mot å forbedre kjøretøyers innvirkning på miljøet gjennom innovasjoner som MICHELIN e.PRIMACY-dekket eller MICHELIN PILOT SPORT EV-dekket. Men sjåføren har også en betydelig rolle å spille. Som vi har sett, er miljøvennlig kjøring ikke bare en måte å spare drivstoff, penger og holde seg tryggere på veien, men tankegangen til grønn kjøring er også grunnleggende hvis vi sammen ruller mot en grønnere fremtid.

Fotokreditt:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Legal mentions

(1) MICHELIN e.Primacy-kategorien av dekk er definert som førsteklasses sommerdekk som merkene CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, og som ikke er dedikert til Original Equipment-applikasjon (dvs. ikke designet for å oppnå spesifikke bilprodusenter mål), men dekk som kan kjøpes fra forhandlere.
Rullemotstandstest – Rullemotstandstester utført på maskin av Applus Idiada, på Michelins forespørsel, juni (på ny) og august (på 2 mm polert) 2020, på dimensjon 205/55 R16 91V, sammenlignet med MICHELIN e.PRIMACY (ny: 5,58 kg/t) og slitt: 5,13 kg/t) versus MICHELIN PRIMACY 4 (ny: 7,74 kg/t og slitt: 6,25 kg/t) ; BRIDGESTONE TURANZA T005 (ny: 7,17 kg/t og slitt: 5,81 kg/t) ; CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (ny: 6,39 kg/t og slitt: 5,49 kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (ny: 8,93 kg/t og slitt: 6,94 kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (ny: 7,97kg/t og slitt: 5,54kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (ny: 7,01 kg/t og slitt: 5,38 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (ny: 6,96 kg/t og slitt: 6,30 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 (ny: 8,79 kg/t og slitt: 6,97 kg/t).

(2) Når den er ny, genererer MICHELIN e·Primacy 2 kg/t gjennomsnittlig rullemotstand mindre enn konkurrentene, tilsvarende reduksjon i drivstofforbruk på opptil 0,21 l/100 km, tilsvarende en økning i C02-utslipp på opptil 5 g for en VW Golf 7 1,5 TSI eller tilsvarende gevinst på opptil 7 % i autonomi for en VW e.Golf. 
Under bruk genererer MICHELIN e·Primacy 1,5 kg/t gjennomsnittlig rullemotstand mindre enn konkurrentene, gevinsten tilsvarer opptil 80 € besparelser på drivstoff. Denne gevinsten tilsvarer opptil 174 kg spart C02. Bruksgevinster er estimert på gjennomsnittet av nye og polerte 2 mm-data for å ta hensyn til ytelse i sann levetid – Alle gevinster er estimert på en base på 35 000 km og en drivstoffpris på 1,46 €/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 1.6.2020 vektet på topp 10 land for motorkjøretøybevegelser på nasjonalt og utenlandsk territorium – https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Faktiske drivstoff- og kostnadsbesparelser kan variere avhengig av kjørevaner, kjøretøy eller dekktrykk.

(3) Økt rekkevidde for EV-batterier og CO2-reduksjon. Når den er ny, genererer MICHELIN e.PRIMACY 2 kg/t gjennomsnittlig rullemotstand mindre enn konkurrentene, tilsvarende reduksjon i drivstofforbruk på opptil 0,21 l/100 km, tilsvarende en økning i CO2-utslipp på opptil 5 g for en VW Golf 7 1,5 TSI eller tilsvarende gevinst på opptil 7 % i autonomi for en VW e.Golf.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.