jauge de profondeur

Guide for dekktrykk for varebil

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Hvorfor er dekktrykk for varebiler viktig? Hvordan vet du hvilket trykk som er riktig for kjøretøyet ditt? Hvor ofte bør du justere det? Og hvordan? Dersom du lurer på noen av disse spørsmålene, har du kommet til rett sted! Våre eksperter har svarene. 

Hvorfor er dekktrykk for varebiler viktig? 

Over tid mister et dekk naturlig trykk, uansett hvor lufttett ventilen er. Derfor er det nødvendig å justere trykket regelmessig for alle dekk, inkludert reservehjulet når det finnes. Denne kontrollen hjelper også til å oppdage unormalt tap av trykk i ett dekk sammenlignet med andre.

Hva er risikoen ved feil dekktrykk for varebiler?

På et dekk som opererer ved utilstrekkelig trykk temperaturen stige unormalt, noe som kan degradere de indre komponentene. Denne nedbrytningen er irreversibel og kan føre til ødeleggelse av dekket ved en plutselig flatning.

Konsekvensene av å kjøre med utilstrekkelig trykk huskes av dekket, og kan vise seg lenge etterpå, selv etter at trykket er justert på nytt.

For lite trykk betyr høyere drivstofforbruk og øker også risikoen for tap av grep ved vannplaning.

Enten det er for mye eller for lite luft, vil et dekk slites raskt og noen ganger ujevt, noe som vanligvis resulterer i behov for tidlig utskiftning. 

Riktig trykk:

  • Sikkerhet
  • Lang levetid
  • Optimalt drivstofforbruk

-0.5 Bar

  • Redusert dekklevetid

-1 Bar:

  • Fare for utblåsning av dekk
  • Økt drivstofforbruk
  • Endret veihåndtering
  • Økt bremselengde

Hvor ofte bør du sjekke dekktrykket på varebilen?

Du kan sjekke trykket omtrent en gang i måneden. Det er også viktig å gjøre dette før alle lange reiser. 

Hvordan justerer du dekktrykket til varebilen?

Målt i BAR eller PSI kan dekktrykket justeres ved en luftpumpe på en bensinstasjon eller en manuell kompressor, helst når dekkene er kalde, det vil si når kjøretøyet har vært lite eller ikke kjørt i det hele tatt.

Når du kobler fra ventilhetten og setter inn pumpemunnstykket, viser pumpens måler det nåværende trykket til varebildekket. Knapper lar deg legge til eller fjerne luft for å oppnå riktig dekktrykk for varebilen.

Vær oppmerksom på at dersom kontrollen utføres etter kjøring, kan dekket ha blitt varmet opp: det bør aldri tømmes for luft i dette tilfellet, da trykket øker med temperaturen. 

du kan pumpe opp dekk med en dekkpumpe på en bensinstasjon

Varebilens dekktrykk kan justeres ved en luftpumpe på en bensinstasjon

Hvilket trykk skal jeg pumpe opp varebildekkene til?

Michelin anbefaler å følge og respektere dekktrykket anbefalt av kjøretøyprodusenten.

Det kan vanligvis finnes i varebilens dør på førersiden. Noen ganger er det også i tanklokket.

Du kan også se vårt nettbaserte verktøy for oversikt over anbefalt lufttrykk for din typ varebil.

Det er flere anbefalte lufttrykk for samme type bil, avhengig av om den er lett eller tungt lastet. På bakgrunn av type nyttekjøretøy, som ofte involverer lasting og lossing av varering, svinger vekten betydelig og krever derfor at dekktrykket i varebilen justeres tilsvarende.

Dersom du overbelaster varebilen uten å justere dekktrykket, vil dekkene slites mye raskere og må skiftes for tidlig. Vi anbefaler deg derfor å sørge for at dekktrykket i varebilen er riktig for lasten, før du setter av gårde. 

Spesifiteten til "C"-merkingen på dekkene

Lette nyttekjøretøydekk har en "C"-merking som betyr at karkassen er forsterket for å kunne tåle høyere belastning enn et konvensjonelt kjøretøy (se vår artikkel om forsterkede dekk).

På sideveggen til et dekk med en "C"-merking er to belastningsindekser indikert: den første for en enkelt montering (to dekk på bakakselen), den andre for en dobbel montering (fire dekk montert på bakakselen for en bedre lastfordeling).

For at disse forsterkede dekkene skal kunne tåle tyngre belastninger enn en personbil, er det også nødvendig å pumpe dem opp til et høyere trykk, som anbefalt av kjøretøyprodusenten. 

Dekk med "C"-merking må også pumpes opp til anbefalt trykk

Finn riktig trykk for varebilen din

I verktøyet vårt nedenfor kan du legge inn merke, modell og andre detaljer for kjøretøyet ditt for å finne ut hvilket trykk som er anbefalt av produsenten. 

Hvordan bruke vårt dekktrykkverktøy?

Her er et eksempel: dersom du ønsker å vite dekktrkket for Renault Master varebil, velg "Renault" i "make" boksen, deretter "master" og modellen i "modell"-boksen, deretter årstall, motorstørrelse og dekkstørrelse.

Etter å ha validert valgene dine, vil neste side informere deg om trykket for forreste dekkene og trykket for de bakre dekkene, presentert i søyler, i delen "se størrelsesdetaljer". Du kan endre dataene du har lagt inn når som helst. 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.