tyre wear indicator

Hvordan tolke dekkslitasjeindikatoren?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Å ha de riktige dekkene på bilen din er avgjørende for å holde deg trygg på veiene når du kjører. Dessuten er det en viktig del av vanlig bilvedlikehold for sikker kjøring å sørge for at disse dekkene er i god stand. Mens flere faktorer må tas i betraktning når du vurderer tilstanden til dekkene dine, fra tegn på slitasje til tilstanden til sideveggen, er en av de viktigste bildekkenes mønsterdybde.

SJEKKLISTE: HOVEDTEGNENE PÅ DEKKSLITASJE

– Et mønster som er under den lovlige minste mønsterdybden for dekkene (1,6 mm for biler)
– Synlige rifter, sprekker eller kutt i dekkets sidevegg
– Flekker eller misfarging på dekket
– Uvanlige buler, eller deformerte deler av sideveggen, dekkslitasje på utsiden
– Synlig eller skadet perletråd
– Separert slitebane, eller delte dekkelementer 

Hva er dekkslitasjeindikator?

Dekkslitasjeindikatorer er merker jevnt fordelt langs dekkmønsteret, slik at du kan identifisere hvor mye av dekkmønsterdybden som er slitt ned. På MICHELINs dekk for personbiler er en Michelin Man-figur preget på dekkene for å gjøre det enkelt å se hvor dekkmønsterdybdeindikatorene er. På denne måten kan du raskt identifisere om slitebanen er for nedslitt når du sjekker dekkene dine. 

tyre wear indicator 1

På Michelins nyeste dekk kan du også finne andre typer innovative slitasjeindikatorer, for eksempel Wear2Check.

Når dekket er slitt ned til nivået til dekkslitasjeindikatoren, er slitebanen ved lovlig slitasjegrense på 1,6 mm, og må skiftes.

tyre wear indicator 2

Hvordan kan jeg sjekke dekkenes mønsterdybde ved hjelp av en dekkslitasjeindikator?

Gi deg selv enkel tilgang til dekkene dine ved å parkere på et flatt underlag på en bred, åpen plass med begrenset trafikk, for eksempel hjemme eller på en parkeringsplass. Slå av motoren, og sørg for at håndbremsen er på.

Finn dekkslitasjeindikatorene for å vite om du har nådd den lovlige grensen for mønsterdybde. Om nødvendig, bruk en mønsterdybdemåler for nøyaktig å kontrollere gjeldende mønsterdybde. Dette er et enkelt verktøy designet for å måle bildekks slitebaner. Sjekk på flere steder, over hele dekket, i tilfelle ujevn slitasje.  

tire wear indicator 3

Mens du er i gang, vil du kanskje også benytte anledningen til å se over alle dekkene etter tegn på slitasje som er oppført i sjekklisten ovenfor – dekkslitasje kan komme i mange forskjellige former, inkludert langs midten og på isolerte steder.

Du bør også få sjekket dekkene regelmessig av en fagmann, som kan se innvendig etter tegn på skade og slitasje samt sjekke utsiden.

Se også artikkelen vår om hvordan du sjekker dekkenes slitebane.

Når skal man skifte dekk?

Selv om det kan virke som en god idé å skifte dekk når de begynner å bli slitt og før man når den lovlige grensen for mønsterdybde, er dette kostbart, unødvendig og kan ha en negativ innvirkning på miljøet. Når det gjelder den saken, fortsetter Michelin å innovere for å tilby dekk som trygt kan brukes så lenge som mulig, frem til den lovlige slitasjegrensen. Takket være MICHELINs Performance Made to Last, møter utmerket lang levetid høyt ytelsesnivå, fra første til siste kilometer.

Men når de når en mønsterdybde på 1,6 mm, er det viktig å bytte dekk så snart som mulig for å sikre maksimal sikkerhet på veiene, samt forbli i samsvar med lover. Hvis du har noen bekymringer om dekkene dine, eller er bekymret for at de slites ned for raskt, må du sørge for å få dem sjekket av en fagmann så snart som mulig. 

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Hva er risikoen for å kjøre med grunn dekkdybde?

Selv om det er normalt at dekkmønsteret slites ned og blir grunnere over tid, betyr det å sjekke dybden regelmessig at du kan ligge i forkant av potensielle problemer, spesielt hvis du oppdager at dekkene slites uregelmessig eller for raskt.

Hvis du har for lite mønster på dekkene, kan dette gjøre det vanskeligere for dekkene å gripe veien, og kan potensielt sette deg og andre bilister i fare. Dette er spesielt problematisk i vått vær, når du trenger å holde så mye grep på veien som mulig for å holde kontroll over kjøretøyet og minimere risikoen for vannplaning.

I tillegg til å gjøre kjøringen vanskeligere ettersom bilen har dårligere grep på veien, er det ulovlig å kjøre med skallede dekk, det vil si med en mønsterdybde under det lovlige minimumskravet på 1,6 mm, og kan medføre bot.

Er det noen årsaker til tidlig dekkslitasje?

Det er viktig å huske at det også finnes ulike typer dekkslitasje, avhengig av årsaken. Her er en uttømmende oversikt over vanlige årsaker og ulike typer tidlig dekkslitasje:

• For lite luft i dekkene : skaper ujevn dekkslitasje på utvendige kanter av dekkene
• For mye luft i dekkene : forårsaker tidlig slitasje på midten av dekket
• Feil camber-innstilling : får dekket til å slites på enten innsiden eller utsiden av slitebanen

Kjør til en garasje i nærheten for å søke profesjonelle råd når dette skjer.

MICHELIN Quality Centre-merket hos en dekkforhandler garanterer god service

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk

Hva kan jeg gjøre for å forhindre slitasje og forlenge levetiden til dekkene mine?

Som sjåfør har du faktisk ganske mye kontroll over hvor raskt dekkene dine slites ned. Derfor er det viktig å ha noen viktige faktorer i bakhodet når du kjører for å få dekkene til å vare så lenge som mulig.

Et av nøkkelelementene er å sikre riktig trykk for lasten på bilen og ikke gå over den maksimale lastekapasiteten som er anbefalt av produsenten, da dette kan legge unødvendig for høyt trykk på dekkene dine. Denne informasjonen vil være tilgjengelig på ventilen til bensintanken din, på etiketten i førerdøren, i bilmanualen eller bilprodusentens veiledning.

Når du kjører, bør du unngå brå oppbremsing eller akselerasjon for raskt, samt unngå å kjøre raskt over hindringer som kan påvirke dekkene dine, for eksempel hull, fartshumper og fortauskanter. Til slutt bør du regelmessig sjekke tilstanden til bilen din, forsikre deg om at dekkene er riktig oppblåst og at hjulene også er på linje.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.