winter van tyre

Hvordan velge de beste vinterdekkene til varebil?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Å velge riktige vinterdekk til varebil kan virke komplisert. Det er imidlertid noen kriterier å vurdere, og vi forteller deg hva de er i denne artikkelen. 

Hva slags vinter har du i vente?

Til å begynne med er det viktig å skille mellom mild vinter og en vinter med kraftige eller ekstreme forhold. Hvorfor? Fordi vintertypen du opplever vil avgjøre valget av riktige vinterdekk til varebil, de som vil gi deg den beste sikkerheten, mobilitet med grep og trekkraft i vinterforholdene du utsettes for når du kjører. 

1 - Mild winter

Du ferdes i en region som er utsatt for en mild vinter når temperaturen faller under 7°C og der det kommer snø av og til. Vinterdekk til varebil tilpasset disse forholdene vil tillate deg å kjøre uten problemer på moderat snødekt underlag hvor sommerdekk, som er mindre effektive i denne sammenhengen, ville utsatt deg for fare for å skli og for tap av kontroll over kjøretøyet. 

2 - Vinter med kraftige eller ekstreme forhold

Du ferdes i en region som er utsatt for kraftig vinter med hyppig snøfall og is. Veiene er da vanskelige, glatte og utsetter turene dine for større risiko som dekkene må kunne takle. 

Velg vinterdekk til varebil i henhold til hvilken type vinter du møter

3PMSF sertifisering

Aktronymet 3PMSF, som kan høres mystisk ut for deg, er faktisk den offisielle sertifiseringen på at et dekk har bestått objektive tester for sikker kjøring under vinterforhold. 3PMSF står for "3 Peak Mountain Snow Flake".

Denne sertifiseringen er avgjørende for valg av vinterdekk til varebil, da den garanterer ytelsen under vinter- og snøforhold. Det er symbolisert av denne logoen som du finner på sideveggen av dekket når det er 3PMSF-sertifisert. 

3PMSF  "3 Peak Mountain Snow Flake"-sertifisering på sideveggen til et vinterdekk

3PMSF  "3 Peak Mountain Snow Flake"-sertifisering på sideveggen til et vinterdekk

Under 7°C gir et 3PMSF-sertifisert dekk større sikkerhet og kortere bremselengder enn et sommerdekk på alle typer underlag.

Hva er forskjellen mellom 3PMSF-sertifiseringen og M+S-merkingen?

3PMSF-sertifiseringen er utstedt av et sertifisert laboratorium. Den garanterer ytelsen til dekket under vinter- og snøforhold, mens M+S er en markering som indikerer at dekket i henhold til europeiske forskrifter er et "snø"-dekk, dvs. et det med slitebanemønster og struktur som tilsier bedre oppførsel i fersk eller smeltet snø eller i gjørme enn et klassisk landeveisdekk. Men i motsetning til 3PMSF-sertifiseringen, er det ikke testet under vinterforhold.  

m s 2

M+S "Gjørme + Snø"-merking på sideveggen til et vinterdekk

Hvilke vinterdekk til din varebil?

Du har nå den viktige informasjonen du må huske på når du velger vinterdekk til din varebil. Hos Michelin har vi selvfølgelig dekk som passer for alle vinterforholdene nevnt ovenfor. Alle er 3PMSF-sertifisert.  

Her er de tre alternativene for din varebil: 

MICHELIN Agilis X-Ice North

MICHELIN Agilis X-Ice North piggdekk, som er 3PMSF-sertifisert, er designet for alle varebiler som må kjøre under kraftige eller ekstreme vinterforhold, med hyppige og kraftige snøfall og is. 

tyre michelin agilis x ice north produkt i sammenheng

MICHELIN Agilis Alpin

Dette MICHELIN vinterdekket til varebil er designet for å gi optimal ytelse for lette lastebiler og nyttekjøretøy om vinteren når snåfallet er hyppig og tungt. Sertifisert 3PMSF, tilbyr utmerket bremsing og akselereasjon på snø takket være "Stabilygrip"-teknologien: selv-låsing og variable geometriske seiper bidrar til å stabilisere slitebaneblokker og dekk. Dessuten maksimerer en stor firkantet grummioverflate og en spesifikk slitebestandig blanding av forbindelser en veikontakt og utmerket holdbarhet. Dens forsterkede robusthet tåler også tung belastning og vanskelige forhold. MICHELIN Agilis CrossClimate

MICHELIN Agilis CrossClimate er et 4-sesongs varebildekk som er designet for å tilby sikkerhet, lang levetid, robusthet og trekkraft for trygghet hele året.

Den gir optimal bremsing på tørt underlag og utmerket grep på vått underlag. Sertifisert 3PMSF, den fungerer også godt under milde vinterforhold med sporadisk snøfall. Den gir god trekkraft på vanskelige underlag som gjørme, gress, grus eller snø. Dens forsterkede robusthet er designet for å motstå slitasje og støt.

Fordelen med MICHELIN Agilis CrossClimate er at den ikke krever dekkskift på vinter og sommer, noe som sparer tid og penger. Dette er selvfølgelig forutsatt at du ikke kjører under tøffe vinterforhold, da kan du beholde de hele året. 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.