bil banner header hjelpmegåvelgeriktigdekk råd og tips

Hvordan velger jeg rett dekk

Du må vite kjøretøyets dekkstørrelse

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk
Se på sideveggen for å finne størrelsen på dekket ditt

Finn din dekkstørrelse på dekket

  • Se på sideveggen til ett av dekkene og noter tallene og bokstavene du ser.
  • Du trenger denne informasjonen for å søke etter dekk som passer til din bil.

 

Hva betyr tallene og bokstavene?  

Dekkbredde eller Seksjonsbredde

Dekkbredden (eller tykkelsen) i millimeter måles fra det bredeste punktet på dekkets ytre sidevegg mot det bredeste punktet på dekkets indre sidevegg.

Sidehøyde («Aspect Ratio»)

Sidehøyden viser forholdet mellom høyden på dekkets sidevegg (tverrsnittet) og dekkbredden. Jo lavere dette tallet er, jo lavere er høyden på sideveggen. Dette innebærer at det blir enklere å svinge, men også at kjøreturen kan være mindre komfortabel.

Konstruksjon

Denne informasjonen forteller om dekkets interne oppbygging. Dekket kan være et radialdekk («R»), som de fleste dekkene på markedet, et diagonaldekk («D»), med diagonale trådlag, eller et såkalt beltedekk «B».*

Felgdiameter

Dette tallet er i tommer og viser diameteren til felgen som dekket monteres på.

Lasteindeks

Lasteindeksen viser hvor mye vekt dekket er sertifisert til å tåle ved maksimalt sikkert dekktrykk. Tallene henviser til en oversikt som viser lastekapasiteten til dekket. For eksempel 97 = 729 kg

capture
bil sku hastighetsindeksoversikt råd og tips

Hastighetsindeksoversikt

Dette viser den maksimale farten et dekk er sertifisert for med last under visse betingelser. Hastighetsindeksen går fra A (lavest) til Y (høyest), med ett unntak: H ligger mellom U og V. For å finne maksimal hastighet for akkurat ditt dekk, må du sjekke hastighetsindeksoversikten. Vi anbefaler ikke at du bryter fartsgrensen.

Du finner dekkstørrelsen i håndboken som fulgte med kjøretøyet, eller i karmen på bildøren

  • Informasjonen står i håndboken som vanligvis ligger i hanskerommet, eller på klistremerket du finner i dørkarmen på sjåførens side.
  • Her finner du vanligvis all den informasjonen du trenger om dekkstørrelse, spesifikasjoner og riktig dekktrykk.
bil innledning dekkoglastinformasjon råd og tips
bil innledning hvaeropprinneligedekk råd og tips

Hva er opprinnelige dekk (OE-dekk)?

Med opprinnelige dekk, eller OE-dekk, menes det «opprinnelige utstyret», altså de dekkene som bilprodusenten har satt som standard for ditt kjøretøy.

Enkelte bilprodusenter, som Audi, BMW, Mercedes m.f., selger kjøretøy med spesialutviklede dekk. Slike dekk har en egen OE-merking på sideveggen. Hvis dette gjelder ditt tilfelle, anbefaler Michelin at du kun bruker dekk som har slik OE-merking.

Oversikt over OE-merker etter bilmerke:

 * = BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.