Tyre valve replacement

HVORDAN BYTTER DU EN DEKKVENTIL?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

Hva er en dekkventil? Når bør den skiftes? Og hvordan erstattes den? Du kan finne svaret på alle disse spørsmålene i artikkelen vår.

Hva er en dekkventil?

A tyre valve

En dekkventil er en del av hvert dekk. Den holder dekket tettet og hindrer luften fra å slippe ut. Den brukes til å sprøyte luft inn i dekket slik at det har riktig trykk.

En ventil består av tre deler:

  • kroppen laget av gummi og spor for å skru inn hetten,
  • hetten,
  • kjernen, som ser ut som en metallstang, og som er i midten av kroppen (den røde delen er forseglingen)
     

En ventil må alltid ha en hette for å hindre lufttap. Så hvis du finner ut at en av ventilene dine ikke lenger har en hette, er det viktig å bytte den ut.

Når bør dekkventilen skiftes?

Det er to situasjoner der ventilbytte er nødvendig.

1 - Ved skifte av dekk

Ventilbyttet utføres alltid når du monterer et nytt dekk.

  • Er det en gummiventil kuttes den av og erstattes med en ny.
  • Hvis det er en elektronisk TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) ventil, det vil si med en trykksensor, skiftes ikke hele ventilen, men kun tetningen på innsiden for å opprettholde lufttettheten.
     

2 - Når dekkventilen er porøs

Ved sakte trykktap kan det være porøsitet i selve ventilen, eller i kjernen inne i ventilen. Dette er ikke vanlig, men det kan skje.

Denne porøsiteten kompromitterer tetningen, forårsaker unormalt lufttap og krever derfor at ventilen skiftes ut, selv om dekket fortsatt er i god stand.

Hvorfor skjer dette?

En del av ventilen er laget av gummi. Når det eldes, mister dette materialet sine tetningsegenskaper. Det er derfor det anbefales at ventilen alltid skiftes når dekket skiftes.

Men det kan bli nødvendig å bytte ut ventilen før dekket når slutten av levetiden. Går du for eksempel kun korte turer i byen, slites dekket lite med årene, men aldring av ventilgummien kan gjøre det porøst med årene. I dette tilfellet bør ventilen skiftes ut før du skifter dekk for å unngå trykktap.

Hvordan vet du om dekkventilen er porøs?

I alle fall er det viktig å sjekke trykket på dekkene dine regelmessig.

  • Hvis du ikke merker noe unormalt trykktap, er ventilen fortsatt fin.
  • Hvis det derimot er et unormalt trykktap, kan tettheten til ventilen være tvilsom (det kan også være andre årsaker, for eksempel en punktering).
     

I dette andre tilfellet, må du få dekket ditt kontrollert av en profesjonell. Hvis mekanikeren finner ut at ventilen er porøs mens dekket fortsatt er i god stand, vil de bare bytte ut ventilen.

du kan pumpe opp dekk med en dekkpumpe på en bensinstasjon

Et lite triks for å finne ut om ventilen er porøs:

Pass på at hetten er skrudd godt på, og vipp deretter ventilen frem og tilbake. Hvis du hører små lyder av luft som slippes ut, er den porøs.

Du kan også fukte ventilen med såpevann før du vipper på den: hvis det er en luftlekkasje, vil den vises som små bobler.

Hvordan skiftes en dekkventil?

Ventilbytteprosedyren krever to ting:

  • Kunnskap om hvordan du gjør det,
  • For å være utstyrt med tilbehør og maskiner som brukes av fagfolk for å fjerne dekket, skift ut ventilen (eller den indre tetningen hvis det er en elektronisk ventil), juster hjulbalansen i henhold til informasjonen som overføres av en maskin designet for dette formålet.
     

Uten denne kunnskapen og utstyret kan utskifting av en ventil være risikabelt og dermed utgjøre en risiko på veien. Derfor anbefaler vi at du tar dekkventilbyttet til en profesjonell. For å finne en nær deg, kan du bruke verktøyet vårt nedenfor:

map search desktop

Finn en dekkbutikk i nærheten på få sekunder

Søk med
Adresse, stedsnavn eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Finn min posisjon
Søk
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.