shutterstock 1972202852

Hva er et dekk med høy belastningskapasitet?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Utforsk hva dekk med høy belastningskapasitet er, hvorfor MICHELIN utvikler dem, og nøkkelfaktoren som er brukt til å designe de for en ultimat sikkerhet og effektiv ytelse.

Hva er et dekk med høy belastningskapasitet (HL)? 

I løpet av det siste tiåret har nåtidens – og fremtidens – bilteknologi endret seg dramatisk, hovedsakelig på grunn av introduksjonen av hybrid- og elbiler. Deres ofte begrensede rekkevidde betyr at sjåfører må foreta flere stopp for å lade på lange reiser. Disse regelmessige stoppene for å lade kan legge til betydelig tid. Det finnes flere måter å forbedre dette på. På den ene siden jobber produsentene hardt med aerodynamikk og generell effektivitet av elbiler for å forbedre rekkevidden, og på den andre siden bruker de større og tyngre batterier som kan holde mer strøm. Men å installere større batterier betyr en uunngåelig økning i den totale vekten på bilen.

adobestock 225779830

Siden bilens last støttes av de fire dekkene, må vi enten øke størrelsen på dekkene, eller bruke dekk som trygt kan håndtere mer vekt. Dette gjelder spesielt på hybridbiler der batteriets/ motorens vekt legges til den eksisterende forbrenningsmotoren.

Uansett betyr ofte designet til kjøretøyene (spesielt sportsbiler og hybridbiler) at de ikke har plass til større dekk. I tillegg, jo bredere dekket er, jo dårligere er luftmotstanden, noe som påvirker rekkevidden. Og de eksisterende Extra Load- dekkene (XL eller EL) på markedet er ikke alltid i stand til å støtte den tyngre belastningen knyttet til batterivekten, til tross for å være sterkere og mer slitesterke enn standarddekk.

På grunn av dette har dekkprodusentenes forening, ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation), definert en ny dekkstandard som kan bære mer last enn de eksisterende XL-dekkene. Disse er nå kjent som dekk med høy belastningskapasitet (HL).

Hvilke kjøretøy passer HL-dekk til?

Dekk med høy belastningskapasitet er dekk som er designet for å støtte tyngre kjøretøy, som elektriske kjøretøy, hybridbiler og SUVer. HL-dekk, som til tross for å være av samme størrelse og med samme lufttrykk, tilbyr høyere belastningskapasitet som trengs av hybrid- og elektriske kjøretøy med større batterier.

Hvordan kan du kjenne igjen et HL-dekk?


HL-dekk er lett å gjenkjenne, med et prefiks som angir "HL" på sideveggen, foran oppgitt størrelse.

marquage pneu hl 2

Hvorfor utvikler Michelin HL-dekk?

Behovet for tilpasningsdyktig teknologi og nye dekkdesign er tydeligst sett blant veksten og utbredelsen av hybrid- og elektriske kjøretøy. Det er viktig at forbrukerne kan kjøpe dekk som er designet for de spesifikke behovene til disse kjøretøyene. Dette inkluderer vanligvis en høyere belastningskapasitet på grunn av batteriene, samt å sikre regenerativ bremsing (bremsing som konverterer friksjonen fra bremsene tilbake til elektrisk energi for å forbedre kjøretøyets rekkevidde), og lavere rullemotstand samtidig som støy reduseres så mye som mulig for mer stillegående kjøring.

Michelin utviklet disse reglementære dekkene for å overholde veitrafikksikkerhetsreglene og garantere at alle biler som trenger dem, kan montere dem på bilen sin.

Hvordan støtter Michelin sin teknologi HL-dekk?

Teknologien som brukes til å lage disse dekkene er avansert og ledende innen utviklingen av moderne dekk. Den innebærer å bruke Michelin-ekspertise for å øke bæreevnen til dekket mens man opprettholder rullemotstand og komfort gjennom en kombinasjon av forbindelse, støpeprofil og forsterkningstype. Dette betyr å tilpasse stivheten til mønsterforbindelsen for å støtte mer vekt samtidig som slitasjeytelse og håndtering opprettholdes, samt å forsterke dekkets kropp i sonen med maksimal styrke ved å bruke mer robuste lag og hardere forbindelser. Til slutt er profilen optimalisert og tilpasset for å absorbere den ekstra fleksjonen av dekket, på grunn av vektøkningen, uten å ofre komforten for føreren og passasjerene.

Trenger jeg et HL-dekk på min elbil?

Det kommer an på ... Når du står overfor en bil med økt vekt eller høyere belastningskapasitet, har du to alternativer. Disse er:

  • Øke dekkstørrelsen, hvis mulig
  • Eller alternativt bruke samme dekkstørrelse, men med høyere bæreevne (HL)


Men husk at om du kjører en stor, kraftig hybrid eller elbil, trenger du trolig HL-dekk. Husk at kjøretøy som bruker HL-dekk må skifte dem ut med nye HL-dekk når det er nødvendig. 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.