Motorcycle tyre repair: is my tyre repairable?

FIKSE MOTORSYKKELDEKK: KAN DEKKET MITT REPARERES?

Ingenting er mer frustrerende enn å punktere langt hjemmefra eller langt unna garasjen. Kan motorsykkeldekket ditt repareres? I så fall, hvordan kan det repareres? Finn våre svar i denne artikkelen.

Innholdet i artikkelen:

Kan motorsykkeldekk repareres?

I noen enkelte tilfeller er det mulig å reparere et punktert dekk på en motorsykkel. Men det er lite sannsynlig at du klarer å stille riktig diagnose selv.

Hvorfor? For det første fordi du må ha tilgang til innsiden av dekket. For det andre fordi det krever et profesjonelt øye for å vurdere tilstanden og fastslå riktig diagnose.

Avhengig av tilstanden til dekket ditt, vil mekanikeren enten reparere det eller anbefale å bytte det. Det er derfor viktig at du tar dekket til en spesialist så snart som mulig slik at den kan fastslå hva som kan gjøres med dekket ditt.

Selvfølgelig er det vanskelig å vise dekket ditt til en mekaniker hvis du er langt unna neste verksted og dekket er flatt! I dette tilfellet gjelder en av følgende:

- Du har et sett for reparasjon av motorsykkeldekk: hvis du klarer å fastslå hvor punkteringen er, bruk settet til å reparere dekket midlertidig* slik at du kan komme deg til nærmeste verksted.
- Hvis du ikke har et reparasjonssett for motorsykkel: du må få motorsykkelen flyttet til nærmeste verksted. Vanligvis er en telefon til forsikringsselskapet ditt alt som trengs for å få en havarimekaniker involvert.

Hvis dekkvulsten er skadet (hvis den kommer ut av felgen), fraråder vi en midlertidig reparasjon med settet ditt. Få motorsykkelen tauet bort av en havaritjeneste.

Sett for reparasjon av motorsykkeldekk

I et reparasjonssett for motorsykkeldekk er det vanligvis veker for midlertidig reparasjon av et motorsykkeldekk.< </33 For å lappe et punktert dekk settes veken inn med et verktøy fra utsiden så hullet tettes. Sprayboksen som vanligvis er inkludert i settet skrus deretter på ventilen og dekket kan pumpes opp igjen.

flat tyre

Det er viktig å vite at denne typen reparasjoner bare er en midlertidig løsning. For det første fordi en veke satt inn i dekket på denne måten ikke garanterer en fullstendig tetning. For det andre fordi det er en stor sikkerhetsrisiko å kjøre etter en punktering uten å få sjekket innsiden av dekket av en mekaniker.

Settet for reparasjon av motorsykkeldekk og dets innhold er bare en midlertidig løsning så du kan kjøre til nærmeste verksted for å få diagnostisert dekket ditt.

Kanskje du lurer på hvordan et dekk repareres på en bærekraftig måte?

Dette er nøyaktig hva vi kommer til å forklare i neste avsnitt.

Hvordan foregår fiks av motorsykkeldekk?

mushroom

Mushroom-dekkreparasjon (PRP)

Den mest effektive måten å reparere på, hvis mulig, er “mushroom”-reparasjonen, også kalt PRP.

Navnet på dette tilbehøret kommer fra soppformen: en stilk passer inn i hullet for å hindre luftsirkulasjon og en flat del på toppen forsegler hullet fra innsiden.

Dette er den mest effektive reparasjonen da den hindrer luft i å slippe ut av dekket, men forhindrer også at vann, skitt og andre ytre elementer kommer inn i hullet. Det krever tilgang til innsiden av dekket (i motsetning til veken, som settes inn fra utsiden) og må derfor utføres av en mekaniker. Mekanikeren følger spesifikke trinn for å gjøre reparasjonen både effektiv og holdbar.

repairable zone

Reparerbare områder på dekket

Om et motorsykkeldekk kan repareres avhenger av punkteringsområdet.

Et dekk kan bare repareres hvis hullet er i T-sonen vist i diagrammet, dvs. omtrent tre fjerdedeler av slitebanen.

Dette området utelukker kanten av slitebanen og sideveggen på dekket der en reparasjon ikke ville holde.

Begrensninger for dekkreparasjon

Andre kriterier for å avgjøre om et dekk er reparerbart er hastighetsvurderingen, diameteren på punkteringen og antall reparasjoner.

Hastighetsindeks

Maksimal diameter på hull

Maksimalt antall reparasjoner

< VR

6 mm

2

ZR

3 mm

2

Tabellen ovenfor indikerer at:

– Det anbefales ikke å reparere et motorsykkeldekk mer enn to ganger
- Et dekk med en hastighetindeks under VR kan repareres opp til en maksimal punkteringsdiameter på 6 mm
- Et dekk med hastighetsindeksen ZR kan repareres opp til en maksimal punkteringsdiameter på 3 mm

Når du får en punktering kan dekket ditt få andre skader enn selve punkteringen.

Hvis du for eksempel fortsetter å kjøre en stund etter at du har fått punktering, kan dette føre til flekker på innsiden av dekket, noe som gjør det mer skjørt.

Teknisk sett betyr dette at snorene som strukturerer dekket inne i gummien har blitt kraftig deformert. En synlig sjattering inne i dekket indikerer at disse snorene har blitt varme. I dette tilfellet vil ikke mekanikeren anbefale en reparasjon fordi dekket har blitt farlig å kjøre på.

mottling

Dekkfiks

Dekkforsegling er en type gelé som føres inn i dekket via ventilen for å begrense risikoen for punkteringer. Når dekket roterer, spres massen med dekktetning over hele den indre overflaten slik at den dekkes jevnt.

Dekkfiksen kan brukes for forebyggelse eller reparasjon.

- Den forebyggende metoden er å spre tetningsmassen når dekket er nytt for å forhindre punkteringer,
- Den reparerende metoden er å spraye den gjennom ventilen for å tette hullet etter en punktering. Deretter pumpes dekket opp igjen med en patron fra settet.

Kvalitetene til tetningsmidler for motorsykkeldekk kan variere fra merke til merke, og det samme kan varigheten av deres effektivitet. Du bør også være oppmerksom på at fordampningsfenomen fra varme krever at du fra tid til annen sjekker at dekkforseglingen ikke har tørket ut. Hvis dette er tilfelle, vil det være nødvendig å rengjøre innsiden av dekket og injisere dekktetningsmiddel på nytt for å forlenge den beskyttende effekten. For riktig bruk, se spesifikasjonene til dekkforseglingen.

Fiks motorsykkeldekk nær meg

Lurer du på hvordan du kan finne en mekaniker i nærheten for å reparere motorsykkeldekket ditt? Bare bruk vårt Forhandlersøk.

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Motorbike
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.