r9a12 header def

Hvordan kan dekk forbedre kjørelengde og drivstofføkonomi?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Å vite om forholdet mellom dekk og drivstoffeffektivitet kan hjelpe deg å reise videre på full tank, noe som ikke bare er gode nyheter for lommeboken din, men også for miljøet. Her ser vi på hvordan vi kan forbedre drivstoffeffektivitet, med fokus på dekk- og drivstoffeffektivitetskoder: hvordan forstå merkingen og hva drivstoffseffektivitetsdiagrammet egentlig betyr.

Hva er drivstofføkonomi?

tyre fuel saving 1

Å beregne hvor langt bilen din kan kjøre på full tank er ikke så enkelt som det kan virke. To biler kan starte med samme mengde drivstoff og kjøre samme distanse, men drivstofforbruket deres ved ankomst kan være betydelig forskjellig på grunn av en rekke faktorer. Dette er kvantifisert i miles per gallon (mpg), som tilsvarer omtrent 4,55 liter drivstoff. Jo høyere mpg-nummer, jo mer effektivt er et kjøretøy.

Ikke bare starter en bil med en mpg-vurdering, avstanden kjøretøyet kan reise varierer avhengig av andre faktorer som kjørestil, dekk og terreng. Dette er grunnen til at vi ofte bruker uttrykket “drivstofføkonomi” når det gjelder hvordan motorens bruk av drivstoffet kan optimaliseres.

Hvordan redusere drivstofforbruket: å forstå kjøretøy

Å forstå hva biler bruker mest av og hvorfor er nøkkelen til å vite hvordan man kan forbedre drivstofføkonomien. Jo større og tyngre bilen er, jo mer drivstoff vil den forbruke, som en generell regel. Hvorfor? 

Dette skyldes delvis et dekks rullemotstand. Energien som trengs for å skyve bilen fra stillestående på et flatt underlag, skyldes kun rullemotstanden til dekkene. Jo tyngre bilen din er, desto hardere må du presse, noe som betyr at mer energi kreves. Men hvis bilen din har dekk med lav rullemotstand, må du presse desto mindre.

Så en enkel løsning for hvordan du kan spare drivstoff er å velge et mindre, lettere kjøretøy. Eller for å sikre at du bare tar med deg det du trenger!

Hvordan forbedre drivstofføkonomien til bilen din

Å bytte kjøretøy er selvfølgelig ikke en løsning for alle. Og noen mennesker har ikke luksusen av å kunne gå på akkord med bilstørrelsen – de med store familier eller utstyr til transport, for eksempel. Så la oss se på hvordan du får en full tank til å vare lengre med disse rådene for å forbedre mpg.

•    Dekktrykk
En viktig faktor som mange ikke tar i betraktning når det gjelder hvordan de kan forbedre drivstofføkonomien er dekkvalget og trykket. Dekk som ikke har riktig lufttrykk kan være en kilde til unødvendig energisløsing, så husk å sjekke dekktrykket regelmessig for optimal ytelse. Det er også viktig for din sikkerhet.

•    Vedlikehold
Regelmessig vedlikehold på kjøretøyet ditt vil sikre at alle delene fungerer godt og jevnt – og optimerer dermed drivstoffets bevegelse rundt kjøretøyet og forhindrer unødvendig energisløsing. For eksempel, å sørge for at motoren din er tunet riktig eller å fikse en defekt oksygensensor kan virkelig gjøre en forskjell når det gjelder kjørelengde.

•    Gjør bilen lettere
Sørg for at du ikke tynger bilen med unødvendig bagasje som vil føre til mer trykk på dekkene og kreve mer energi for å overvinne rullemotstanden når du skal spare drivstoff. Sjekk bagasjerommet: dette verktøysettet du av og til tar med hjem til foreldrene dine er et eksempel på hva som ikke trenger å være i bilen din hver dag.

•    Reduser drag
De fleste biler i disse dager er designet med buede aerodynamiske linjer som hjelper kjøretøyet å bevege seg jevnt gjennom luften. Jo mer du kan redusere luftmotstanden (drag), jo mer kan du spare drivstoff. Så hvis du har installert en takboks eller et sykkelstativ, bør du vurdere å fjerne den til den trengs.

•    Planlegg reiser 
For hvordan du kan forbedre drivstofføkonomien før du slår på motoren, planlegg på forhånd for å unngå trafikk og få optimaliserte reiseruter med en GPS-enhet eller mobilapp. Jo mer du kan unngå brå bremsing, stopp og start, og holde motoren i gang i trafikken, jo flere mil får du per gallon.

•    Air condition
Oppvarming eller avkjøling av bilen bruker energi. Så før du skrur opp varmen enda et hakk, bør du vurdere om du kan være like komfortabel i en lett genser i stedet. Likeledes med oppvarmede seter, dampfjerneren og andre drivstoffkrevende apparater. Spar varme for å spare drivstoff.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Hvilke dekk er best for drivstofforbruk? 

Det gjenstår ett dekk som for øyeblikket skiller seg ut fra sitt segment når det gjelder lav rullemotstand: MICHELIN e.PRIMACY-dekket. Innovativ teknologi betyr også at dette dekket både er økonomisk (gir deg flere miles per gallon), men også er en mer bærekraftig gest.

Cyrille Roget, Science and Innovation Communications Director hos Michelin, forklarer at energien som går tapt gjennom dekkene – rullemotstanden vi lærte om tidligere – kan representere 20 % av drivstofforbruket til en forbrenningsdrevet bil. “Riktig dekk kan virkelig hjelpe deg med å spare penger. Med det nye MICHELIN e.PRIMACY-dekket, med den laveste rullemotstanden i sin kategori*, kan kunden spare drivstoff. "Konkret, ifølge sertifiserte tester, betyr MICHELIN e.PRIMACYs lave rullemotstand at sjåførene sparer rundt 0.21 liter drivstoff per 100 kilometer og rundt 80 € i løpet av dekkets levetid"*.

Denne drivstoffeffektiviteten har gitt MICHELIN e.PRIMACY en A i EUs kategorier for dekkmerking.

Dekk spiller en rolle i drivstoffbesparelse

Hvordan bruke EUs drivstoffeffektivitetsvurdering for dekk for å spare drivstoff? 

Den nye versjonen av EUs dekkmerking, som viser dekkets drivstoffeffektivitet, fra A til E

Den europeiske union introduserte sitt første dekkmerkingsinitiativ i 2012. Den gir noen hint om mulighetene dekk gir når det kommer til tips for drivstoffbesparelse for bil.

Den nåværende dekkmerkingen (oppdatert i mai 2021) overholder EUs siste energimerkingsinitiativ, og viser en skala fra A til E for rullemotstand (identifisert av en bensinpumpe), der A er høyest og E lavest når det gjelder av ytelse. Å velge “drivstoffeffektive dekk” i A-klassen kan redusere bilens drivstofforbruk betydelig. 

Du finner også annen nyttig informasjon på dekkmerkingen:

–    En skala for vått grep, også fra A til E. 
–    Et ikon for en høyttaler for å symbolisere nivået av ekstern støy som genereres av dekkene i desibel (dB).
–    Enkelte dekkmerker indikerer om de er laget for is og/eller kraftig snø.
–    Merkingene vil ha en identifiserende QR-kode som forbrukeren kan skanne for raskt å få tilgang til ytterligere informasjon om dekket.

Kjøretips: måter å gjøre bilen din mer drivstoffeffektiv når du kjører

Drivstoffsparetips for bilturer! Enten det er et kort ærend eller en lang reise, er det visse kjøreteknikker som er nøkkelen når det gjelder hvordan man kan forbedre drivstofføkonomi.

Globalt, jo mer jevnt du kjører, jo lenger vil drivstoffet ditt gå. Denne typen kjøring er kjent som miljøvennlig kjøring, ikke bare fordi det er vennlig mot lommeboken (økonomien), men også for miljøet, da du slipper ut mindre CO2 per kilometer. 

Ved å holde bilen i god stand, velge de riktige dekkene og ta i bruk miljøvennlige kjørevaner, kan du redusere drivstofforbruket, redusere CO2-utslippet og få mest mulig kjørelengde fra kjøretøyet ditt!

Andre relaterte artikler

Fotokreditt:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / European Commission

Legal mentions

* Under bruk genererer MICHELIN e·Primacy 1,5 kg/t gjennomsnittlig rullemotstand mindre enn konkurrentene, gevinsten tilsvarer opptil 80€ besparelser på drivstoff. Denne gevinsten tilsvarer opptil 174 kg spart C02. Bruksgevinster er estimert på gjennomsnittet av nye og polerte 2 mm-data for å ta hensyn til ytelse i sann levetid – Alle gevinster er estimert på en base på 35 000 km og en drivstoffpris på 1,46 €/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 1.6.2020 vektet på topp 10 land for motorkjøretøybevegelser på nasjonalt og utenlandsk territorium – https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Faktiske drivstoff- og kostnadsbesparelser kan variere avhengig av kjørevaner, kjøretøy eller dekktrykk.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.