electric car winter tyres

Trenger elbiler vinterdekk?

Særegenhetene til elbiler (EV) bør alltid tas i betraktning ved valg av dekk. Men gjelder dette for vinterdekk? Er vinterdekk obligatoriske for denne typen biler? Trenger elbiler spesielle vinterdekk? Hva er de beste vinterdekkene for elbiler? Hvilke MICHELIN-dekk garanterer sikkerhet, miljøvennlighet og vinterkomfort for elbiler? Les videre for å få svar på alt du lurer på om vinterdekk for elbiler.

Hva er forskjellen mellom elbildekk og dekk for ikke-elektriske biler?

Når man utvikler elbildekk, må man ta forskjellene mellom elektriske og ikke-elektriske kjøretøy (kjøretøy med forbrenningsmotor) i betraktning. Avhengig av typen kjøretøy, kjørevaner, miljø og veiforhold, kan dekkytelsen variere mellom en elbil og en ikke-elektrisk bil.

Elbiler blir tynget av batteriene, så de trenger dekk som kan bære ekstra vekt. Mens batteriet i en elbil lagrer energien, er det den elektriske motoren som gir den umiddelbare dreiekraften... og stillheten! Så snart du trår på gasspedalen, blir du umiddelbart 100 % oppslukt av kjøretøyets ytelse. Dette betyr at vektoverføringene er skarpere og mye mer intense enn med et kjøretøy med forbrenningsmotor, noe som påvirker dekkslitasjen.

En annen faktor som gjør det nødvendig å skille elbildekk fra dekk for ikke-elektriske biler, er støynivået. Uten forbrenningsmotorens støy, er lyden fra dekkene på veioverflaten langt mer merkbar i en elbil. Så dekkprodusentene må skape dekk som er mye mer stillegående. Da reduseres opplevd støynivå.

Det finnes imidlertid dekk som kan brukes på begge typer kjøretøy, elektriske og ikke-elektriske.

Trenger elbiler vinterdekk? 

Selv om det er forskjeller mellom elektriske og ikke-elektriske kjøretøy, er behovet for vinterdekk det samme og bør tas i betraktning når temperaturen faller under 7 grader Celsius og begynner å ligge jevnt på den temperaturen. Behovet for vinterdekk burde også tas i betraktning med tanke på sikkerheten til deg og dine passasjerer, da de beste vinterdekkene for elbiler opprettholder fleksibilitet og kan mer enn halvere bremseavstanden din.

Dersom du trenger høytytende vinterdekk er MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV og MICHELIN Pilot Alpin PA4 alle utmerkede vinterdekk for din elbil. Disse dekkene er utviklet og godkjent av førsteklasses kjøretøyprodusenter, som gir langvarig kontroll samt godt grep på snødekkede, våte og tørre veier. De er utformet for å redusere bremseavstanden på vinterdekke, samtidig som de gir redusert drivstofforbruk grunnet lavere rullemotstand, noe som gir deg mer frihet med din elbil. De tar også vektøkningen og dreiekraften til elbiler i betraktning, og er utviklet for å ha den lengste levetiden (1) så vel som essensielle sikkerhetsegenskaper.

For “mindre” elbiler, som BMW i3 eller Renault Zoé, kan du sette din lit til MICHELIN Alpin 6 hvis du står ovenfor milde vinterforhold. Det har fått svært god tilbakemelding fra enkelte produktspesialister som ADAC, og bidro til utmerkelsen for vinterdekkprodusenter tildelt MICHELIN fra Autobild i 2021 og 2020. Det vil gi deg langvarig ytelse i bremsing og trekkraft på snødekke (2).

Elbiler kan også utrustes med MICHELIN CrossClimate², mesteren av helårskategorien i Europa (3). Med MICHELIN CrossClimate² sparer du tid og penger mens du beholder samme dekk hele året rundt for å kjøre trygt hvor som helst og i hvilke som helst værforhold. Den andre generasjonen, MICHELIN CrossClimate², er allerede vertifisert for elbiler som Volvo XC40. Det er også tilgjengelig for Renault Zoé, BMW i3 og Volkswagen ID4, og vil lanseres i 2022 for Volkswagen ID3.

På nordiske vinterforhold er MICHELIN X-ICE SNOW-dekket eller det piggete vinterdekket MICHELIN X-ICE NORTH 4 utmerkede alternativ. MICHELIN X-Ice North 4 dekket er utformet for optimal kontroll på is da broddeteknologien for dette dekket inkluderer økt bremseytelse og grep på is, og det var utviklet for utmerket bremsing og akselerasjon på snø samt forbedret rullemotstand sammenlignet med den forrige generasjonens dekk (4).  Takket være den matematiske algoritmen brukt for å etablere piggplasseringen på dekket, er i tillegg støynivåene lave for et piggdekk. Men dersom støynivå og komfort er viktig, kan imidlertid et vinterdekk uten brodder være et bedre alternativ. 

Hvorfor velge MICHELIN vinterdekk for elbiler?

Michelin utvikler vinterdekk med de høyeste standardene for alle typer kjøretøy. Elbiler kan kreve mer av dekkytelse innen 3 hovedområder: slit, rekkevidde, støy; og Michelin har et stort utvalg av vinterdekk utformet for å håndtere disse spesifikke behovene mens de sikrer mobilitet og sikkerhet om vinteren, noe som dermed gir de beste vinterdekkene for elbiler fra MICHELIN .

MICHELIN’s best winter tyres for electric cars
  • Slitasje. Michelin vinterdekk er kjent for å gi langvarig bruk, og dette er også tilfelle med våre siste tilbud: MICHELIN X-ICE SNOW, MICHELIN X-ICE NORTH 4, MICHELIN Pilot Alpin 5-familien.  Siden elbiler har en tendens til å være tyngre, har Michelin allerede håndtert dette da mange vinterdekkstørrelser tåler ekstra last fra før.

 

  • Rekkevidde. Michelin har vært en banebryter innen teknologi for lav rullemotstand i over tretti år. MICHELIN GreenX, det banebrytende energisparende dekket, ble introdusert i 1992. Siden den gang har Michelin kontinuerlig jobbet for å redusere rullemotstand i dekkene sine.  Dette inkluderer MICHELIN X-Ice Snow-dekket, som har en rullemotstand som ble redusert med 9 % sammenlignet med den tidligere dekkgenerasjonen (5).

 

  • Støy.  MICHELIN vinterdekk er stemt med Piano-teknologi for lavt støymønster.  MICHELIN X-Ice Snow, MICHELIN X-Ice North 4, MICHELIN Pilot Alpin og MICHELIN Latitude Alpin tilbyr svært lavt støynivå.  Dette gjør dem til ideelle valg for elbiler.

 

Kort sagt har Michelin for tiden en sterk portefølje av vinterdekk for å møte dagens elbil- og forbrukerbehov. 

Hvordan velge riktige vinterdekk for elbiler?

Å velge de beste vinterdekkene for elbiler er det samme som å velge vinterdekk for et ikke-elektrisk kjøretøy.  Du må tenke over dekkets ytelse på snø og is (dvs. trekkraft, bremsing), tilgjengelighet, garanti, priser, osv. Det er flere faktorer som man bør tenke over når man skal velge vinterdekk til en elbil: rekkevidde, vekt, dreiekraft og støynivå, som nevnt ovenfor. 

Dersom du har en elbil og har bilens generelle rekkevidde i tankene, er valget av MICHELIN vinterdekk for elbiler med lav rullemotstand et flott alternativ for deg. Elektriske kjøretøy er tyngre enn ikke-elektriske kjøretøy, som betyr at du vil måtte velge et dekk som trygt kan bære den ekstra vekten.  Du kan finne denne informasjonen i bilens brukerhåndbok eller på klistremerket med dekkinformasjon på døren på sjåførsiden i kjøretøyet. I tillegg har elbiler ofte større dreiekraft, mer akselereringskraft, enn et ikke-elektrisk kjøretøy, noe som kan øke dekkslitasje. Dersom du ønsker å dra nytte av dekkenes vinterytelse i mange sesonger, skal du velge et av Michelins vinterdekk som gir langvarig ytelse for din elbil.  

Dekk har betydelig innvirkning på måten kjøretøy oppfører seg på, og derfor er det viktig å ha de beste vinterdekkene for elbiler. Kjøring om vinteren er vanskelig uansett hva slags kjøretøy du kjører, og derfor er det nødvendig å velge et førsteklasses vinterdekk som gir utmerket vinterytelse, sikkerhet og mobilitet. Vinterdekk er utviklet for å yte bedre i mange forskjellige vinterforhold slik som våte veier, sludd, snø og is. De forbedrer også kjøretøyets veigrep og ytelse i disse forholdene, og de korter ned på bremseavstander for økt sikkerhet. Kort sagt kan de rette vinterdekkene for en elbil være de samme vinterdekkene som for en ikke-elektrisk bil. 

Hvordan kan jeg beskytte dekkene på min elbil?

Som med hvilke som helst dekk er det hovedsakelig to måter du kan beskytte dine elbildekk på, og dermed optimere deres livslengde: vedlikehold og kjørestil.

Vedlikehold av elbildekk inkluderer overvåking av trykk, justering og slitasje.

Trykket på elbilens vinterdekk er en betydelig faktor som påvirker den gjennomsnittlige avstanden en elbil kan kjøre. Kjøring med for lavt trykk på vinterdekkene vil føre til unødvendig energiforbruk da dekkene krever mer energi for å rulle. For ikke å nevne at feil trykk på dekkene kan føre til tidlig slitasje. Husk at kjøretøy mottar et klistremerke fra produsenten som indikerer anbefalt trykk for spesifikke størrelser på bildekk. Det er også anbefalinger i henhold til om bilen er belastet eller ikke når du sjekker trykket.

Øko-kjøring er et uttrykk man hører mer og mer for tiden, og med god grunn. Med målet om å redusere energiforbruk vil en riktig kjørestil ikke bare maksimere rekkevidden til en elbil, det optimerer også elbildekkenes kvalitet og ytelse.

Kort sagt: kjørestil er spesielt viktig. Bruk moderat akselerasjon og lett, regenerativ bremsing. Kjør forsiktig i svingene. Det er den beste måten å forlenge batterirekkevidden på, og livslengden til dine elbildekk. 

Er det noen anbefalinger for elbilkjøring om vinteren? 

Drive safely in winter with the best winter tyres for electric cars

Det første du må tenke på er at elbiler vanligvis er tyngre enn vanlige kjøretøy, grunnet batteripakkene. Dersom man kjører på samme vei med samme dekk, vil den tyngre bilen vanligvis bruke lengre tid til å senke farten. Dette gjelder spesielt ved kjøring med vinterdekk på is og snø. Elbilsjåfører bør øke avstanden mellom bilen foran seg, samt beregne lengre bremseavstander og mer tid til å stoppe. Selvfølgelig vil det hjelpe å kjøre på noen av de beste vinterdekkene for elbiler, som MICHELIN® X-Ice SNOW-dekket, som er utviklet for å forbedre bremseavstander.

Elbiler har også stor dreiekraft, så det er lett å spinne dekkene. Jevn akselerering og bruk av rattet vil hjelpe deg med å holde bilen under kontroll. Aggressive bevegelser vil øke sjansen for at dekkene sklir. For å opprettholde eller til og med øke selvsikkerheten når du kjører elbiler om vinteren, burde du øve deg på å mestre jevn akselerering og styring.

Stort sett har elbiler forskjellige muligheter for regenerativ bremsing (regen). Når du tar foten av gassen kan det senke farten raskere og la batteriet lade opp igjen raskere, eller senke farten jevnere og batteriet lader da ikke opp igjen like fort. Når du velger en mer aggressiv regen-modus, fungerer det litt som bremsene. Ved glatte forhold kan dette føre til tap av kontroll dersom du bremser for hardt. Dette er spesielt viktig å tenke på når du kjører rundt en sving eller et hjørne. Man bør alltid bremse gradvis, og gjøre dette mens man kjører rett frem. Vennligst les og se gjennom våre tips for trygg vinterkjøring for mer informasjon om bremsing i svinger.

Hvor kan man gå for service av vinterdekk for elbiler?

Det anbefales å ta kontakt med din dekkleverandør for å bekrefte at de har teknikere som er eksperter på elbiler og har det rette utstyret. Enhver Michelin-forhandler eller forhandleren hvor du kjøpte elbilen din kan alle være passende.

En punktering? Selv om det er mulig å sette på et reservedekk hjemme, er det enklere, tryggere og mye raskere å få en profesjonell til å ta seg av dekkbyttet. Sørg likevel for å kjøre med riktig nødutstyr.

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk

Juridiske merknader

(1) Eksterne tester utført av DEKRA Test Center på forespørsel av Michelin, på Volkswagen Golf VII i mars og april 2018 i 225/40 R18 med CONTINENTAL WinterContact TS850P, DUNLOP WinterSport5, GOODYEAR UltraGrip Performance Gen 1, PIRELLI Winter SottoZero3 og Nokian WRA4 og eksterne tester utført av DEKRA Test Center, forespurt av Michelin, på Volkswagen Passat i februar og mars 2019 i 235/45 R18 med CONTINENTAL WinterContact TS850P og CONTINENTAL WinterContact TS860S. Rullemotstandstester utført i 2018 av TÜV SÜD på 225/40 R18 92V XL, for å sammenligne MICHELIN Pilot Alpin 5 og MICHELIN Pilot Alpin 4-dekk og utført internt av Michelin på MICHELIN Pilot Alpin 5-dekk for R117-regulering.

 

(2) Bremsetester på vått føre og snødekke utført av TÜV SÜD Product Service, forespurt av Michelin, desember 2017 – januar 2018, på dimensjonene 205/55 R16 91H på Volkswagen Golf 7 ved å sammenligne nye og slitte MICHELIN Alpin 6 versus MICHELIN Alpin 5-dekk. Slitt betyr slitt på maskin (slitte) til dybden av slitasjeindikator i henhold til europeisk forskrift for slitasjeindikator ECE R30r03f. Følg uansett lokal lovgivning for vinterdekk.

 

(3) Ytelsesbalanse – ytelsesbalanse bevist av tester utført i 2020 og 2021 på tørrbremsing, våtbremsing med nye og slitte dekk, snøbremsing med nye og slitte dekk, snøtraksjon med nye og slitte dekk, rullemotstand og levetid – se testinformasjon i juridiske merknader a, b, c, d, e, f – MICHELIN CrossClimate 2 tok 6 ledende posisjoner i 9 tester.

 

(a) – Snøbremsetest – Snøbremsetester, utført av TÜV SÜD Product Service forespurt av Michelin, mellom 30 og 10 km/t, februar 2021 (på nye og 2 mm slitte dekk), på dimensjonene 205/55 R16 94V XL på VW Golf 7 ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (nytt: 100% – slitt: 100%) versus MICHELIN CrossClimate + (nytt: 95% – slitt: 88,1%); BRIDGESTONE Weather Control A005 EVO (nytt: 92,4% – slitt: 70,9%); CONTINENTAL AllSeasonContact (nytt: 99,5% – slitt: 96,4%); GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3 (nytt: 97,6% – slitt: 94,1%); PIRELLI Cinturato All Season Plus (nytt: 81,9% – slitt: 77,0%).

 

(b) – Snøtrekktest – Snøtrekktester, utført av TÜV SÜD Product Service forespurt av Michelin, februar 2021 (på nye og på 2 mm slitte dekk), på dimensjonene 205/55 R16 94V XL på VW Golf 7 ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (nytt: 100% – slitt: 100%) versus MICHELIN CrossClimate + (nytt: 95,1% – slitt: 87,5%); BRIDGESTONE Weather Control A005 EVO (nytt: 84,6% – slitt: 65,2%) ; CONTINENTAL AllSeasonContact (nytt: 95,6% – slitt: 91,9%) ; GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3 (nytt: 94,6% – slitt: 90,6%) ; PIRELLI Cinturato All Season Plus (nytt: 72,0% – slitt: 54,2%).

 

(c) – Våtbremsetest – Våtbremsetest, utført av TÜV SÜD Product Service forespurt av Michelin, mellom 80 og 20 km/t, oktober 2020 – april 2021 (slitt vil si slitt på maskin (slitte dekk) til dybden av slitebaneindikatoren i henhold til europeiske forskrifter: ECE R30r03f), på dimensjonene 205/55 R16 94V XL på VW Golf 7 ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (nytt: 100% – slitt: 100%) versus MICHELIN CrossClimate + (nytt: 98,2% – slitt: 101,1%); BRIDGESTONE Weather Control A005 EVO (nytt: 103,2% – slitt: 99,5%) ; CONTINENTAL AllSeasonContact (nytt: 94,9% – slitt: 96,1%) ; GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3 (nytt: 95% – slitt: 93,5%) ; PIRELLI Cinturato All Season Plus (nytt: 96,7% – slitt: 89%).

 

(d) – Tørrbremsetest – Tørrbremsetester, utført av TÜV SÜD Product Service forespurt av Michelin, mellom 100 og 0 km/t, februar 2021, på dimensjonene 205/55 R16 94V XL på VW Golf 7 ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (100 %) versus MICHELIN CrossClimate + (96,2 %) ; BRIDGESTONE Weather Control A005 EVO (98,1 %) ; CONTINENTAL AllSeasonContact (92,4 %) ; GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3 (89,9 %) ; PIRELLI Cinturato All Season Plus (89,4 %).

 

(e) – Varighet – Varighetstest utført av DEKRA TEST CENTER, forespurt av Michelin, desember 2020, på dimensjonene 205/55 R16 94V XL på VW Golf 7 ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (100 %) ; CONTINENTAL AllSeasonContact (100,8 %) og GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3 (108,4 %) ; BRIDGESTONE Weather Control A005 EVO (69,7 %) ; PIRELLI Cinturato All Season Plus (96,9 %). Varighetstester kjøres i gjennomsnittlig reell bruk (D50) med 14,460 km kjøring og ekstrapolert varighet til 1,6 mm.

 

(f) – Rullemotstand – Rullemotstandstester utført på maskin av Applus Idiada, forespurt av Michelin, August 2020, på dimensjonene 205/55 R16 94V XL, ved å sammenligne MICHELIN CrossClimate 2 (7,30 kg/t) versus MICHELIN CrossClimate + (8,20 kg/t) Miljøansvarlig kjøring avhenger spesielt av kjørevaner, kjøretøy eller dekktrykk.
Resultat kan variere i henhold til vei- og værforhold.

 

(4) Basert på interne studier utført ved Ladoux Technology Center (Clermont-Ferrand) av Michelin mellom august 2016 og november 2017, på 205/55R16 X-Ice North 3 og 205/55R16 X-Ice North 4-dekk.

(5) 9 % reduksjon i rullemotstand basert på interne studier utført ved Ladoux Technology Center (i Clermont-Ferrand, Frankrike) mellom august 2019 og januar 2020, ved å sammenligne MICHELIN X-Ice SNOW dekk versus MICHELIN X-ICE Xi3 i dekkstørrelse 195/65R15 med ISO 28580-metoden ved 50 mi/t (80 km/t).

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.