Er du klar for norske veier i sommer?

2020-07-01

COVID-19-pandemien har satt en stopper for flere utenlandsferier denne sommeren. Det betyr at mange nordmenn skal feriere i Norge, og at bilen vil bli et viktig fremkomstmiddel. Her er noen dekktips fra Michelin som vil gjøre årets bilferie tryggere.

– Dekk er tett knyttet til trafikksikkerhet, og derfor kan det å skifte dekk før man legger ut på norske sommerveier, være en god investering i sin egen, familiens og medtraffikanters trygghet i trafikken, uttaler Arne Sköldén, miljø- og trafikksikkerhetsansvarlig for Michelin i Norden.

Selv om dekket ditt virker godt på tørre, vanlige veier er det først og fremst under krevende vær- og kjøreforhold verdien av gode dekk kommer frem. Et godt eksempel på dette er bremselengde på våte veier, hvor et godt dekk kan redusere bremselengden med flere meter. Om man havner i en nødsitusajon, kan disse meterne utgjøre en enorm forskjell på utfallet av situasjonen. Selv om man har gode dekk, er det også viktig å tilpasse kjøring og hastighet etter kjøreforhold, underlag og dekkets tilstand.

Skift til sommerdekk
Det er ikke ulovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren i Norge, men Michelin oppfordrer sterkt alle bilister til å følge rådet om å kjøre med dekk som er tilpasset vær- og klimaforhold. En undersøkelse Michelin gjennomførte i 2017 viste at 5 prosent av respondentene fortsatt valgte piggfrie vinterdekk på sommerføre.

– Med piggfrie vinterdekk på sommerføre kjører du med dokumentert dårligere grep og større risiko enn om du velger sommerdekk. Samtidig vet vi at det norske vårværet er ustabilt i perioden hvor man, etter forskriftene, skal ha skiftet bildekk. Nå er riktignok sommerværet her over store deler av landet, og med tanke på hvor viktig dekkene er for trafikksikkerheten, er det foruroligende at mange fortsatt kjører med vinterdekk på sommerføre, sier Arne Sköldén i Michelin.

Har du nok mønster igjen på dekkene dine?
Etterhvert som dekkene dine slites ned kan det også påvirke veigrepet, da mønsteret i dekkene er utviklet for sikre godt grep, og drenere vann slik at du unngår vannplaning og skrens. Her er det også regler som gjelder. For sommerdekk skal ikke mønsterdybden være mindre enn 1,6 mm. Om den er det risikerer du bøter på 750 kroner per dekk, men enda viktigere; du utsetter deg selv og andre for fare på veien.

– Før du legger ut på lengre turer i sommer bør du måle mønsterdybden på dekkene dine. Dette kan gjøres med en dekkdybdemåler, eller med en linjal. Finn det områdene hvor dekkene er mest slitt, og mål hvor langt det er opp til kanten. Dette gjør du i det midterste sporet og på det ytterste sporet på begge sider. Om du er nærme eller er under 1,6 er tiden inne for å skaffe nye sommerdekk, avslutter Arne Sköldén.

Pressesjef Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Telefon: 46 8 709 07 76, Mobil: 46 72 250 07 40, E-post: lotta.wrangle@michelin.com

Som ledende dekkprodusent har Michelin forpliktet seg til å forbedre kundens mobilitet på en bærekraftig måte ved å produsere og distribuere de mest passende dekkene, tjenestene og løsningene for å møte kundenes behov. Michelin tilbyr også digitale tjenester, kart og guider for å gjøre reisen til en rikere og mer unik opplevelse. Michelin utvikler også høyteknologiske materialer som brukes i mobilitetsindustrien. Gruppen har sitt hovedkontor i Clermont-Ferrand, Frankrike, og opererer i 170 land, har 127 000 ansatte over hele verden og 69 produksjonsanlegg, som sammen produserte 200 millioner dekk 2019. For mer informasjon besøk gjerne vår hjemme side www.michelin.com eller www.michelin.no.

Kjøretøy Piktogram cjxadkp7r016p0jqwuyo6sdgj pdf Dekk
8c3f36ef67b124d4 800x800ar
993554510779f6b0 800x800ar
8445a9845f6966b8 800x800ar
a8162f34ab22402a 800x800ar
b86cd543caf878de 800x800ar
Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.