4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Trenger elbiler spesialdekk?

Finn ut alt du trenger å vite om dekk for elbiler, hvordan de er forskjellige i forhold til de som er montert på en standardmodell, og hvordan riktige dekk bidrar til rekkevidde, energiforbruk og den totale kjøreopplevelsen.

Hvorfor må dekk for elbiler og standarddekk være forskjellige?

Elbiler er tynget av batteriene, slik at de må ha dekk som kan bære ekstra vekt. Mens batteriet til en elbil lagrer energien, er det den elektriske motoren som sørger for øyeblikkelig dreiemoment (og ingen lyd inni bilen!). Så snart du trår på gasspedalen, blir du umiddelbart 100 % opptatt av kjøretøyets ytelse. Det betyr at vektoverføringen er bråere, mye mer intens enn for et kjøretøy med forbrenningsmotor. Dette innvirker også på dekkenes naturlige slitasje.

Michelin designer bildekk for elbiler på en annen måte slik at dekkenes struktur og materialene de består av tas med i betraktning.

Den andre faktoren som fordrer at bildekk for elbiler skiller seg ut fra standarddekk, er støy. Men en elbil er stillegående, ikke sant? Uten forbrenningsmotorens støy, er lyden fra dekkene på veioverflaten langt mer merkbar i en elbil. Derfor må produsenter lage dekk som er langt mer stillegående. Da reduseres opplevd støynivå. Her er et eksempel: når en tromme og en fløyte spiller samtidig i et orkester, hører du for det meste trommen. Men når trommen stopper, høres fløytelyden tydeligere. Det samme skjer når du bytter til en elbil:  varmekraftmaskinen – som genererer størstedelen av støyen – forsvinner, og dekkenes veistøy blir tydeligere.

Av den grunn er MICHELIN Pilot Sport EV-dekkene (for elektrisk kjøretøy) utstyrt med en banebrytende Michelin Acoustic-teknologi, som reduserer oppfattet støynivå med 20 %. (1)

Den tredje faktoren som gjelder spesifikt for elbiler, er batterirekkevidden og faren for motorstopp, spesielt på lange turer. Dekk bidrar gjennom rullemotstand i forhold til elektrisk forbruk, ved hjelp av batterirekkevidde. MICHELIN e.PRIMACY-dekk fremmer overgangen til elektrisk mobilitet. Rullemotstandens ytelse i reservehjulsmarkedet forbedrer elbilers energieffektivitet, og øker dermed rekkevidden med anslått 7 % eller ca. 30 km for et kjøretøy med en rekkevidde på 400 km vs. andre dekk i samme kategori (2)(3)

Hvordan forbedrer bildekk for elbiler batterirekkevidden?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Med bildekk for elbiler påmontert bilen, sikres du optimal batterirekkevidde.

Hvordan forbedrer dekk rekkevidden? Husk at det kreves energi for å flytte en gjenstand. Det vil alltid være et energitap mellom energien den mottar og gir tilbake i form av slagvolum, fordi gjenstanden slites mot bakken. Dette kalles rullemotstand.

En av målsettingene til dekkforhandlere er å begrense dette energitapet for å optimalisere energieffektiviteten og redusere unødvendig energiforbruk. Og jo mer energien optimaliseres for elektriske kjøretøy, desto mer rekkevidde har kjøretøyet!

Når du velger dekk, kan du sjekke på dekkmerkingen at du har laveste rullemotstand og drar fordel av dennes ytelse, slik at du kan kjøre lenger på én lading

Forårsaker elektriske kjøretøy mer naturlig dekkslitasje?

Den største faktoren for elbiler, sammenlignet med vanlige biler, er den dynamiske lastoverføringen og bremsemomentet som er forbundet med denne spesifikke motortypen. Dette er en utfordring for produsenter,fordi økningen i volum og dreiemoment krever dekk med mer sidestivhet (svingestivhet) for å opprettholde en god kjørefornemmelse, et godt veigrep for å gi akselerasjon, i tillegg til lang levetid for å motstå milevis med slitasje.

Batterivekt er et viktig tema for elektriske sportsbiler. Hvis du har en kraftig elmotor, må du ha et sterkt batteri. Det medfører større vekt. 400 kg er gjennomsnittsvekten for et batteri i en elektrisk sportsbil.

I dag foreslår bilprodusenter to typer elkjøretøy:

  • Vanlige kjøretøy ombygges til å bli elektriske
  • Helt ny plattform


Hvis et vanlig kjøretøy ombygges, endres vanligvis ikke dekkstørrelsen mye sammenlignet med en ICE (forbrenningsmotor). Derfor kan det bli fortere slitasje enn med en ICE.

For den helt nye plattformen, behandles volum og dreiemoment fra begynnelsen, dekkstørrelse justeres og vanligvis en del større enn samsvarende ICE. Slitasje blir tilsvarende ICE.

Hvorfor er det ulike dekkvalg for elkjøretøy?

Det er avgjørende å ha riktig dekk for elbil, avhengig av type. Et dekk må imøtegå ulike kjørebehov. En sportsbilsjåfør vil ha raskere akselerasjon, større dreiemomentoverføring og høy presisjon ved rattet. En som kjører en sedan vil gjerne ha sikkerhet og kjørekomfort.

Michelin har opprettet to serier spesielt beregnet på dekk for elbiler:  MICHELIN Pilot Sport EV og MICHELIN e. PRIMACY. Alle serier har forskjellig ytelsesbalanse, avhengig av hva du ser etter.

Hvordan forlenger jeg levetiden til mine bildekk for elbiler?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Akkurat som for alle andre dekk, er det to hovedmåter du kan beskytte bildekk for elbiler på, og følgelig optimalisere levetiden: vedlikehold og kjørestil.

Vedlikehold av elbildekk innbefatter kontroller av trykket, innstillinger og slitasje. Denne dekktypen har en tendens til å slite på innerkanten til bildekk for elbiler. Derfor må dette kontrolleres regelmessig. Trykket må også tilpasses, avhengig av lastens tyngde.

Men hvordan finner du det ideelle dekktrykket? Ganske enkelt! Biler får en etikett fra produsenten der det er angitt anbefalt trykk for spesifikke bildekkstørrelser. Det er også anbefalinger i henhold til om bilen er lastet eller ikke.

Økokjøring er et uttrykk vi for tiden hører mer og mer, og med god grunn. Med et mål om å redusere energiforbruket, vil riktig kjørestil ikke bare maksimere rekkevidden til et elkjøretøy, det vil også optimalisere dekkvaliteten og ytelsen.


For å si det kort: kjørestil er spesielt viktig. Bruk moderat akselerasjon og lett, regenerativ bremsing. Kjør forsiktig i svingene. Det er beste måten for å utvide batterirekkevidden og den lange levetiden til dine bildekk for elbil.

Til slutt – mens det alltid er en god idé å påmontere dekk som er spesielt laget for elbil – husk at våre spesielle ikke-elektriske tilbud også er svært effektive for elkjøretøy! Helt til slutt er vi sikre på at du finner de rette dekkene som passer til bilen og kjørestilen din ved hjelp av din forhandler og Michelin’s dekkvelger.

JURIDISKE OMTALER

(1) Egenstøymåling, utført i 2016 på str. 245/45 R19 for KIA Cadenza. Støynivå som er målt i området «170-230Hz». Resultatene kan variere i henhold til kjøretøy, dekkutvalg og dekkstørrelser, hastighet og veiforhold.

 

(2) -  Dekkene i MICHELIN e.PRIMACY-kategorien defineres som et av Premium-sommerdekkene, slik som merkene CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, og er ikke engasjert i Original Equipment-programmet (dvs. ikke designet for å nå bilprodusenters spesifikke mål), men er dekk som kan kjøpes fra forhandlere.

Økt batterirekkevidde for elbiler og CO2-reduksjon. Når de er nye, genererer MICHELIN e.PRIMACY 2 kg/t mindre enn konkurrentene ved gjennomsnittlig rullemotstand, tilsvarende for reduksjon i drivstofforbruk på opptil 0,21 L / 100 km, tilsvarende en gevinst i CO2-utslipp opptil 5 g for en VW Golf 7 1.5 TSI eller tilsvarende reduksjon med opptil 7 % i aksjonsradius for en VW e. Golf.

 

(3) - En intern studie for rullemotstand som ble gjennomført 10/2020 for dimensjonene 255/45 R19, sammenligner MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) med MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). For et elektrisk kjøretøy med en masse på 2151 kg, med en autonomi på 540 km, fører dette gapet på 2,1kg/t til en gevinst på autonomi på mer enn 60 km, eller mer enn 10% av den opprinnelige rekkevidden.

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.