img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Montering av dekk til bilen din

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Fra å kjøpe nye dekk til bilen din til å finne deg selv med en uheldig punktering (og det punkterte dekket som følger med), kan det være noen øyeblikk når du må gå til garasjen for å få de nye dekkene montert på hjulene.

Selv om det er teknisk mulig å montere dekk hjemme, er det enklere, tryggere og mye raskere å få en fagmann til å ta seg av dem. For montering av nye dekk på hjulene, anbefales det at du går til et verksted hvor teknikerne vil være eksperter på å montere dekk, spesielt ettersom et feilmonterte dekk potensielt kan føre til skader og kjørevansker.

Her tar vi en titt på dekkmonteringsprosessen i verkstedet, slik at du bedre kan forstå nøkkeltrinnene bak hvordan du skifter dekk.

tiresealant 1

Hvordan skifte dekk

Steg 1: Fjerning av dekkene

Vel fremme på verkstedet kan teknikeren sette i gang med montering av dekkene. Til å begynne med vil de heve bilen ved hjelp av en hydraulisk heis, så alle fire hjulene er over bakken.

Steg 2: Ta av hjulmutrene

Nå er det på tide å skru av hjulmutrene. Disse finner du rett under navkapselen. Disse er vanligvis runde eller sekskantede, og kan løsnes ved å trykke og skyve mot klokken. 

Steg 3: Bytte ut dekkene

Etter å ha sluppet lufttrykket ved å skru av og fjerne ventilinnsatsen, kan det gamle dekket eller dekkene tas av felgen. Teknikeren vil sannsynligvis bruke et profesjonelt verktøy kalt en dekkspreder for dette, som hjelper dem å gjøre det uten å forårsake skade på hjulet eller andre beslag. 

Steg 4: Montering av nye dekk

Nå som de gamle dekkene er av, må teknikeren sjekke tilstanden til felgen og inspisere om rust og/eller slitasje skader den. Når kontrollene er gjort, vil et nytt dekk, med bredde som passer til felgen, installeres. Bilen kan utstyres med dekk med og uten slange. Konstruksjonen av begge er veldig lik, hovedforskjellen er at slangeløse dekk ikke har den indre slangen for å holde trykkluften. I stedet danner både felgen og dekket en luftbeholder for å holde luft.

Når valget ditt mellom dekk med eller uten slange er gjort (slangeløse dekk er de vanligste), før du monterer det nye hjulet, vil fagmannen sjekke at slitebanemønsteret vender i riktig retning før dekksprederen brukes til å montere dem på hjul. Ved å bruke en lang forlengelsesslange for sikkerhet, vil dekket eller dekkene pumpes opp til riktig lufttrykk.

fitting tires 1

Steg 5: Sluttsjekk

Teknikeren vil sjekke de gamle dekkene for tegn på ujevn slitasje i slitebanemønsteret, da dårlig hjulinnstilling eller ut av balanse hjul kan være årsaken til for tidlig slitasje på slitebanen. I så fall kan teknikeren endre akselgeometrien til bilen slik at den er i riktig posisjon eller riktig hjulbalanse for å sikre at riktig vekt fordeles jevnt.

Steg 6: Senke ned

Før du monterer de nye dekkene og felgene på bilen, vil mekanikeren sørge for at de nye dekkene er riktig montert. Hvis du har retningsbestemte dekk, må de plasseres i riktig retning for å sikre at de leverer full ytelse. Når den er riktig montert, skal pilen merket på dekkets sidevegg plasseres i rotasjonsretningen.

Når dekket er montert på bilen, vil hjulmutrene strammes mesteparten av veien for hånd, før bilen senkes tilbake til bakken og mutrene strammes helt ved hjelp av et profesjonelt verktøy, kalt en momentnøkkel. Etter det er du klar for å komme deg ut på veiene igjen! 

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk

Ofte stilte spørsmål:

Hva koster det å montere dekk?

Prisen på å montere nye dekk vil variere avhengig av din plassering, dekkstørrelse og krav, for eksempel om du har flere dekk montert eller bare ett enkelt etter et flatt dekk. Det kan også variere avhengig av om du kjøper dekkene dine hos forhandleren og har dem montert der, eller kjøper dem separat. 

Hvor lang tid tar det å skifte dekk selv?

Fra humpete jettegryter til å kjøre over en spiker, å sitte fast med et flatt dekk er en dessverre vanlig hendelse som alle sjåfører opplever på et tidspunkt. Selv om det er best å få en fagmann til å skifte dekk, er det mulig å sette på et reservedekk selv eller bruke tetningsmasse for bildekk før du kjører til en garasje for å sjekke ut eller bytte dekk.

Avhengig av hvor selvsikker du er, kan et punktert dekk byttes til et reservedekk på mindre enn 30 minutter, men sørg for å ta deg god tid og gå trygt gjennom hvert trinn. Husk at du kun må arbeide på kjøretøyet ditt på et trygt, tillatt sted, og at kjøretøyet og jekken må stå på stabilt underlag, hjulene blokkert, parkeringsbremsen på og i gir (eller Park for automat), slik at den kan ikke rulle. Dessuten må reservedekket ditt ha riktig trykk, det er viktig å sjekke trykket på reservedekket regelmessig ved hver sikkerhetssjekk med en profesjonell. Hvis du er bekymret, kan det være en god idé å øve på å skifte dekk på et sikkert sted, for eksempel når du parkerer hjemme.

Før du kjører hvor som helst, bør du alltid sørge for at du har alle tingene du trenger for å skifte reservedekk i tilfelle. De fleste av disse bør følge med kjøretøyet ditt, men andre er nyttige tilleggsutstyr å ha i bagasjerommet for et bredt spekter av potensielle nødsituasjoner, for eksempel en lommelykt eller reparasjonssett for bilpunktering

Hvor langt kan du kjøre på et reservedekk?

Avhengig av hvilken type reservedekk du har, er de vanligvis ikke designet for å brukes over lang tid – eller i spesielt høye hastigheter. Noen bilmodeller har kun plass til mindre reservedekk, som ikke bør kjøres over 80 km/t da de har mindre trekkraft og er dårligere i stand til å håndtere veien i dårlig vær. Husk at reservedekket ditt også kan være et annet sesongdekk enn de andre på bilen din.

Besøk en dekkspesialist så snart som mulig når reservedekket er montert, for å forsikre deg om at hjulet er sikkert og for en inspeksjon av det skadede dekket ditt. Hvis reservedekket er en midlertidig bruks- eller plassbesparende reservedel, må du overholde restriksjonene for bruk som beskrevet i kjøretøyhåndboken. Men som regel; sjekk inn med verkstedet så snart du kan for en fullstendig vurdering og for å erstatte det punkterte dekket med et nytt.

Når bør bildekk skiftes?

Det anbefales på det sterkeste å bytte dekk etter 10 år. Men hvis du oppdager at dekket ditt er skadet eller har nådd den lovlige slitasjegrensen før denne perioden, må det skiftes. 
Som en generell tommelfingerregel bør du få sjekket dekkene dine av en fagmann hvert 5.-6. år.

Andre relaterte artikler

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.