Electric car range

Hva kan påvirke rekkevidden til elektriske biler?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Energiforbruket til batteriet ditt avhenger ikke bare av kjørelengden. Det er andre faktorer som kan påvirke rekkevidden til elektriske biler. Hva er de, og hvordan kan noen av dem optimaliseres? Dette er det vi skal fortelle deg i denne artikkelen.

Kapasiteten til batteriet ditt reduseres over tid

Batteriet til din elektriske bil har en maksimal rekkevidde som er avhengig av kapasiteten. Det som ikke alle vet, er at denne kapasiteten avtar over tid. Nedbrytingen kan variere i omfang avhengig av merke og modell av bilen din. Den gode nyheten er at denne nedgangen kan forsinkes ved å unngå hyppig bruk av hurtiglading og ved å minimere langvarig eksponering for ekstrem varme eller kulde når det er mulig.

Utvendig temperatur påvirker rekkevidden til elektriske biler

 Å kjøre elektrisk bil i varmt eller kaldt vær er en faktor som påvirker rekkevidden til din elektriske bil. Hvorfor? Fordi å opprettholde batteriet og interiøret ved optimal temperatur krever energi.

  • I kaldt vær brukes energi til å varme opp kupeen og forhindre at batteriet blir skadet av lave temperaturer.
  • I varmt vær brukes energi til klimaanlegg for å kjøle ned kupeen og for å kjøle ned batteriet for å forhindre overoppheting.
Kaldt vær påvirker rekkevidden til elektriske biler

Fart påvirker rekkevidden til din elektriske bil

 Jo fortere du kjører, jo mer påvirker det elbilens rekkevidde. Dette er på grunn av den såkalte "force of drag" som er mer eller mindre viktig avhengig av aerodynamikken til kjøretøyet ditt. Merk at dette fenomenet ikke er lineært: forbruket akselererer når hastigheten øker.

Heldigvis har det blitt gjort fremskritt med utformingen av elektriske kjøretøy, som nå er mer aerodynamiske og derfor genererer mindre luftmotstand. Imidlertid optimaliserer produsentene fortsatt designene sine for å gjøre kjøretøyene mindre massive.

Rullemotstand kan redusere elbilens rekkevidde

Rullemotstand er et viktig element for elbiler. Når dekket ditt ruller over en overflate, er friksjon en motstand som krever energi for å overvinne. Jo større motstand, jo mer energi tar det og påvirker derfor rekkevidden til elbilen din. Det er derfor et dekk som er optimalisert for å redusere denne motstanden, kan forbedre din elbil-rekkevidde.

Rullemotstand og regenerativ bremsing

Elektriske biler har den spesielle egenskapen at de kan gjenvinne energi ved bremsing takket være det regenerative bremsesystemet. Den fungerer som en sykkeldynamo: hjulene snur motoren og rotasjonen av motoren lader batteriet.

Men hvis rullemotstanden er høy, absorberer dekket noe av denne energien som bør overføres til batteriet for å lade det opp. Derfor er det viktig for en elbil å ha dekk med optimalisert rullemotstand.

Velg dekk som øker elbilens rekkevidde

michelin e primacy g1 0590 compositing jante v1 20201021 nj

Takket være vår mangeårige innovasjon er alle våre dekkserier egnet for elbiler med en optimert rullemotstand. Valget av rekkevidde bør gjøres i henhold til din bruk.
Ønsker du å prioritere elbilutvalget ditt, har vi spesialdesignede energieffektive dekk som er spesielt effektive tilpasset dette formålet: MICHELIN e.Primacy (som er et sommerdekk) og MICHELIN Pilot Sport EV.
 
Hvis du er ute etter allværsbruk, er vår MICHELIN CrossClimate 2 den mest passende.

MICHELIN e.Primacy er et energieffektivt dekk som forbedrer elbilens rekkevidde.

Dekk som også reduserer økologisk påvirkning

 På et elektrisk kjøretøy er slitasjen (utslippet av partikler knyttet til friksjonen til dekkene på veien) større enn med et forbrenningskjøretøy fordi det er tyngre.  Å velge riktige dekk for en elbil er derfor av største betydning for miljøet. I tillegg til å være optimalisert for rullemotstand og derfor bevare elbilens rekkevidde, er MICHELIN-dekkene optimalisert for å redusere slitasje.

I følge ADAC-studien fra mars 2022(1) som sammenligner slitasjen til nesten hundre dekk, oppnådde MICHELIN den beste rangeringen på dette miljøaspektet med 28 % lavere partikkelutslipp enn de konkurrerende merkene(2), mens de fortsatt tilbyr en sterk ytelse.

Et riktig trykk forbedrer elbilens rekkevidde

Hvis valg av riktige dekk kan ha en positiv innvirkning på batterilevetiden og miljøet, krever det også at de holdes på riktig dekktrykk. Det bestemmer faktisk ytelsen de er designet for og hjelper deg derfor med å forbedre elbilens rekkevidde.

Dette anbefalte trykket (angitt i førerdøren og noen ganger i tanklokket) gir en optimalisert rullemotstand, mindre slitasje, bedre sikkerhet og vil få dekket til å vare lenger.

Kjørestilen din kan påvirke EV-rekkevidden

Kjørestil er en annen faktor som kan påvirke energiforbruket, enda mer på en elbil enn på et forbrenningskjøretøy. Sportslig kjøring, for eksempel, vil forbruke mer energi. Tenk på å forutse bremsing og bruke regenerativ bremsing så mye som mulig i stedet for bremsene, for å lagre så mye energi som mulig i batteriet og utvide elbilens rekkevidde.

Sportslig kjøring bruker mer energi og reduserer derfor elbilens rekkevidde.

Overflaten

Underlaget du sykler på kan også påvirke EV-rekkevidden. Det er klart at kjøring i fjellet vil ha større innvirkning på batteriet enn å kjøre på en flat, rett vei.

På en motorvei anbefales det å ikke kjøre for fort siden hastighet, som forklart ovenfor med dragkraften, øker forbruket av batteriet. Hastigheten din og avstanden du kan reise bør justeres i henhold til avstanden til neste ladepunkt.

JURIDISKE MERKNADER

(1) Dekkslitasje: Slitasje og belastning på miljøet / ADAC e.V. | 81360 München / desember 2021

(2) Intern beregning basert på ADAC-studie fra 2021, oppdatert mars 2022. For alle testede serier taper MICHELIN-dekkene et gjennomsnitt på 95g/1000 kms sammenlignet med et gjennomsnitt på 122,3g/1000kms for premiumkonkurrentene som ble testet, dvs. 28 % mindre.

 

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.