michelin pilotroad

HVORDAN VELGE RIKTIGE DEKK TIL MOTORSYKKEL

Motorsykkeldekk må velges etter riktige kriterier for å sikre optimal ytelse og sikkerhet. Hva er disse kriteriene? Dette finner du ut i anvisningen vår.

Dersom du har en scooter, vennligst se vår artikkel om scooterdekk.

Innholdet i artikkelen:
1 - Bruk og ytelse
2 - Dimensjoner

1 - Bruk og ytelse

Valget av de riktige dekkene til motorsykkelen din avhenger fremfor alt av bruken din, og dermed, av ytelsen du forventer av den. Forventningene dine er for eksempel åpenbart ikke de samme for pendling som for motocross.

2 - Dimensjoner

Foruten bruksformålet, er det dimensjonene som avgjør ditt valg. Det er påkrevd å følge dimensjonene anbefalt av produsenten:

  • Hvis du kjører på veien, er du forpliktet til å overholde de homologerte dimensjonene.
  • Kjører du på bane eller terreng, er dimensjonene ikke underlagt juridisk forpliktelse. Hvis du holder deg innenfor kompatibilitetsgrensene, kan du prioritere ytelsen du ser etter når du tar valget ditt.
     

I neste del av denne artikkelen vil vi gå mer i detalj for å hjelpe deg med å bestemme hvilke dekk som vil være perfekte for motorsykkelen din i forhold til bruken din.

Klikk på delen du er interessert i:

Pendlerdekk for motorsykkel

tc michelin t max 13

Du kjører motorsykkel/scooter på jobben eller til og fra jobb. Kjøretøyet ditt føler påkjenningen fra bylivet: Det utfører regelmessige stopp ved trafikklys, unngår andre kjøretøy, kjører på dårlig vei … uansett vær og året rundt. Du er avhengig av solide dekk som tar deg trygt frem så lenge som mulig.

Med dette i bakhodet tilbyr Michelin to seriekategorier, avhengig av kjørestilen din.

1 – Sporty motorsykler

For sporty kjøring hvor du legger mer vekt på sensasjonene, kan du velge MICHELIN Pilot Street-serien, i størrelser anbefalt av produsenten.

f.eks: MICHELIN Power 3 SC for scootere og MICHELIN Pilot Street Radial for motorsykler. Du finner disse dekkene på vår pendlerside.

commuting motorcycle

2 – Motorsykler for pendling

Hvis du bare bruker motorsykkelen til pendling med en avslappet kjørestil, er de riktige dekkene for motorsykkelen sannsynligvis i disse seriene:  MICHELIN Pilot Street, MICHELIN Pilot Street 2, MICHELIN City Pro eller MICHELIN M35.  Hvis du bruker en scooter til pendling, anbefaler disse seriene:  MICHELIN Road 4 SC, MICHELIN City Grip, MICHELIN City Grip 2, MICHELIN City Grip Saver, MICHELIN City Extra eller MICHELIN City Grip Pro. 

Du finner disse dekkene på vår pendlerside.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

3 – Veier og stier

Hvis du bruker motorsykkelen din til pendling i løpet av arbeidsuken, men også for sporadiske turer på stier for en naturferie, velg heller vår dekkserie MICHELIN Anakee Street.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Banedekk for motorsykkel

 

power performance cup

Er du på jakt etter et adrenalinkick på motorsykkelen din?

Alle banedekkene våre er prøvd og testet på bane, og de er utstyrt med avansert teknologi som har vist hva den er god for på de mest imponerende banene rundt om i verden. Dekk med høy ytelse, ekstra veigrep og full sikkerhet.

De to kategoriene for banedekk vi tilbyr er enkle å skille. Den første er for fritidskjøring, spesielt for banedager, som du kan velge å delta på, og den andre er for konkurranse.

Banedekk

Valget av motorsykkeldekk for banedager avhenger av ditt ferdighetsnivå. Vi hjelper deg å ta det riktige valget i vår dedikerte artikkel om de beste motorsykkeldekkene for banedager.

Rallydekk

Hvis du deltar i konkurranser, tilbyr Michelin en rekke dekk som passer for amatører eller erfarne ryttere og for alle typer motorsykler. Målet her er å sørge for at du vinner! Du finner dine ideelle dekk blant våre MICHELIN Power Performance-serier, spesialdesignet for utholdenhet og hastighet (f.eks: MICHELIN Power Performance 24, MICHELIN Power Performance Cup og MICHELIN Performance Slick), og MICHELIN Power Rain som gir et utmerket veigrep under våte forhold og til og med ved regn.

Du kan finne alle våre konkurransedekk på vår dedikerte side for konkurransedekk. Klikk her for å finne våre konkurransedekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Offroaddekk for motorsykkel

 

michelin enduro

Gleden av offroad-kjøring kommer i mange former. Cross, Enduro, Trial og Rally er terrengaktiviteter som krever dekk med optimalt grep og trekkraft. MICHELIN tilbyr et bredt utvalg av dekk som er testet for bruk i konkurranser, og som passer til dine behov og til alle slags terreng du måtte støte på (sand, blandet terreng, mykt, hardt...).

Enduro-dekk

For endurokjøring er det viktig å overholde de godkjente dimensjonene for å følge forskriftene for veikjøring.

I vår Enduro-serie kan du velge blant våre dedikerte eller kompatible serier for hardt, mykt, blandet eller sandterreng.

f.eks: MICHELIN Enduro Xtrem NHS, MICHELIN Enduro Medium, MICHELIN Enduro Hard og MICHELIN Tracker.

Du kan finne alle våre Enduro-dekk på vår dedikerte side. Klikk her for å finne våre Enduro-dekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Dekk for motocross

For motocross vil motorstørrelsen din bestemme dekkalternativene for sykkelen din. Se deretter etter dekk som er spesielt utformet for underlaget du kjører på. Vår artikkel om valg av motocrossdekk vil veilede deg for å velge riktig dekk.

Du kan finne alle våre motocross-dekk på vår dedikerte side. Klikk her for å finne våre motocrossdekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Trial-dekk

Et godt grep er nøkkelen til å overvinne de vanskeligste hindringene under motorsykkelidrett, og vårt dedikerte utvalg er spesielt utviklet for å møte dette behovet.

Vår MICHELIN Trial Light, mesteren i denne kategorien, gir deg utmerket veigrep på tørt og vått underlag samtidig som det forblir lett og fleksibelt. Og for uovertruffen styring på mykt såvel som ulendt terreng, kan du henvende deg til MICHELIN Trial Competition, som har blitt brukt i årevis, inkludert av proffene, for sitt grep og robusthet.

Du kan finne alle våre Trial-dekk på vår side for offroad-dekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Rally

Hvis du trives med rallyer, vil enten MICHELIN Desert Race, perfekt for svingete veier, eller MICHELIN Desert Race Baja, vår sandveiekspert, være din beste følgesvenn. Førstnevnte gir optimal stabilitet ved høy hastighet og god svingytelse. Sistnevnte er svært robust med sine forsterkede knaster og blir punkteringssikker om det kombineres med vår MICHELIN Bib Mousse-løsning.

Du kan finne alle våre rallydekk på vår dedikerte side. Klikk her for å finne våre rallydekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Adventure og terrengdekk for motorsykkel

michelin anakee wild

En fantastisk vei, nydelige svinger, vakkert solskinn – Det er tid for å kjøre seg en tur! Og når du kjører med MICHELIN-dekk, trenger du ikke å velge om du vil ta den fineste turen hittil eller kjøre trygt.

Å utstyre motorsykkelen med de riktige dekkene for korte eller lange turer er det første trinnet for å gi deg eventyr og frihet.

Vi tilbyr flere serier som er perfekte for dette formålet med et forbedret veigrep, bemerkelsesverdig styring og stabilitet. F.eks: MICHELIN Anakee-seriene, MICHELIN Road 6 eller MICHELIN Scorcher Adventure. (Sistnevnte er spesielt utviklet for Harley Davidson motorsykler).

Du kan finne alle våre Adventure- og helårsdekk på vår dedikerte side. Klikk her for å finne våre Adventure- og terrengdekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Tur- og sportsdekk for motorsykkel

michelin pilotroad

På jakt etter eventyr? Dekkene våre er din følgesvenn på reisen langs smale veier eller langt fra allfarvei når du vil oppleve nye ting. Målet vårt er å gi deg dekk som varer, og som kan ta deg med hvor som helst så komfortabelt og sikkert som mulig.

Turdekk

Det er ingenting som en kjøretur for å komme vekk fra den daglige rutinen! Vårt brede dekkutvalg til dette formålet vil tilfredsstille alle behov samtidig som at du får tilbyr best mulig sikkerhet og komfort på dine eventyr. F.eks: MICHELIN Road og Pilot Road-seriene.

Du kan finne alle turdekkene på vår dedikerte side. Klikk her for å finne våre turdekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Sport

Og for de som ser etter mer spenning med en sporty kjørestil, vil våre MICHELIN Power- og MICHELIN Pilot Power-serier oppfylle dine forventninger.

F.eks: MICHELIN Power 5, MICHELIN Power GP, MICHELIN Power Cup 2, MICHELIN Power Cup Evo, MICHELIN Power Slick 2, MICHELIN Pilot Power 2CT og MICHELIN Pilot Power 3.

Du finner våre sportsdekk på vår dedikerte serie. Klikk her for å finne våre sportsdekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Egendefinerte dekk

michelin commander iii florent giffard

Din tilpassede motorsykkel gir deg en smak av frihet mens du cruiser lange naturskjønne veier.

De beste tilpassede dekkene du kan velge for sykkelen din er MICHELIN Commander, som MICHELIN Commander III Cruiser og MICHELIN Commander III Touring, eller MICHELIN Scorcher-serien hvis du har en Harley Davidson-motorsykkel.

Du finner våre egendefinerte dekk på vår dedikerte serie. Klikk her for å finne våre egendefinerte dekk.

Ikke glem å sjekke at dimensjonene er tilgjengelige for din motorsykkel.

Retro motorsykkeldekk

michelin road classic

For tilhengere av veteranmotorsykler har MICHELIN designet MICHELIN Road Classic-dekk som tilbyr moderne teknologier for å få mest mulig ut av din klassiske sykkel uten å gå på bekostning av stabilitet og grep.

Oppdag MICHELIN Road Classic-dekk.

Radialdekk eller diagonaldekk?

Motorsykkel Piktogram radial tyre Råd og tips

Radialoppbyggingen oppnås ved at trådlagene legges ut fra midten av dekket. I tillegg har dekkronen flere lag som ligger som et belte rundt dekket. Slike dekk har dekkroner og sidevegger med spesielle karakteristikker.

Radialdekkene har myke sidevegger som fester seg til underlaget når du kjører. Kontaktpunktet er kortere, men bredere, enn for radialdekk, noe som gir ekstra grep når du lener deg kraftig over i svingene. Lufttrykket på radialdekkene blir mer effektivt fordelt på dekkets overflate, noe som gir jevnere slitasje over tid.

Radialdekk gir også bedre komfort ved høy hastighet, igjen på grunn av de myke sideveggene, som absorberer ujevnhetene i veien.

Motorsykkel Piktogram bias tyre Råd og tips

Dekkstammen til et diagonaldekk er laget av flere cordlag lagt i kryss. Lagene legges diagonalt slik at man oppnår et kryssmønster. Dekkstrukturen er likedan over hele overflaten: Dekkronen og sideveggene på dekket får dermed like gode mekaniske egenskaper.

Biasdekk er i stand til å bære en større vekt fordi sideveggene deres er mer stive. Ved høyere hastigheter kan radialdekk bli så deformerte at ytelsen blir redusert. Til sist kan det nevnes at diagonaldekk passer for kjøretøy som kjører med moderat hastighet, og som har små til mellomstore motorer og fleksible chassiser.

Det er en versjon av biasdekk kalt biasbeltet dekk, hvor et belte er lagt til for å stive av dekkdelen. Noen tunge motorsykler er homologert av produsenten med et forspenningsbelte for å gi god utholdenhet.

Hvordan kan du skille biasdekk fra biasbeltedekk?

Et biasbeltet dekk er merket med bokstaven B på dekkdimensjonene.
For eksempel: 180/65 B 16
Hvis det er et enkelt bias dekk (ikke belte), vil det stå en strek i stedet for B.
For eksempel: 180/65 - 16

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.