r7a13

Hva er piggdekk og når skal de brukes?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Hva er piggdekk? Egner de seg for værforholdene som er hos deg? I denne artikkelen får du rede på alt du trenger å vite om piggdekk, og om du bør bruke de eller ei.

Hva er et vinterdekk?

Før vi diskuterer piggdekk med sine spesifikke egenskaper, er det verdt å minne om hva et vinterdekk er:

Et vinterdekk er et dekk der:-dekkmønster-slitebanens struktur/sammensetning-indre struktur har blitt designet for å gi bedre ytelse enn konvensjonelle dekk når det gjelder evnen til å opprettholde eller stoppe kjøretøyets bevegelse under vinterforhold.

Ved temperaturer lavere enn 7 °C, anbefales det å bruke vinterdekk.Det er for å mestre vinterføre, men også fordi ytelsen for et vinterdekk er bedre enn for et sommerdekk på tørre og våte veier ved lave temperaturer. 

Og motsatt: Det anbefales ikke å kjøre med vinterdekk om sommeren. Det er fordi et vinterdekk yter dårligere enn et sommerdekk på tørr grunn under høye temperaturer

pn006987

To typer vinterdekk

Det er to typer vinterføre. For å mestre begge, må du utstyre bilen deretter:

148610267 m

Alpine forhold: hyppig vinterføre med snø og våte veier.

For alpine forhold: Utstyr bilen med «3PMSF»-merkede vinterdekk.

Passer for snø og våte veier. Vinterdekk er dedikert tidvis vinterføre. Ytelsen er anerkjent av det forskriftsmessige 3PMSF (fjelltopp/snøfnugg)-merket.  

Den anbefalte Michelin-dekkserien for disse føreforholdene, er ALPIN-serien.

17364150 m

Nordiske forhold: kaldere og tøffere vinterforhold med is og snø.

For nordiske forhold: Utstyr bilen med «Ice Grip»-merkede vinterdekk.

Det nordiske vinterdekket er tilpasset is og snø og er spesielt designet for tøffe vinterforhold. Ytelsen er betydelig bedre enn for andre vinterdekk på is, og er anerkjent av det forskriftsmessige ICE GRIP-merket.

Den anbefalte Michelin-dekkserien for disse føreforholdene, er nordiske vinterdekk Nordiske vinterdekk er tilgjengelig i to versjoner: med og uten pigger.

Sporadiske vinterforhold

For tidvis vinterføre kan du også bruke 3PMSF-all-season-dekk som MICHELIN CrossClimate-serien, som kan brukes året rundt.

Hva er et piggdekk?

3pmsf logo

3PMSF

Et piggdekk er et vinterdekk med pigger (aluminium eller stål) Disse dekkpiggene gir ekstra veigrep på is. Piggdekk gir også best trekkraft på snø.

Denne eksepsjonelle ytelsen på snø og is er anerkjent av vedtaket om forskriftsmessige tester med 3PMSF-logo og Ice-logo.

Følgelig er det piggdekket som gir kortest bremselengde på isete veier og snø. Ytelsen på vinterføre i slikt terreng, selv under ekstreme forhold, er bedre enn for andre vinterdekk.
 

ice logo

ICE

x ice north 4 studded tyre

MICHELIN X-Ice North 4 - piggdekk er utviklet med tanke på dette.   


Dekkpiggene er satt inn i felt i slitebanen. De er anbrakt for å optimalisere veigrepet, men også for å minimere rullestøy.

Prestasjoner for Michelin X-ICE-north-4

x ice north 4 performances
  1. Antall dekkpigger som er optimalisert for hver dimensjon, beregnet for eksepsjonell akselerasjon og bremsing (250 stålpigger for 205/55R16)
  2. Dekkpiggene har en spesiell utforming beregnet på veigrep og langvarig ytelse
  3. Matematisk algoritme peker ut dekkpigger for optimalt veigrep og behagelig støynivå
  4. Nytt dekkmønster for godt veigrep på snødekte og asfalterte veier, og nye seiper for mer effektivt veigrep på snø og for bedre styring
  5. Unik gummiblanding til bruk for et bredt temperaturområde
  6. Spesielt dekkmønster tilpasset bredere størrelser for å bevare et effektivt veigrep

Mens piggdekk er utmerkede når det gjelder ytelse på isete overflater, er ulempen at de er litt mer støyende enn et sommerdekk på svarte veier. Det er grunnen til at piggdekkene våre er utviklet for å holde lyden fra piggene så lav som mulig på veier uten is eller snø.

MICHELIN X-ICE North 4

Er det lovlig å bruke piggdekk?

Ulike land har ulike regler for bruken av piggdekk. Enkelte land tillater dem i visse perioder, andre forbyr dem.

Hvorfor er piggdekk forbudt i visse perioder?

Funksjonen til et piggdekk er å gi optimalt veigrep på is og vinterføre. De kan brukes på svarte veier gjennom vintersesongen, men det er forbudt å bruke dem om sommeren (generelt anbefales det ikke å bruke noen typer vinterdekk om sommeren), hovedsakelig på grunn av kommunale lover.

Klikk her for å få rede på hvilket lovverk som gjelder for piggdekk i ditt land.

Måler piggdekks innvirkning på veier

En offisiell test for å måle hvilken innvirkning piggdekk har på veiene er gjennomført i Finland. Det trengs dekkprodusenter for å utvikle piggdekk som minimerer skadene på tørre veier.

Vår X-Ice North 4-serie etterkommer gjeldende standarder for veislitasje.

161486302 m

Montering av piggdekk

  • Det anbefales selvsagt at du monterer piggdekkene i det tidsrommet som forskriftene tillater i det landet du kjører, og fjerner dem før sluttdatoen.
  • Når du bytter fra sommerdekk til vinterdekkanbefaler vi at du gjør det hos et dekkverksted. De har det maskinelle utstyret og smøremidlene som sikrer at dekkskiftet blir utført på riktig måte. Du kan finne et dekkverksted i nærheten med hjelp av vårfinn forhandlere.

 

Hvor lagres sommerdekkene når piggdekkene er montert på bilen? 

Hvis du har nok plass i garasjen til å lagre vinterdekkene, sørg for å følge anbefalingene våre.

For øvrig tilbyr enkelte dekkforhandlere lagringstjenester for dekk. De oppbevares på et egnet sted, slik at du ikke trenger å lagre dem i garasjen.
Spør dekkforhandleren din om de tilbyr denne tjenesten.

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.