mg 1745 min 1 1 3

HASTIGHETSINDEKS FOR MOTORSYKKELDEKK OG LASTEINDEKS

Hva er hastighetsindeks for motorsykkeldekk og lasteindeks?

European Tire and Rim Technical Organization (ETRTO) er en organisasjon som definerer krav til dekk som dekkprodusenter må oppfylle. Disse omfatter også hastighetsindekser og lasteindekser.

Motorsykkelprodusenter homologerer dekkstørrelser for hvert av kjøretøyene deres, både foran og bak, inkludert maksimal hastighet og last. Deretter utfører dekkprodusenten regulatoriske tester for å sikre at dekkene overholder ETRTO-kravene og homologeringer fra motorsykkelprodusenter.

Kort sagt, hastighetsindeksen og lasteindeksen sikrer at en motorsykkel er utstyrt med de riktige dekkene i forhold til hastighet og belastning for å gjøre det mulig for føreren å kjøre trygt.

Hvordan testes dekkene?

Umiddelbart etter at et dekk er produsert, gjennomfører Michelin en rekke tester for å sikre at de forsyner motorsykkelprodusenten med originalutstyr og kundene med sikre dekk som er i samsvar med kravene.

For dette, simuleres maksimal belastning, inkludert påkjenninger som kan påvirke dekkets reaksjoner. Vi tester også på minimumstrykk og maksimal hastighet som dekket skal tåle.

Testresultatene skal verifisere at et dekk er i stand til å kjøre ved et minimumstrykk, under press og med hastigheten definert av kjøretøysprodusenten. I dette tilfellet kan dekket merkes med den aktuelle hastigheten og lasteindeksen.

Forstå hastighetsindeks for motorsykkeldekk

Kjøretøy har en maksimal hastighet som godkjente dekk skal kunne yte. Hastigheten tilsvarer denne maksimale hastigheten. Den indikeres med en bokstav.

Eksempel: 180/55 ZR 17 M/C (73W)
Her er hastighetsindeksen for dekket (W).

For å finne ut hvilken maksimal hastighet en hastighetsindeks tilsvarer, se tabellen nedenfor.

Hastighetsindeks oversikt motorsykkeldekk

speed index

I vårt eksempel tilsvarer indeksen (W) en hastighet over 270 km/t.

Hastighetsindeks i parentes

En hastighetsindeks i parentes betyr "over".

Uten parentes tilsvarer W en maksimal hastighet på 270 km/t (se tabell).

Med parentes betyr det at kjøretøyet kan gå over 270 km/t uten fartsgrense.

Merk at hvis parentesen refererer til hastighetsindeksen, inkluderer den vanligvis lasteindeks/paret for hastighetsindeksen for å overholde den generelle nomenklaturen. Derfor, for å ta eksemplet gitt ovenfor, vil dekket ikke være merket 73(W), men heller: (73W).

Forstå lasteindeks for motorsykkeldekk

Kjøretøy har en maksimal belastning som godkjente dekk skal kunne yte. Lasteindeksen tilsvarer denne maksimale belastningen. Lasteindeksen indikeres med et tall foran bokstaven til hastighetsindeksen.

For eksempel: 120/70 ZR 17 M/C (58W)
Her er lasteindeksen 58.

For å finne ut hvilken maksimal belastning en belastningsgrad tilsvarer, se tabellen nedenfor.

Belastningstabell for motorsykkeldekk

load index

I vårt eksempel tilsvarer 58 en maksimal belastning på 236 kg.

Lasteindeksen tar ikke bare hensyn til kjøretøyets masse, men også massen til sjåføren, eventuelle passasjerer og ekstra bagasje.

Basert på dette har bakdekket høyere belastning enn fronten, slik at det kan bære en høyere belastning.

Er det obligatorisk å overholde hastighets- og lasteindeksene?

mg 1097


Ja. Regelverket krever at motorsykkelprodusentens homologering overholdes for sikkerheten til kjøretøyets bruker og eventuelle passasjerer. Derfor må motorsykkelen din være utstyrt med dekk som samsvarer med de homologerte dimensjonene, som inkluderer last- og hastighetsindekser fastslått som trygge for kjøretøyet ditt.

Hvis kjøretøyet ditt ikke er utstyrt med produsentgodkjente dekk, er det sikkerhetsrisikoer, og det kan også sette forsikringsdekningen i fare i tilfelle det oppstår en ulykke.

Hvis dekket ditt er godkjent for en hastighetsindeks som tilsvarer en hastighet du aldri forventer å nå, er det fortsatt viktig at homologeringen respekteres. Hvorfor er det slik? Fordi hastighetsvurderingen samsvarer med lasteindeksen. Hvis du tar et dekk med lavere hastighetsindeks, kan lasteevnen være utilstrekkelig for kjøretøyet ditt, noe som vil utsette deg for risikoene nevnt ovenfor.

Hvor er belastningen og hastigheten angitt?

load rating speed rating

De er en del av standardmerkingene på dekkets sidevegg eller i kjøretøyets manual (noen ganger også på trykketiketten).

Det spesielle med forsterkede dekk

Noen motorsykkelprodusenter gir for samme størrelse en normal belastningsgrad og en belastningsgrad for forsterkede dekk. Dette kan for eksempel skje når produsenten markedsfører en ny versjon av et kjøretøy med tillegg som innebærer høyere belastning (en kraftigere motor, høyere bagasjekapasitet ...)

Dette er grunnen til at du noen ganger vil finne to forskjellige dimensjoner med samme hastighetsindeks:

En med normal belastning, for eksempel:

130 / 70 - 12 56P
(56 er lasteindeksen)
Den andre, den til et forsterket dekk angitt med merket "REINF", for eksempel:

130 / 70 - 12 62P REINF
(62 tilsvarer en høyere belastning og REINF-merket indikerer et forsterket dekk)
I begge tilfeller har dekkene en hastighetsindeks på P.

Avhengig av kjøretøymodellen vil en av dimensjonene være den som er godkjent av produsenten.

Mekanikeren er her for å veilede deg

Ikke glem at hvis du er i tvil, eller hvis du ikke vet hvilken størrelse som passer for kjøretøyet ditt, vil mekanikeren veilede deg i dine valg, i samsvar med produsentens homologering.

Du kan finne en mekaniker nær deg:

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Motorbike
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.