compare tyres L

Hvordan sammenligne dekk?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

På hvilket grunnlag burde du sammenligne dekk for å velge det som vil gi deg full tilfredshet? Denne artikkelen handler om de viktigste ytelseskriteriene du bør vurdere, beslutningshjelpemidlene du kan bruke og Michelins beste råd. Vi vil diskutere hvordan du velger den du trenger innenfor samme dekkserie og gir deg beslutningshjelpemidler, for eksempel uavhengige dekktester, merking og dekksammenligningssteder. Til slutt vil vi diskutere et annet viktig kriterium: langsiktig ytelse.

De viktigste ytelseskriteriene for dekksammenligning

For å sikre effektivitet må dekkene levere mange, ofte motstridende, ytelsesegenskaper. Å forbedre en av disse ytelsene må ikke gå på bekostning av de andre.

Grep er et kriterium for å ta hensyn til dekksammenligningen

Trekk eller grep

Husk – dekkene er den eneste kontakten kjøretøyet ditt har med veien, så grepet spiller en viktig rolle for sikkerheten din. Din evne til å bremse, svinge, akselerere eller holde seg stabil i høyere hastigheter avhenger av dekkets grep. Hver type dekk er designet for å gi grep i spesifikke typer vær- og veiforhold. Derfor er det så viktig å tenke på hvordan og hvor du skal kjøre og hvilken type grep du trenger når du velger dekk.

Levetid er et kriterium å ta hensyn til når man sammenligner dekk

Levetid

Hvor lenge et dekk varer før slitebanen slites ut er et viktig element for å sikre at du får best valuta for pengene. Det kan være store forskjeller i dekklengden du vil motta basert på dekkets design og kvalitet. Sportsdekk (høyytelsesdekk) har en tendens til å ha lavere slitebanelevetid enn standard personbildekk fordi fokuset i designet er grep og ytelse i stedet for lang levetid. Hvordan og hvor du kjører, og om du tar vare på dekkene eller ikke, vil også påvirke hvor lenge de varer. 

Energieffektive dekk kan hjelpe deg med å spare drivstoff og bør derfor tas i betraktning ved dekksammenligning

Energieffektivitet

Visste du at én av fem tanker med drivstoff til et kjøretøy skyldes dekkenes rullemotstand på veien? Dekk kan ha stor innvirkning på kjøretøyets drivstofforbruk. Noen dekk har spesifikk konstruksjon og materialer som bidrar til å redusere rullemotstanden. Å kjøpe energieffektive dekk som gir lav rullemotstand kan hjelpe deg med å spare drivstoff eller utvide batterirekkevidden for elektriske kjøretøy – en annen måte å gi deg god valuta for pengene.

Håndteringsytelse og levere presis styring og svinger.

Håndtering

Håndtering er hvordan kjøretøyet ditt reagerer på sjåførens krav (som styring, akselerasjon, bremsing) og veiforhold. Gode håndteringsdekk kan øke sikkerheten – ved å holde kjøretøyet stabilt og sjåføren i kontroll – i tillegg til kjøregleden.
Dekket spiller en veldig viktig rolle i håndteringen:
Den overfører sjåførens instruksjoner fra hjulet til bakken. Generelt er sporty høyytelsesdekk designet for å maksimere kjøreegenskapene og levere presis styring og svinger.

Velg dekk som er optimalisert for bedre komfort

Komfort og støy

Kjørekomfort refererer til hvordan dekket demper sjåføren fra ujevnheter på veien. Dekk som er optimalisert for bedre komfort har spesialdesignet konstruksjon for å hjelpe til med å absorbere støt og gi en jevn tur.
Et annet viktig element for en hyggelig kjøretur er en rolig tur. Dette bestemmes av et dekks slitebanedesign – mengden spor i dekket og deres posisjoner. Generelt, jo mer aggressiv et design ser ut, jo større er sannsynligheten for at den kan generere støy. Men husk at sporene har en viktig rolle å spille for å gi grep – avgjør om den ekstra trekkraften er verdt litt mer veistøy.

Sjekk dekkenes robusthet mens du sammenligner dem

Robust

Dekk må kunne motstå alt veien bringer. Et dekks robusthet, eller seighet, er dets evne til å overvinne hverdagsfarer på veien. Hvis du ofte kjører på skadede eller ikke-asfalterte veier, se etter dekk med forsterket konstruksjon.

tip7 long lasting performance

Langvarig ytelse

Uansett hvilke ytelseskriterier som vurderes, er det viktig at de varer gjennom hele dekkets levetid. Dette betyr ikke bare å sammenligne dekk når de er nye, men å sikre at de fortsetter å prestere gjennom hele livssyklusen til de når slitasjeindikatorene. Et dekk skal prestere bra fra første kilometer til siste.

Hvordan sammenligne dekk innenfor samme dekkserie?

Hver av våre dekkserier er laget i et utvalg størrelser for å passe til passende kjøretøy. 

Noen ganger vil en dekkserie ha flere versjoner av samme dekkstørrelse, men med forskjellige tekniske spesifikasjoner som:

●    Hastighetsvurderinger (f.eks.: S, T, H, V, W, Y osv.), 
●    Lastindeks (f.eks.: 91, 94, XL osv.), 
●    OE-merker (Original Equipment).

ckh3kw1ft0hms01ijt52wniim tip4 version 680

Disse tekniske spesifikasjonene er viktige detaljer som kan avgjøre om den versjonen er kompatibel med kjøretøyet ditt og måten du kjører på.

Hvis flere versjoner er kompatible med kjøretøyet ditt, anbefaler vi at du velger versjonen med samme spesifikasjoner som originaldekkene, inkludert riktig OE-merking. 
OE-merkingen gjelder dekk utviklet i samarbeid med bilprodusenter som oppfyller mer spesifikke krav, tilpasset hvert bilmerke. For eksempel betyr "MO"-merkingen at dekket er godkjent av Mercedes for sine kjøretøy. 
OE-merkingen er imidlertid ikke et krav så lenge størrelsen, hastigheten og belastningsindeksene respekteres.
Du kan også trygt velge en versjon med høyere hastighetsvurdering eller belastningsindeks; høyere hastighet eller lasteevne kan imidlertid påvirke slitebanens levetid og kjørekomfort negativt.

Uavhengige tester for å hjelpe deg å sammenligne dekk

Uavhengige dekktestere som spesialiserte magasiner eller profesjonelle organisasjoner kan hjelpe deg med å sammenligne dekk.

Hvert år bruker disse uavhengige testerne svært strenge kriterier for å vurdere ytelsen til dekkene ved å teste dem på forskjellige overflater. De vurderer ulike aspekter som bremsing, håndtering, rullemotstand, støy, osv. ...

Uavhengige testere hjelper deg med å sammenligne dekk

Sammenlign dekk med den europeiske merkingen

Europeisk merking er utviklet for å hjelpe deg med å sammenligne ulike dekkmodeller (fra forskjellige merker eller innenfor samme merke) på objektive kriterier. 

Hvis du for eksempel vil ha et Michelin-sommerdekk, kan det hende du nøler mellom Primacy 4 og E-Primacy. Merkingen vil indikere at E-Primacy har en bedre rullemotstand, noe som bidrar til å redusere drivstofforbruket og CO2-utslippene. Hvis du er følsom overfor disse bekymringene, vil merkingen føre deg til E-Primacy.

Merking kan derfor være en hjelp i beslutningsprosessen. Du bør imidlertid være klar over at den er begrenset til noen få kriterier og at den kun måler dekk når de er nye, noe som ikke forteller deg alt om et dekks ytelse.

labelling

Sammenlign dekk med dekksammenligningssider

Det kan være nyttig å bruke dekksammenligningssider, men det er viktig å huske at sammenligningene deres generelt er basert på nye dekk, noe som betyr at de ikke setter de testede dekkene i perspektiv utover et visst slitasjenivå (når de har tilbakelagt noen tusen kilometer). 

Likevel blir noen dekkytelser mindre effektive med slitasje, spesielt på våte veier og spesielt ved bremsing. Derfor er det også viktig, når man sammenligner dekk, å vurdere ytelsen til dekkene når de begynner å bli slitt.

Velge dekk med ytelse laget for å vare

Å opprettholde ytelsen til dekket til den aller siste milen er nøyaktig hva Michelin krever av dekkseriene sine.
I utviklingen og produksjonen av våre dekk streber vi etter å oppnå best ytelse uten kompromisser når de er nye, og at denne ytelsen holder seg på et utmerket nivå helt til siste kilometer, når maksimalt slitasjenivå er nådd. 

115454201 m
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.