Driving safely on mountain roads

SIKKER KJØRING PÅ FJELLVEIER

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Kjøring på fjellveier krever passende forholdsregler og adferd for å være trygg, spesielt under vanskelige værforhold som våte, snødekte eller isete veier.

Les videre for å finne ut hva våre eksperter har å si om trygg kjøring på fjellveier.

Sammendrag:

Hvordan være godt forberedt før reisen

Før du drar, anbefaler vi at du tar noen sikkerhetstiltak som vil gjøre fjellkjøringen roligere.

1 - Utstyr deg med nyttig tilbehør

Først av alt, her er en ikke-uttømmende liste over tilbehør som kan være nyttig for din sikkerhet på en fjellvei, spesielt om vinteren:

 • en avisingsspray og en skrape for å avise frontruten og vinduene raskere, for eksempel hvis bilen din har vært ute over natten i kalde temperaturer
 • en spade for måking
 • en pappeske for å starte bilen dersom hjulene spinner
 • et teppe og varme klær i tilfelle du blir tvunget til å vente i bilen
 • snacks og drikke
   

2 - Kontroller olje- og kjølevæskenivåene

Ingen liker å havarere, spesielt ikke når det er kaldt og man befinner seg på utsatte fjellveier. For å unngå dette anbefaler vi at du sjekker oljenivået før du setter i gang siden dette skal brukes til å hindre bilens motor og andre komponenter fra overoppheting. Kjølevæske bør også etterfylles siden dette vil bidra til å holde motorens temperatur under 100° C til enhver tid. Hvis temperaturen noen gang skulle stige for høyt under reisen, er det beste du kan gjøre å svinge av på et passende sted og vente noen minutter til temperaturen synker.

3 - Sjekk frontlyktene

På veien er det viktig å se og bli sett, enda mer på en fjellvei der sikten kan gjøres vanskeligere av raskt skiftende værforhold og hvor det ikke er gatebelysning. Kontroll av front- og baklykter vil sikre at du klarer å lyse vei og bli sett av andre bilister.

4 - Sjekk vindusviskerne

Hvis det regner eller snør, må du stole på vindusviskerne for å sikre best mulig sikt. Husk også å sjekke spylervæskenivået.

5 - Sjekk dekkene

Det er to viktige ting å sjekke på dekkene dine:

 • deres slitasjenivå
 • deres lufttrykk.
   

Dekkslitasje er uunngåelig over tid og når den lovlige grensen nås, er det farlig å kjøre. Dette er fordi når slitemønsteret på dekkene dine har nådd sitt maksimale slitasjenivå, er de ikke lenger i stand til å tilby samme ytelse, spesielt på våt vei. Finn ut hvordan du sjekker slitasjenivået på dekkene dine.

Dekktrykket synker naturlig over tid. Et riktig dekktrykk sikrer god veihåndtering, og derfor bedre sikkerhet, spesielt i nedoverbakke. Det forhindrer også ujevn og/eller for tidlig dekkslitasje. Derfor anbefales det sterkt å sjekke dekktrykket regelmessig, spesielt før du drar på en lang reise eller kjører i fjellet.

du kan pumpe opp dekk med en dekkpumpe på en bensinstasjon

Har du de riktige dekkene for kjøring på fjellveier?

Regelmessig kjøring i fjellet utsetter deg for skiftende værforhold som noen ganger kan bli vanskelig. For din sikkerhet er det derfor viktig å utstyre deg med egnede dekk med høy ytelse.

Avhengig av vintertemperaturene i din region, snødekket og risikoen for is, vil visse dekk gi bedre sikkerhet og optimal ytelse. Oppdag våre tips for å velge riktige dekk.

michelin crossclimate 2

Kjøring på fjellveier: trygge kjøretips

Kjøring på fjellet innebærer svingete veier med ulik grad av stigning. Sikten kan reduseres, svingene er hyppige og noen kan være skarpe. Sikker kjøring, selv på tørre veier, tilsier at du må å tilpasse kjøreatferden.

Generelle råd

 • Kjør alltid forsiktig og sakte, og hold trygg avstand, spesielt hvis veien er våt, snødekket eller isete.
 • Før en sving med dårlig sikt, sett ned farten og ikke nøl med å signalisere ved å tute. Dette gjør at potensielle møtende sjåfører kan være klar over at du kommer kjørende før de ser deg.
   

Å kjøre trygt oppover

Senk farten før hver sving og akseler forsiktig gjennom kurven. Hvis en bils turtall synker, er dette et tegn på at den sliter med stigningen. I stedet for å sette foten i gulvet, bør du gire ned og gjenvinne kontrollen. Dette kan være spesielt nyttig i svinger på en bratt del av fjellveien, som for eksempel på en fjellrygg.

Å kjøre trygt nedover

Når du kjører i nedoverbakke, bruk bremsene, men spesielt motorbremsen: bruk de forskjellige girene i girkassen for å holde deg litt over turtall for å bremse bilen.

Å kjøre trygt på vinteren

Driving safely in winter

Alle disse tipsene gjelder også om vinteren, men med ekstra forholdsregler. Å kjøre i fjellet om vinteren kan utsette deg for vanskeligere værforhold enn om sommeren.

På snø eller is oppfører bilen seg annerledes ved bremsing. Hvis du trykker på bremsepedalen for hardt og plutselig, kan bilens hjul låse seg og gli. Husk derfor å bremse sakte og gradvis for å gi dekkene tid til å gripe tak i underlaget og bremse bilen.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.