4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Hva gjør du når veiegenskapene endres?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Veiegenskaper, veihåndtering…Fra tid til annen kan sjåfører merke at bilen ikke fungerer som den pleide å gjøre, selv om de ikke har gjort noe spesielt. Det er i hvert fall det de tror! Hva skal bilister gjøre når de merker dårlig dekkhåndtering under kjøring? Det er nødvendig å besøke en fagperson som kan hjelpe med å gi en god diagnose.

Les videre for å finne ut mer om MICHELIN

Hva er veihåndtering?

Håndteringsytelse refererer til måten kjøretøyet/bilen responderer på sjåførens mange krav, som styring, akselerering og bremsing. Håndtering er avgjørende når det gjelder sikkerhet, for kjøretøyets stabilitet og kjøreglede.

44340525 m

Hvorfor har veihåndteringen endret seg?

Fortauskant, slaghull, fartsdump ...det er flere årsaker som kan endre bilens egenskaper.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Når hjulenes justeringer ikke virker, kan du for eksempel merke at styringen mangler reaksjonsfølsomhet, merke flere vibrasjoner, eller at bilen kan trekke til siden.

Uansett årsak, den gode nyheten er at det kan repareres. Profesjonelle tjenester for hjulinnstilling eller avbalansering av hjulet kan rette opp dette.

Hvorfor spiller dekk en viktig rolle for bilhåndtering?

Hva angår sjåføren, måles veihåndtering først og fremst på i hvilken grad bilen responderer på sjåførens handlinger. Alt skal gå jevnt, stabilt og uten overraskelser.

For bilprodusenter er veihåndtering et av hovedaspektene for ytelse. Ettersom sikkerhet og kjøreglede er forbundet med dette, er ytelse på dette feltet en avgjørende faktor for at dekket godkjennes. Det er faktisk en av ytelsene som er mest kommentert av fagpersoner (opinionsledere og på pressemøter), i tillegg til sjåfører.

Håndteringsytelse er spesielt sammensatt, ettersom det avhenger av en rekke faktorer på tre ulike nivåer, det vil si:

• kjøretøyet (geometri og vektfordeling),
• elementene som er implisert i kontakt med bakke/kjøretøy (dekk, styring og oppheng),
• kjøreassistansesystemene (stabilitetskontroll og styreakselen).

Dekket spiller en nøkkelrolle for kjøreegenskapene, fordi det til syvende og sist sikrer belastningsoverføringen mellom kjøretøyet og bakken, slik at den banen som sjåføren har angitt, kan opprettholdes.

Dekkenes håndteringsytelse vurderes gjennom en rekke tester (både objektive og subjektive, på tørt og vått underlag og maskinelt).

Veihåndtering kan vanligvis repareres ved hjelp av en geometri. Men ved et kraftig støt, kan bilens mekaniske deler bli påvirket og skadet.

Hvorfor er hjuljustering avgjørende for sikkerheten?

129754498 m

Hvis bilens opphengsgeometri er feil, kan håndteringen bli endret og sette sikkerheten din på spill. Du kan oppdage ujevn slitasje på dekkene.

Det er viktig å sørge for korrekt justering for å få best mulig veihåndtering, for å beskytte dekkene fra ujevn og/eller rask dekkslitasje og for å spare drivstoff.

Hva med avbalansering av dekket?

Et dekk som er riktig avbalansert med jevn vektfordeling, roterer på akselen uten å forårsake vibrasjoner. For å få perfekt avbalansering, plasseres vekter på bestemte punkter rundt felgen.

Dette kan kun utføres av spesialister, ettersom det krever spesialtilpasset måleutstyr. Riktig avbalanserte dekk bidrar til en mer komfortabel kjøreopplevelse, lengre dekklevetid og mindre av for tidlig mekanisk slitasje. Finn ut mer om avbalansering av dekk 

Hvordan finner du en spesialist på hjuljustering og avbalansering nær deg?

Det er flere måter å søke etter «avbalansering av dekk nær meg» og finne et profesjonelt verksted. Det bidrar til å forbedre dekkhåndteringen hvis du får dekkene justert på nytt. Bruk verktøyet vårt for forhandlerlokalisering.

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.