VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Da bør du sette på vinterdekkene

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Du trenger bare å huske denne enkle regelen:

«Når temperaturen blir 7 °C er det på tide å bytte til vinterdekk!»

replace cjzy52pb20czw0qnzrh65xz1u bras bib hiver max 1

Når bør jeg bytte til mine vinterdekk?

Været blir mer uforutsigbart og vintrene varierer enormt fra år til år. Hvorfor risikere å bli sittende fast på veien uten riktig dekk for været?

For å unngå å komme i en farlig situasjon, bør du vurdere denne enkle regelen: «Når temperaturen er under 7 °C, er det på tide å bytte til vinterdekk!»

Når må jeg kjøre på vinterdekk?

I Norge er det ingen lov om når man må bytte til vinterdekk, men det er krav om at du bruker dekk som er tilpasset kjøreforholdene. I forskriften om bruk av kjøretøy står det: 
«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

Piggdekk er derimot noe mer regulert. Det er lov til å kjøre på piggdekk fra 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark. I resten av landet kan man kjøre på piggdekk fra 1. november. Hvis man dog skal kjøre i områder hvor det er meldt snø eller temperaturfall, har du lov til å kjøre på dekk før datoene nevnt ovenfor. 

guide replace tire glove

Michelin Winter Experience - X-Ice North 4 (SE65) WINNER

Når bør jeg ta av vinterdekkene mine?

Vi anbefaler at du ikke kjører på vinterdekkene året rundt. Vinterdekkene inneholder en annen gummiblanding som presterer dårligere i varmt vær.  I tillegg vil gummien bli myk og slites ned mye raskere. Vinterdekk som er laget for lave temperaturer bør byttes ut med sommerdekk så fort temperaturen overstiger 7 °C. 

Du kan kjøre på piggdekkene frem til første søndag etter 2. påskedag i hele landet. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekkene brukes til og med 30. april. Men også på denne siden av sesongen er det tillatt å bruke kjetting om føret krever det. 

replace cjzy52pb20czw0qnzrh65xz1u bras bib hiver max 7

Hva er egentlig vinterdekk?

Vinterdekk er definert som dekk merket med symbolet alpetopp/snøfnugg (3PMSF).
Fram til 30. november 2024 regnes også dekk merket med M + S, M.S, M&S, M-S, MS eller «Mud and Snow» som vinterdekk på biler med en totalvekt under 3 500 kg. For trailere er 30. november 2028 det siste året dette dekket med denne definisjonen.

Den minste lovlige mønsterdybden på vinterdekk for kjøretøy med totalvekt på under 3,5 tonn er 3 mm.

Bil Tidningsledare pn002567 max Tips och råd

De viktigste tingene å vite om når kjører om vinteren

  • Husk den gyldne regelen: «I temperaturer under 7 °C er det på tide å skifte til vinterdekk!»
  • Det er imidlertid ikke en god idé å ha vinterdekk på året rundt.
  • Når vinterdekkene er på plass, husk å sjekke lufttrykket i alle fire dekkene en gang i måneden. I kaldere vær har dekktrykket en tendens til å synke (undertrykk), og når temperaturen stiger øker dekktrykket (overtrykk) vanligvis.
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.