r2a1 header def

Dekkmarkeringer forklart: Hvordan lese av et dekk?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

I denne artikkelen lærer du å lese dekkstørrelse og dens maksimale belastning og hastighet og finne ut hvordan merke, serie og dekktype vises på dekket ditt. Du vil også lære om andre dekkmarkeringer som snowy mountain-symbolet, M+S-bokstaver og betydningen av OE-merkingen.
 

Hva betyr tallene på dekkene?

Hvis du ser på dekkets sidevegg, vil du legge merke til mange alfanumeriske koder og symboler. Hva betyr disse dekkmarkeringene? 

Disse dekkmarkeringene gir deg viktig informasjon om dekkbruk eller utskifting.

167137188 m

Hvordan forstå dekkstørrelsen?

tyre size

Dimensjonen på dekket er definert av tall og en bokstav, som vist her i gult. 

Merk at disse tegnene noen ganger er ledsaget av tilleggsbokstaver som indikerer anbefalt bruk av dekket.

Slike bokstaver kan være:
●    P: Passenger Car
●    LT: Light Truck
●    C : Van commercial tyre
●    XL, HL eller Reinforced : Dekk med høyere lastekapasitet enn normalt for dimensjonen. Slike dekk må erstattes med tilsvarende (Eksempel : et HL-dekk med et annet HL-dekk)
●    T: Temporary (reservehjul)

Hvordan lese av dekkets bredde og sideforhold?

Eksempel: 205 / 55

Dekke er viktige dekkmarkeringer som vil hjelpe deg å finne det riktige dekket når du skal skifte det.

Det første av de to tallene er den nominelle seksjonsbredden til dekket. Den angis i millimeter og definerer avstanden mellom dekkets indre og ytre sidevegg. For eksempel betyr 205 at dekket ditt er nominelt 205 mm bredt.

Det andre tallet er forholdet mellom et dekks sidevegghøyde og dekkets bredde. Det er uttrykt i prosent. For eksempel indikerer 55 at sidevegghøyden, mellom toppen av slitebanen og felgen, er 55 % av dekkbredden. 

Hvordan lese av dekkets konstruksjonstype og hjuldiameter?

Eksempel: R 17

Disse dekkmarkeringene er vanligvis sammensatt av en bokstav og et tall.

Bokstaven, R, indikerer at dekkets indre konstruksjon er radial.

Radial teknologi, oppfunnet av Michelin, bruker kombinasjoner av gummi og metall- og tekstilforsterkende materialer for å danne svært robuste strukturer i slitebanen, men fleksible sidevegger. Den gir lengre slitebanelevetid og reduserer drivstofforbruket takket være reduksjonen av rullemotstanden.

Etter bokstaven finner du et tall. I vårt eksempel: 17.
Dette tallet er uttrykt i tommer og indikerer diameteren på hjulet som dekket er designet for å passe.

Hvordan lese av den maksimale belastningen og hastigheten til et dekk?

Eksempel : 91 V

På sideveggen av dekket ditt finner du et tall etterfulgt av en bokstav.
Dekkbelastningsvurderingen eller belastningsindeksen (i vårt eksempel: 91) er en kode som tilsvarer en maksimal belastning (i kg) som kan bæres av et enkelt dekk. 
Dekkhastighetsvurderingen (i vårt eksempel: V) er en kode som tilsvarer den maksimale hastigheten et dekk kan bære sin maksimale belastning med.

load speed index

Du finner en samsvarstabell mellom disse kodene og deres verdier i artikkelen vår om last- og hastighetsvurderinger. Disse vurderingene er viktig informasjon, det samme er dekkstørrelse, spesielt når du vurderer å velge nye dekk til bilen din

Hvordan identifisere merkenavnet og rekkevidden til dekket?

Dette er ganske enkelt. Produsentens merkenavn vises alltid på sideveggen, og det samme gjelder rekkevidden til dekket.
På dette bildet er MICHELIN og vår Michelin Man godt synlige og navnet "Pilot Sport 4 S" refererer til rekkevidden til dekket.

4w 240 3528703361718 tire michelin pilot sport 4 s 265 slash 35 zr20 99y xl mo1 a main 4 90

Hvordan identifisere type dekk? 

Ordet "Tubeless" på sideveggen av dekket ditt indikerer at dekket ditt ikke krever en slange. Merk at slange noen ganger er nødvendig for enkelte hjul, men i slike tilfeller er det viktig å vurdere om slangen og dekket er kompatible.

Omvendt indikerer ordet "Tube type" at dekket krever å være utstyrt med en slange.

Hva er fordelen? En slangeløs enhet er lettere, mer drivstoffeffektiv og ofte mer pålitelig på grunn av skader som kan oppstå på røret i bruk.

tubeless

Hvordan lese av dekktrykket?

Det er markeringer på dekkets sidevegg (MAXLOAD og MAX PRESS) som indikerer maksimal belastning og maksimalt dekkets trykk. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis last- og trykkverdiene for kjøretøyet ditt.

For å sikre at dekkene dine fungerer som de skal på kjøretøyet ditt, må du se på pumpetrykket som anbefales av produsenten av kjøretøyet. Disse finner du normalt i brukermanualen din eller på klistremerket i førerdøren eller tanklokket.

max press

Hvordan lese en dekkdatokode?

Dekkdatokoden vises i DOT-feltet (Department Of Transportation), der andre dekkmarkeringer er til stede. 
De første kodene er for de amerikanske markedskravene. Datokoden vises på slutten, med fire tall.
De to første tallene angir uken og de to siste tallene, produksjonsåret. I dette eksempelet indikerer dekkdatokoden 4714, som betyr at dekket ble produsert i den 47. uken av året 2014.

På slutten av DOT-merkingen finner du alderskoden for dekket

Når det gjelder slutten av dekkets levetid, er den eneste indikatoren slitasjen. Dette kan måles ved hjelp av slitasjeindikatorer.

Hvordan vet jeg om dekket har nådd sitt maksimale slitasjenivå?

På Michelin-dekk hjelper små ujevnheter deg med å finne dekkslitasjeindikatorene på slitebanen.

Dekket ditt har slitasjeindikatorer.
Disse små 1,6 mm høye ryggene er tilstede mellom skulpturene til dekket. 

bibendum

På Michelin-dekk kan du enkelt identifisere dem ved det lille Michelin Man-symbolet som vises flere steder på dekkets sidevegg. Når du ser Michelin-mannen, vet du at slitasjeindikatorene er ordnet på linje på tvers av dekkets bredde.

Når mønsteret på dekket ditt er slitt ned til samme nivå som slitasjeindikatorene, har dekket nådd minimum mønsterdybde.

Dekkmarkeringer forklart: Snowy mountain og M+S

1 – Snowy mountain
En logo som består av et fjell med tre topper med et snøfnugg kan være tilstede på dekket ditt. Dette er snøfnugget med tre topper eller 3PMSF-etiketten: den nyeste standarden for vinter- eller snødekk. Den garanterer et minimumsnivå av vinterytelse fordi det er en objektiv test for dekk merket på denne måten. Denne logoen på dekket ditt sikrer at det anses som anbefalt utstyr for å få tilgang til områder under regulering som for eksempel skianlegg.

m s 3pmsf

2 – M+S mention
Noen dekk er merket med M+S på sideveggen, inkludert helårs- og vinterdekk. Disse bokstavene står ganske enkelt for ordene "Mud" og "Snow" og indikerer at dekket, ifølge produsenten, er et "snødekk".  For dekk med kun M+S-merking er ytelsen under vinterforhold imidlertid ikke gjenstand for regulatorisk testing.

Kun dekk merket "3PMSF" garanterer ekte vinterytelse ved at de er spesielt designet for snøbruk og har oppfylt alle kravene gjennom objektiv testing.

66130439 m

For vintersertifiserte dekk (M+S og/eller 3PMSF-merking) kan hastighetskapasiteten være lavere enn de originale sommerdekkene.  Derfor må kjøretøyets hastighet om nødvendig begrenses tilsvarende med vinterdekk montert. I noen land, for eksempel hvor den teoretiske fartsgrensen for bilen kan være over fartsgrensen til dekkene, kan det være nødvendig med et klistremerke som viser denne lavere hastigheten inne i kjøretøyet, godt synlig for sjåføren.

sticker

OE-merking

Noen bilprodusenter utstyrer kjøretøy med dekk som er innstilt spesielt for deres behov. 

En markering på dekket, som betyr "Original Equipment", indikerer at dekket er designet av dekkprodusenten og godkjent av kjøretøyprodusenten for montering som standard.

OE-merkingen refererer ikke bare til produsenten, men ofte til den spesifikke bilmodellen.  Forskjellene mellom dekk av disse typene kan relateres til kjøretøyhåndtering, komfort, støy og noen ganger kravene til girkassen og kjøretøyets programvaresystemer. Dessuten er rullemotstanden optimalisert.

oe marking

Michelin anbefaler at hvis kjøretøyet ditt opprinnelig var utstyrt med OE-merkede dekk, bør erstatningsdekk være de riktige OE-merkede versjonene.

I eksempelbildet tilsvarer "AO"-merkingen Audi-merket, som du kan se i tabellen nedenfor.

Oversikt over OE-merker etter bilmerke:

2024 05 b2c 4w michelin oem table 1 web
2024 05 b2c 4w michelin oem table 2 web
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.