background image

SOMMER-, VINTER- ELLER ALL SEASON-DEKK?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Er du forvirret over hvilke dekk du trenger? Hold deg trygg på veiene uansett vær med denne veiledningen som omhandler bruk av riktige dekk for alle årstider.

Forskjellen mellom sommerdekk, helårsdekk og vinterdekk

Hva er sommerdekk?

Sommerdekk er konstruert for å brukes under varmere måneder når temperaturen sporadisk eller over lengre tid kan nå 40 °C, eller gjennom hele året på steder som ikke har vintervær. Med et lavt dekkmønster og en stiv, klebrig mønstersammensetning som gir utmerket gripeevne på tørre og våte overflater, er sommerdekk konstruert spesielt for å gi optimal ytelse i temperaturer over 7 °C. De maksimerer sikker manøvrering, og sørger for at du er så stabil som mulig når du svinger rundt hjørnet eller bremser. 

Vinterdekk og sommerdekk Har forskjellige dekkmønstre

Hva er vinterdekk?

Vinterdekk er det motsatte – de er konstruert spesielt for at du skal kjøre trygt i temperaturer under 7 °C og i barske forhold som is og snø. Sammenlignet med sommerdekk,har vinterdekk et markant dekkmønster med dypere og flere hakk, slik at friksjonsegenskapene forbedres på snø og is. De er også laget av et smidigere materiale, som bidrar til at de holder seg myke nok for godt veigrep selv i frysetemperaturer. 

Hva er helårsdekk?

All season-dekk eller helårsdekk som de også kalles, kombinerer egenskaper fra sommer- og vinterdekk og kan anvendes fra tidlig vår til sen høst. De har flere hakk i dekkmønsteret enn sommerdekk, som gjør at de lettere får godt veigrep på snødekte veier. I tillegg tilpasser de seg også varmere temperaturer. Dette er det enkleste valget om du anvender bilen under milde somre, milde vintre og uregelmessige snøfall. All season-dekk garanterer for mobilitet og sikkerhet for temperaturer som spenner fra -10 °C til +30 °C.

Sommerdekk kontra vinterdekk

Selv om de kan se like ut, anbefales det ikke å bruke vinterdekk om sommeren, da den mykere slitebanen slites raskere ned på varm asfalt. Bilens veigrep vil også avta, noe som forlenger bilens stoppelengde, og det er sannsynlig at drivstofforbruket også vil øke.

Likeledes anbefales det ikke å bruke sommerdekk om vinteren, da disse dekkene ikke er designet for å takle kalde temperaturer. Uten vinterdekkenes dypere slitebane og ekstra riller, kan sommerdekk streve med veigrepet på isete- eller snøvær. Hvis du kjører i snø med sommerdekk, kan det øke bremselengden med dobbelt så mye sammenlignet med om du kjører med sertifiserte vinterdekk. Sommerdekkets gummiblanding blir naturligvis hardere når det er kaldt, noe som øker risikoen for skrensing eller sladding på vinterveier. Et sommerdekk kan ta skade på vinteren siden gummiblandingen ikke er laget for lave temperaturer.

Og hva er forskjellen mellom sommerdekk og all season-dekk? Hvis du må velge mellom de to,  les denne artikkelen.

Ytelse for MICHELINs sommerdekk, vinterdekk og helårsdekk

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
slide1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
slide2

Sommerdekkene til MICHELIN Primacy 4 og Pilot Sport 4 yter best på tørre og våte veier i varmt vær. De har utmerket levetid, akkurat som du kan forvente av MICHELIN-merket.

MICHELIN CrossClimate+ er helårsdekk som yter godt både sommer og vinter, selv i snø. Slitestyrken er på linje med sommerdekkenes , noe som gjør det til det ledende dekket i denne kategorien.

Vinterdekkene til MICHELIN Alpin 6 og MICHELIN Pilot Alpin 5 er de dekkene som yter best for røft vintervær, også snødekte og isete forhold.

Når skal du bytte ut vinterdekk med sommerdekk?

Avhengig av værforholdene der du bor, er hovedregelen at du bør skifte fra sommerdekk til vinterdekk når temperaturen gjennomgående faller til under 7 °C. Hvis du opplever en kort og plutselig kuldeperiode, er det bedre å vente til temperaturen endres og stabiliseres. De samme prinsippene gjelder når været begynner å varmes opp. Når temperaturene gjennomgående er over 7 °C, kan du skifte tilbake til sommerdekk.

Med helårsdekk trenger du ikke bekymre deg for når du må skifte dekk. De gir sinnsro hele året.

Hvor mye koster det å montere de rette sesongdekkene på bilen? 

Det er vesentlig å velge riktige dekk, enten du skal ha dem på en sedan, elektrisk bil, sportsbil, firehjulstrekker eller en SUV. Kostnadene avhenger av kjøretøyets størrelse og hvilken type sesongdekk du vil ha. For eksempel er et fra MICHELIN Primacy 4 sommerdekk tilgjengelig i 104 størrelser (fra 15–20 tommer): Finn priser på nett eller hos din lokale forhandler.

I motsetning til sommerdekk, kan helårsdekk brukes trygt om vinteren, en faktor som gjenspeiles i en høyere pris. Det er imidlertid fortsatt rimeligere å utstyre kjøretøyet med helårsdekk enn å kjøpe sett med både sommer- og vinterdekk. Disse allsidige dekkene kombinerer teknologien til sommer- og vinterdekk for å kunne holde et høyt ytelses- og sikkerhetsnivå under alle værforhold. Hybridegenskapene gjør dem økonomiske å kjøre med på sikt.  Søk etter priser på nett, eller finn din lokale forhandler.

MICHELIN-verksted: Hjelper deg med å velge de rette dekkene for deg og bilen din

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.