as 416552898

TIPS FOR KJØRING PÅ SNØ OG IS

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Fra isete veier og mørke, tåkete netter til uventede snøstormer – vinter kan være en vanskelig årstid på veiene. Trygg kjøring på snø og is, og kjøring under vanskelige forhold krever en langt mer tålmodig tilnærming. I tillegg er det vesentlig å klargjøre kjøretøyet for at du skal ha best mulige forutsetninger til å takle værforholdene når du kjører om vinteren.

Klargjør bilen for vinterkjøring

Når du kjører om vinteren, må du først og fremst kontrollere at dekkene er i god stand og har riktig lufttrykk, og at dekkslitasjen er minimal. I de fleste land er dette 1,6 mm.
Hvis du regelmessig opplever lange og strenge vintre der du bor, er det verdt å bytte ut sommerdekkene med vinterdekk,som for eksempel dekkserienMICHELIN Alpin, som har mye bedre friksjonsegenskaper på snø og is på grunn av dekkmønster med stort mellomrom, og dybde. Hvis du er bekymret for vinter-kjøring på fjellveier, bør du vurdere å investere i snøkjettinger for spesielt snødekte veier. Dette vil forbedre friksjonsegenskapene på veien.
Hvis du bor et sted med mildere vintre og sporadiske snøfall, kan det være et godt alternativ å utstyre bilen med helårsdekk. Det vil hjelpe deg med å holde deg trygg på veiene når temperaturen faller. 
Ikke glem å fjerne snø fra kjøretøyet, etterfylle frostvæske i vindusspyleren og fjerne is fra frontruten før du kjører.

Vinterdekk gjør kjøring på snø og is tryggere

Ta forholdsregler under kjøring på snø og is

Det kan være vanskeligere å bremse under kjøring på snø og is. Kjør derfor langsommere. Den normale bremselengden mellom bilen din og bilen foran, kan du gange med så mye som 10, spesielt på svært isete veier.
Unngå skrens ved å bremse forsiktig.Ta ekstra forholdsregler ved å kjøre kun når du er uthvilt og oppmerksom. Hold deg i kjørefeltet ditt, og gi andre kjøretøy nok plass. Slå av cruisekontrollen, da det kan øke faren for skrens. Med mindre veiene er strødd med sand , bør du også unngå å kjøre direkte i sporene til andre kjøretøyer ved kjøring på snø eller is, da det kan være vanskeligere å få veigrep i løssnø enn i nysnø.
Hvis du kjører til et avsidesliggende sted, er det også verdt å ha med noen nødforsyninger i bilen, i tilfelle du ikke kommer deg videre på grunn av været. Mat, varme klær og en lommelykt er lurt å ha med. 

Ta ekstra forholdsregler når du kjører på fjellveier om vinteren.

Kjøre en automatbil i snø

Hvis du kjører en automatbil i snø, merker du kanskje at du allerede har et «snømodus» som hjelper deg med å kjøre tryggere samt redusere eventuell hjulspinn. Enkelte automatbiler kan ha 2.gir på girskiftet, bilen settes da i 2.: kun de to første girene brukes. Dette giret sørger for kjøring i lav hastighet, som er veldig nyttig ved bratter, is og snø. Det muliggjør også bruk av motorbremsen. For de som kjører med manuelt gir, bruk et høyere gir for bedre kontroll.

Oppdag våre helårs- og vinterdekkserier.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.