VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Europeiske lover om vinterdekk

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Mekinger på vinterdekk

Lær deg å kjenne utstyret ditt

3pmsf Tyre

M + S (snø og gjørme):

En egensertifisering fra produsenten som indikerer at ytelsen under vinterforhold er testet.

3pmsf Tyre

Alpetopp/snøfnugg (3PMSF):

Dekk med denne merkingen er designet for snødekte veier, og ytelsen deres er bekreftet i regulerte tester (1).

(1) Test av effektiviteten av vinterforholdene i henhold til metoden beskrevet i R117.2

guide ue regulations

Hva sier europeiske forskrifter om vinterdekk?

De europeiske forskriftene for vinterdekk sier at «dekkene må merkes med M + S hvis de er snødekk».

Det kreves ingen ytelsestester for å bruke M + S-merket. Dette er bare produsentens egen sertifisering. Valget garanterer ikke objektiv ytelse.

Vinterdekk med alpetopp/snøfnugg-merking må imidlertid ha gjennomgått en regulert test som garanterer en viss ytelse under vinterforhold.

I Europa ser reglene for bruk av sertifiserte vinterdekk (M + S og/eller alpetopp/snøfnugg*) annerledes ut, avhengig av landet. I noen land kan vinterdekk være nødvendig i løpet av en viss del av året eller i visse vær- og kjøreforhold. I tillegg har noen land lovverk som krever en minimum mønsterdybde om vinteren, som Norge.

Sverige: 
Vinterdekkpåbud mellom 1. desember og 31. mars for kjøretøy opptil 3,5 t, ved vinterforhold (M+S-dekk). Snøskuffe og frostvæske kreves medbrakt.

Finland:
I Finland må du ha piggede eller piggfrie vinterdekk mellom 1. desember og 28. februar. Du kan kjør på piggdekk mellom 1. november og første mandag etter påske.

Danmark:
I Danmark er sommerdekk tillatt om vinteren, men vinter- eller helårsdekk anbefales.

Bibendum - Reflexion

Visste du dette?

I Europa kan dekk som er vintersertifisert (M + S og/eller alpetopp/snøfnugg) ha en noe lavere hastighetsindeks enn de originale dekkene. I dette tilfellet må du justere hastigheten slik at den stemmer overens med indeksen med lavere hastighet.

Når bør du bytte til vinterdekk?

I Norge er det ingen lov om når man må bytte til vinterdekk, men det er krav om at du bruker dekk som er tilpasset kjøreforholdene. I forskriften om bruk av kjøretøy står det: 
«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

Piggdekk er derimot noe mer regulert. Det er lov til å kjøre på piggdekk fra 16. oktober i Nordland, Troms og Finnmark. I resten av landet kan man kjøre på piggdekk fra 1. november. Hvis man dog skal kjøre i områder hvor det er meldt snø eller temperaturfall, har du lov til å kjøre på dekk før datoene nevnt ovenfor. 
Du kan kjøre på piggdekkene frem til første søndag etter 2. påskedag i hele landet. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekkene brukes til og med 30. april. Men også på denne siden av sesongen er det tillatt å bruke kjetting om føre krever det. 

replace cjzy52pb20czw0qnzrh65xz1u bras bib hiver max 7
dot

Visste du dette?

Du kan finne produksjonsdato for dekkene dine i DOT-koden på dekksiden.

* Punkt 3.1.5 i direktiv 92/23 og forskrift R30
 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.