Reinforced tyres

NÅR SKAL FORSTERKEDE DEKK BRUKES ?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Hva er forsterkede dekk og når bør de brukes? Er de nødvendige for kjøretøyet ditt? Les artikkelen vår for å finne ut av dette.

Hva er forsterkede dekk?

Begrepet kan være misvisende. Man kan kanskje tenke seg at forsterkede dekk tåler påkjenningene fra ru og steinete veier for å unngå punkteringer... men i virkeligheten er det en helt annen sak!

Forsterkede dekk er faktisk ikke beregnet for terrengbruk. De er dekk med økt lastekapasitet. De lar deg kjøre under gode forhold mens du har en høyere last på grunn av kjøretøyets masse.

Det er flere måter å absorbere massen til et kjøretøy på:

 • enten ved å øke størrelsen på dekket: dette øker volumet av luft som bærer lasten,
 • eller ved å øke trykket.
   

Det er for dette andre alternativet at forsterkede dekk er designet.

Forsterkede dekk, tidligere merket REINF på sideveggen (for "forsterket"), kalles nå XL (Extra Load), i motsetning til SL (Standard Load).

Belastningsindeksen til dekket (som er markert på sideveggen av dekket) er høyere på et XL-dekk enn på et SL-dekk, noe som betyr at det er i stand til å støtte et tyngre kjøretøy.

Forsterkede dekk for hvilken type kjøretøy?

Forsterkede dekk er designet for kjøretøy med høy masse, for eksempel SUV-er.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Noen eksempler:

 • BMW X2 M35i (4x4): XL-forsterkede dekk, størrelse 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1,3 L 109 (MPV): XL forsterkede dekk, størrelse 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL-forsterkede dekk, størrelse 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : forsterkede dekk XL, størrelse 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL forsterkede dekk, størrelse 255/45 R 20 105H
   

I motsetning til hva man skulle tro, bruker ikke nyttekjøretøy som varebiler, som må bære tung last, XL-dekk. Dekkene deres har sin egen spesifikke merking angitt med bokstaven C, som er synlig på sideveggen av dekket der størrelsen er angitt.

Hva er forskjellen mellom XL og HL?

 

HL (Heavy Load)-dekk er en nyere standard, introdusert i 2021, for å møte behovet uttrykt av bilprodusenter for dekk som kan bære enda større belastning enn XL-dekk.

Hvorfor? Rett og slett fordi nye typer kjøretøy har kommet på markedet: elektriske og hybridbiler.

139330342 l

De elektriske batteriene tilfører ekstra masse som en ny type dekk måtte kunne bære uten å måtte øke størrelsen. Bransjen har derfor blitt enige om en ny standard kalt HL, som nå går foran den tradisjonelle størrelsesmerkingen.

Eksempel : HL 225/45 17 XL 124V

HL-standarden er imidlertid ikke nødvendigvis forbeholdt el- og hybridbiler. Noen sporty og tunge biler er også utstyrt med HL-dekk, for eksempel Mercedes AMG C Class Sport og andre kjøretøy av denne størrelsen.

Kan jeg montere forsterkede dekk på kjøretøyet mitt?

Hvis kjøretøyet ditt ikke krever XL-dekk på grunn av vekten, er det ingen vits i å bruke dem.

Faktisk er et forsterket dekk tyngre enn et standarddekk, noe som innebærer mer stivhet med ulempen av en litt mindre komfortabel tur. Den har også høyere rullemotstand, noe som gjør at den bruker litt mer energi.

På den annen side, hvis kjøretøyet ditt trenger forsterkede dekk på grunn av sin store masse, anbefales det ikke å montere standarddekk. Med samme trykk ville de bli knust og ville ikke fungere skikkelig på veien. De ville også slites ut raskere.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.