4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Bilstøy: er elbiler mer stillegående enn bensinbiler?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

«Trafikkstøy består av motor-, dekk-, veistøy og pipelyder. Men lager elbiler mindre støy enn bensinbiler? Du får svarene i denne artikkelen.

Støy fra bensinbiler: hva slags lyder kommer fra en bil med forbrenningsmotor?

I en bil med forbrenningsmotor står motoren for mesteparten av bilstøyen som en sjåfør hører (med mindre det er et problem med bilen). Denne bilstøyen kommer som følge av termodynamikk: ettersom varmeenergi omformes til mekanisk energi for å drive frem bilen, produserer motorens sylindre pulseringer (lyder) som avgis via eksosventilen. 

Støy fra elbiler: hva kan du forvente?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 2 nosignature 16 slash 9

Er elbiler mer stillegående enn bensinbiler? Et typisk kjennetegn for en elbil er at den ikke har motor. Den har i stedet et batteridrevet motorsystem. Til forskjell fra termodynamikk, medfører ikke elektromagnetisme støyutslipp. Konsekvensen er at motoren nesten er helt stille.

Kanskje til og med for stille! Elbiler er mye mer stillegående enn bensinbiler. Ved lave hastigheter (under 30 km/t), er de så stillegående at EU har innført en forordning for elbiler, der det kreves et minimum på 56 desibel ved lave hastigheter for å redusere ulykkesrisikoen for fotgjengere.

Dette tilsvarer støyen fra en oppvaskmaskin, en kontordatamaskin eller den stille summingen fra en nesten tom restaurant ... Biler med forbrenningsmotorer er gjennomsnittlig nærmere 65 desibel, som tilsvarer et livlig klasserom. 

Dekkstøy under kjøring av en elbil

Støyen fra elbilene som du hører, er imidlertid dekkstøy: lyden av dekkene som ruller over veioverflaten (som ofte beskrives som en lav drønnende lyd i bilen, litt som bakgrunnsstøy).

Lager elbildekk mer støy enn biler med forbrenningsmotorer? Nei,
Hvis du hører dekk som ruller over veioverflaten, er det fordi en elmotor nesten ikke lager lyd. Du blir mer følsom for andre lyder.

Denne dekkstøyen avhenger av tilstanden til veiene som genererer vibrasjoner i kupeen. Selv på motorveien har du ikke alltid samme type veioverflate. Og det er her dekk- og bilprodusenter har fått en real utfordring i hendene. 

Pipelyd fra bilen

Dekkstøy avhenger også av hvilken hastighet du kjører i. Jo raskere du kjører, desto mer pipelyd hører du fra bilen. Dette er noe MICHELIN arbeider veldig hardt med for at sjåførene skal kunne nyte kjøreopplevelsen.

Michelins løsning for å minimere denne dekkstøyen er en sammensatt kombinasjon av dekkmønsteret og merkets Acoustic®-teknologi, som reduserer oppfattet kupéstøy med opptil 20 %. (1)

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.