camionnette premiere image

HVA ER DE BESTE VAREBILDEKKENE TIL DITT NYTTEKJØRETØY?

Tips og råd for dine bil-, SUV- og vandekk

I tvil om hvordan du velger de  beste vandekkene til ditt  nyttekjøretøy? Artikkelen vår hjelper deg med å ta de riktige valget.

Hva er et nyttekjøretøy?

Før vi begynner, kan det hjelpe å definere hva et nyttekjøretøy er. I motsetning til en personbil (f.eks. en bil som brukes til pendling og personlig bruk), er et nyttekjøretøy utviklet for å utføre en bestemt funksjon, vanligvis i en jobbsammenheng.

Det kan for eksempel brukes til å transportere verktøy eller produkter takket være lagringskapasiteten. Denne kapasiteten varierer mellom forskjellige  nyttekjøretøy. Det finnes faktisk ulike størrelser på nyttekjøretøy med ulik lagringskapasitet. Nyttekjøretøyene prøver å dekke de ulike behovene med lagringsplasser fra 3m³ til 30m³.

De tre forskjellige typene nyttekjøretøy

Nedenfor har vi listet opp 3 hovedkategorier av nyttekjøretøy. Dette hjelper deg med å fastslå hvilken kategori vanen din tilhører.

small van détouré

Liten varebil

Den lille varebilen er den minste versjonen av et nyttekjøretøy og den som ligner mest på en personbil. Det er rett og slett fordi det er en personbil som har blitt endret for å gjøre den mer funksjonell. Ingen flere dører og bakseter. I stedet er det et stort bagasjerom på rundt 3m³.

For eksempel:

  • Renault Kangoo
  • Citroën Berlingo
  • Peugeot Partner
  • Mercedes Citan
  • Volkswagen Caddy
  • Fiat Torino
  • Fiat Doblo Cargo
medium van

Mellomstore varebiler

Den er kanskje ikke like smidig i byen som en varebil, men den mellomstore varebilen har fordelen av mye større lagringsplass. Den passer derfor for mer krevende transportbehov.

For eksempel:

  • Renault Traffic
  • Citroën Jumpy
  • Peugeot Expert
  • Mercedes Vito
  • Volkswagen Transporter
  • Fiat Scudo
  • Fiat Talento
large van détouré

Store varebiler

Dette er den største typen nyttekjøretøy. En stor varebil har plass til utstyr og pakker opp til 20m³.

For eksempel:

  • Renault Master
  • Citroën Jumper
  • Peugeot Boxer
  • Mercedes Sprinter
  • Volkswagen Crafter
  • Fiat Ducato
  • Ford Transit


Store varebiler er også tilpasset for bruk under kjøletransport og andre for å frakte passasjerer.

van lifers

Boligbiler

Det finnes varebiler som er utstyrt for å bo og reise med, og andre til service eller vedlikehold.

Som du kan se finnes det mange bruksområder og begrensninger.For å sikre best mulig sikkerhet under alle omstendigheter, så bør varebilen være utstyrt med de riktige dekkene.

Har du bobil eller campingvogn?  ​

I så fall anbefaler vi at du leser vår artikkel som hjelper deg å velge de beste dekkene til bobilen din

Forstå dekkmarkeringer spesifikt for nyttekjøretøy

markings

Hvert dekk er utviklet for å bære en viss belastning. Siden dette varierer avhengig av kjøretøyet, er det laget spesifikke markeringer for å gi en mer nøyaktig indikasjon på dekkets lastekapasitet. Vi forklarer dem nedenfor:

XL (Extra Load) eller REINF (Reinforced) på dekkets sidevegg betyr at lastekapasiteten er høyere sammenlignet med et personbildekk.
XL eller REINF-dekk passer derfor bedre for små varebiler.
Eksempel på en dimensjon med XL-markering: 215/65 R 16 102V XL

C eller LT indikerer varebildekk med forsterket karkasse som er beregnet for å tåle en høyere belastning, dvs. med en lasteindeks opp til 128, som tilsvarer en maksimal belastning på 1800 kg. Denne markeringen gjelder dermed store og mellomstore varebiler.
Eksempel på en dimensjon med C-markering: 215/65 R 16 C 109/107 T

Pass på så du ikke forveksler dette med CP-merkingen som ikke er beregnet på nyttekjøretøy, men kun for bobiler.

Hvordan velge beste varebildekk til ditt nyttekjøretøy?

Det er viktig å merke seg at små varebiler kan trenge passasjerdekk, mens større nyttekjøretøy har en tendens til å trenge spesifikke varebildekk. Se brukermanualen din for å forstå hvilke dimensjoner som er godkjent av din varebils bilprodusent. Uansett anbefaler MICHELIN dekk merket med “C”.

Deretter kan du velge de best egnede dekkene i disse dimensjonene i henhold til kriteriene forklart nedenfor:

Hvordan er vinteren for deg?

Valget av dekket ditt vil være avhengig av om du kjører i et mildt, kaldt eller ekstremt vintermiljø. Du trenger dekk som gir sikkert grep under alle kjøreforhold for at du skal kunne jobbe trygt.

Vi anbefaler at du konsulterer skjemaet nedenfor for å finne det mest passende området for din klimatiske kontekst på få sekunder:

van

Er det snøfall en gang i blant? MICHELIN Agilis CrossClimate 4-sesongsdekk vil passe dine behov. Les mer i vår artikkel om 4-sesongsdekk.
For vintre med hyppige snøfall kan du velge ett av følgende alternativ:


Hvis du kjører i ekstreme vintertemperaturer (under 7°C) med isete værforhold, anbefaler vi å utstyre nyttekjøretøyet ditt med MICHELIN Agilis X-Ice North-dekk om vinteren og MICHELIN Agilis 3 m sommeren. Les mer om vinterdekk i vår artikkel.

Kjører du off-road?

Hvis du trenger å kjøre nyttekjøretøyet ditt på naturlig terreng, anbefaler vi at du leser artikkelen vår om  offroad varebildekk

Hvorfor velge MICHELINS Agilis-serien? 

Vår MICHELIN Agilis-serie er designet spesielt for behovene til nyttekjøretøy, bileiere, håndverkere og butikkeiere. 

Fordi vi vet at du må fokusere på virksomheten din og kundene dine ved å yte den samme tjenesten uten å bekymre deg for værforholdene du kjører i. Kort sagt, vi har laget denne serien for at du kan kjøre trygt.

Du trenger pålitelige og trygge dekk for deg og dine ansatte, selv på våte eller snødekte veier.

Med MICHELIN Agilis-dekk kan du kjøre trygt i all slags vær og på alle veier. Den sikrer god trekkraft samtidig som den gir deg utmerket lang brukstid.

Og mens MICHELIN Agilis-serien tilbyr dekk utviklet for krevende profesjonelle behov, er den også egnet for “van lifers” som er på reise til alle årstider.  

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.