microsoftteams image 4

Hvordan og når skal du kontrollere dekktrykket?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Ettersom dekk vanligvis taper litt luft, er det viktig å kontrollere dekktrykket regelmessig. Hvis du ikke gjør det, er det fare for at du mister veigrep og øker bremselengdene. Du kan også skade dekkene, forkorte levetiden og øke drivstofforbruket.

La oss se på hvordan du unngår disse farene

Hvordan kontrollerer du dekktrykket til bilen din?

På en bensinstasjon

Den enkleste måten å gjøre det på, er å kjøre til en bensinstasjon som har sone for luftpåfylling.

microsoftteams image 7

Etter at du har funnet riktig trykk anbefalt av produsenten, setter du kompressorens munnstykke inn i ventilen.

Kontroller om det angitte dekktrykket samsvarer med anbefalingen.

Hvis ikke, trykk på knappen for å fylle på luft til du har nådd riktig trykk.

Med en bærbar kompressor

Du kan også kontrollere og justere dekktrykket hjemme. Alt du trenger er en bærbar kompressor, som du kan kjøpe i butikker. 

picture1

Biltilbehør som MICHELIN bærbar kompressor er tilgjengelig på Michelin Lifestyle Ltd, i tillegg til en rekke merkevarer. 

Det er best å bruke samme kompressor for hver kontroll, slik at et kalibreringsavvik mellom de to enhetene ikke påvirker dekkenes trykknivå.

Når skal du kontrollere dekktrykket?

Du skal alltid kontrollere dekktrykket når dekkene ikke har blitt kjørt eller har kjørt svært lite.

Hvorfor? Fordi dekkene varmes opp når du kjører, som igjen fører til at trykket stiger. Hvis du kontrollerer dekktrykketetter å ha kjørt lenge, vil du merke at dekkene har for høyt lufftrykk, og at du (feilaktig) kan fristes til å tappe ut luft for å justere.

Det anbefales at du kontrollerer dekktrykket når bilen har kjørt mindre enn 2 km. Da får du et riktig bilde av dekktrykket. Du kan om nødvendig justere ved å fylle på luft hvis trykket er lavt.

Hva med reservehjulet?

Reservehjulet blir ofte oversett i kontrollprosessen for dekktrykk. Hvis imidlertid bilen din er utstyrt med et, skal du kunne stole på det hvis du punkterer. Reservehjulet må også kontrolleres regelmessig, selv om det ikke brukes daglig. Derfor må du huske å kontrollere dekktrykket også.

Hvor ofte skal du kontrollere dekktrykket?

Det vil være noe normalt lufttap uavhengig av dekkenes alder og slitasjenivå. Dekkene taper litt luft etter hvert som de ruller. For dermed å unngå ovennevnte farer, anbefaler vi at du kontrollerer dekktrykket én gang i måneden.

Årsaker til trykktap

Hvorfor minsker lufttrykket raskere på enkelte dekk i forhold til andre?

Det er ulike grunner til det:

  • Hvis dekkets ventil er litt porøs, er dekkets lufttap raskere enn normalt.
  • Hvis felgen er gammel og rusten, kan det også føre til at dekket skades og får trykktap.
  • La oss si bilen din alltid står parkert på den samme plassen. Hvis dekkene utsettes for sol, skjer lufttapet raskere enn de som ikke utsettes for det.
  • For eksempel kan en punktering forårsaket av en spiker føre til langsomt og vedvarende trykktap.
     

Hvis du oppdager en betydelig forskjell i trykk mellom et dekk og de andre under den månedlige kontrollen, kan det være en feil. I dette tilfellet må du få det sjekket av en fagperson.

På den annen side er det vanlig med små forskjeller i dekktrykk fra et dekk til et annet. La det bli en vane å kontrollere dekktrykket hver måned, slik at du unngår for lavt dekktrykk og for tidlig slitasje på dekkene.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.