4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Trenger elbiler spesialdekk?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Oppdag alt du trenger å vite om egnede dekk for elektriske kjøretøy, og hvordan de bidrar til rekkevidde, energiforbruk og den generelle kjøreopplevelsen.

Hvilke egenskaper krever spesiell ytelse fra dekkene dine?

Elektriske biler har tunge batterier, så de trenger dekk som kan bære den ekstra vekten. Og mens batteriet lagrer energien, er det den elektriske motoren som gir øyeblikkelig dreiemoment (og ingen støy inne i bilen!). Med en elektrisk bil, så snart du trykker på gasspedalen, aktiverer du umiddelbart 100 % av kjøretøyets kraft. Dette betyr at vektoverføringene er skarpere og mye mer intense enn med en forbrenningsmotor-drevet bil. Dette påvirker også slitasjen på dekkene.

Ingen bekymringer: MICHELIN-dekk tar hensyn til dette, både i dekkstrukturen og materialene de er laget av.

Den andre egenskapen er støy. En elektrisk bil er stille, ikke sant? Uten lyden fra en forbrenningsmotor er lyden av dekkene mot veibanen mye mer merkbar i en elektrisk bil. Derfor må produsentene lage dekk som er mye mer stillegåene. Dette reduserer oppfattet støy inne i bilen. For eksempel, i et orkester, når du har en tromme og en fløyte som spiller samtidig, hører du mest trommen. Men når trommen stopper, blir lyden av fløyten mer tydelig. Det samme skjer når du bytter til en elbil: den termiske motoren som genererer mesteparten av støyen, erstattes av en nesten stille elektrisk motor, og lyden fra dekkene blir mer merkbar.

Av denne grunn reduserer vår innovative MICHELIN Acoustic-teknologi, som finnes i noen av våre dekk, den oppfattede støynivået inne i bilen med opptil 20 %. Dette gjør kjøreopplevelsen mye mer behagelig, spesielt på motorveier.

Den tredje egenskapen spesifikk for elektriske biler er batteriet og rekkevidden, som må tas i betraktning, spesielt på langturer. Gjennom rullemotstand bidrar dekkene til elektrisk forbruk. Som vi vil se nedenfor, presterer våre dekk veldig bra på dette området.

Hvordan forbedrer MICHELIN-dekk rekkevidden?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Å utstyre din elbil med egnede dekk sikrer at du får optimal batterirekkevidde.

Hvordan forbedrer dekk rekkevidden? Husk at for å bevege et objekt, må du gi det energi. Og mellom energien den mottar og energien den gir tilbake i form av bevegelse, er det alltid noe tap som spres som varme, fordi dekket må overføre noe energi til bakken. Dette kalles rullemotstand.

Hos Michelin utvikler vi våre dekk for å begrense dette energitapet, dette for å optimalisere energieffektiviteten og redusere unødvendig energiforbruk. Og når det gjelder elektriske kjøretøy, jo mer energi som optimaliseres, jo mer rekkevidde har kjøretøyet!

Med andre ord kan du kjøre lenger på én enkelt lading.

Forårsaker elektriske kjøretøy mer naturlig dekkslitasje?

Hovedforskjellen mellom elbiler og biler med forbrenningsmotor er de dynamiske belastningsoverføringene og det økte dreiemomentet knyttet til denne spesifikke motortypen. Dette er en utfordring for produsenter fordi massen og dreiemomentøkningen krever dekk med mer lateral stivhet (kurvstivhet) for å opprettholde håndteringssensasjonen på et viktig nivå, et sterkt grep for maksimal akselerasjon og rikelig med levetid for å minimere slitasje mil etter mil.

Batterivekten er et viktig problem for elektriske sportsbiler. Hvis du har en kraftig elektrisk motor, må du ha et kraftig batteri, og dette resulterer i vekt. 400 kg er gjennomsnittsvekten for et batteri i en elektrisk sportsbil.

I dag foreslår bilprodusenter to typer elektriske kjøretøy:

  • Vanlige kjøretøyer ombygd til å bli elektriske.
  • Helt nye plattformer.


I tilfelle vanlige kjøretøyer som er ombygd, endres vanligvis ikke dekkstørrelsene mye sammenlignet med biler med forbrenningsmotor. Dermed kan dekkene på ombygde elektriske kjøretøy slites raskere enn de gjorde da de hadde en motor.

For helt nye plattform-elektriske kjøretøyer tas masse og dreiemoment i betraktning fra begynnelsen, dekkstørrelsen justeres og er vanligvis høyere og noen ganger smalere enn tilsvarende dekk for biler med forbrenningsmotor. Dermed vil dekkslitasjen på denne elbilen være lik den tilsvarende bilen med forbrenningsmotor.

Hvilke MICHELIN-dekk skal jeg velge til min elbil?

Mens alle MICHELIN-dekk er egnet for elbiler, responderer noen på spesifikke kjørevaner.

En sportsbilsjåfør ønsker rask akselerasjon, kraftig dreiemomentoverføring og høy presisjon ved rattet. Hvis du er en slik sjåfør, er MICHELIN Pilot Sport EV, som er spesielt designet for disse behovene, et riktig valg for deg.

En sedansjåfør vil trolig prioritere sikkerhet og kjørekomfort. Hvis du kan relatere til denne profilen, kan du velge MICHELIN e.Primacy som er designet for sjåfører som deg.

Hvordan kan jeg maksimere levetiden til mine elbildekk?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Når det gjelder elbildekk, er det to hovedmåter du kan beskytte de på og dermed optimalisere levetiden deres: vedlikehold og kjørestil.

Vedlikehold av dekkene til elbilen innebærer overvåking av trykket, justering og slitasje. Trykket bør tilpasses avhengig av den lasten som bæres. Men hvordan finner du det ideelle dekktrykket? Det er enkelt! Biler har en etikett fra produsenten, ofte plassert inne i førerdøren eller bensinlokket, som angir anbefalt trykk for spesifikke dekkstørrelser. Det er også anbefalinger avhengig av om bilen er lastet eller ikke.

Øko-kjøring er et uttrykk vi hører mer og mer om nå til dags, og med god grunn. Med mål om å redusere energiforbruket, maksimerer riktig kjørestil ikke bare rekkevidden til et elektrisk kjøretøy, det optimaliserer også dekkets kvalitet og ytelse.

Oppsummert er kjørestil spesielt viktig for å maksimere levetiden til dekkene dine. Bruk moderat akselerasjon og forsiktig, regenerativ bremsing. Ta svingene forsiktig. Det er den beste måten å forlenge både rekkevidden og levetiden til dekkene på elbilen din.

Til syvende og sist er vi sikre på at du vil finne det riktige dekket som passer til bilen din og kjørestilen din med hjelp av forhandleren din og MICHELIN dekkvelgeren.

 

Se andre relevante artikler

JURIDISKE MERKNADER

(1) Intern måling av indre støy, utført i 2016 på størrelse 245/45 R19 på KIA Cadenza. Støynivå målt i frekvensen mellom 170-230Hz. Resultatene kan variere avhengig av kjøretøy, dekktype og størrelse, hastighet og veiforhold.

 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.