DEKKDEKK VIS ALLE DEKKVIS ALLE DEKK FORHANDLEREFORHANDLERE

Sportslig kjøring - Vanlige spørsmål

Finn svar fra våre eksperter

Sportslig kjøring - Vanlige spørsmål

 • Har produksjonsdatoen innvirkning på dekkytelsen?
  Dekk er laget av ulike typer materialer, inkludert gummibaserte komponenter der egenskapene endres over tid. Denne endringen avhenger av en rekke faktorer som klima, lagringsforhold (temperatur, fuktighet, plassering, osv.) og bruken (belastning, hastighet, dekktrykk, skade forårsaket av veiforhold, osv.) som dekket utsettes for. Disse aldringsfaktorene varierer så mye at det er umulig å forutsi dekkets levetid helt nøyaktig. I tillegg til regelmessige kontroller av brukeren, anbefaler vi at dekkene kontrolleres med jevne mellomrom av en kvalifisert person som vil avgjøre om dekkene må skiftes ut eller ikke. Jo eldre dekket er, desto mer sannsynlig er det at det må skiftes ut på grunn av aldring eller andre faktorer som avgjøres under kontrollene. Som en generell regel, selv om dekkene ser ut til å være i god stand og ikke har nådd slitasjegrensen, anbefaler Michelin at dekkene skiftes ut etter 10 år. Denne grensen på 10 år er beregnet ut ifra produksjonsdatoen (etter DOT-koden).
 • Hvordan utvikles dekkets responsvillighet etter hastighet?
  Den reduseres. når dette er sagt, bruken av forsterkede aramidfibre i MICHELIN Pilot Super Sport-dekkene gjør at dekkprofilen kan kontrolleres ved svært høye hastigheter, noe som reduserer tap av responsvillighet i betydelig grad.
 • Hva skjer hvis jeg skifter dekkdimensjon? Hvilke fordeler har bredere dekk med hensyn til ytelse?
  Større dimensjoner forbedrer vanligvis styrepresisjonen og responsvilligheten. Komforten vil naturligvis reduseres litt (mer stabil kjøring) i tillegg til dårligere vannplaning ved kjøring i vanndammer i høy hastighet.
 • Hvordan bør du kjøre inn nye dekk?
  Kjør forsiktig og godt innenfor fartsgrensen de første kilometerne for å stabilisere egenskapene til fibre og andre materialer, og for å sikre at dekket er perfekt plassert på felgen.
 • Hva er den beste kjørestilen for optimal balanse mellom effektivitet, ytelse og lang levetid på sportsdekk uavhengig om du kjører på veien eller på bane?
  Generelt sett er det veldig viktig at du holder et øye med dekktrykket for å optimalisere ytelse og levetiden (for mer informasjon, les Vanlige spørsmål på nettstedet vårt). Under banekjøring er det best å dele opp kjøringen med noen runder der dekkene avkjøles. To separate økter på 4 runder i toppfart har lavere innvirkning på dekkene enn én økt på 8 runder.
  06/2013 - Sportsdekk - club911.net
 • Med konkurransedekk fra MICHELIN - hvor mange sekunder per runde kan du spare med en prototype eller GT-modell sammenlignet med standard sportsdekk i samme dimensjon?
  Det finnes for mange variabler involvert til å kunne gi noe generelt svar på dette spørsmålet (f.eks. type bil, banen, nøyaktig type konkurransedekk). For å gi deg et eksempel - på en 3 km bane i en standard Porsche-modell, kan du redusere rundetiden med seks sekunder ved å velge MICHELIN slicksdekk i stedet for MICHELIN Pilot Super Sport.
  06/2013 - Sportsdekk - club911.net
 • Hvor mye øker temperaturen på et slicksdekk når hjulene låses? Hvorfor er dekkene mest effektive etter to eller tre runder og ikke umiddelbart? Hva skjer med dekkene etter denne toppytelsen, spesielt når det gjelder overflategummien?
  Når man bremser kraftig (og låser hjulene), er fenomenet så kortvarig og lokalt at det ikke finnes noen betydelig eller langvarig innvirkning på dekkets innvendige trykk eller temperatur. Men den temperaturen på dekkets overflate øker betydelig på et meget lokalt område, spesielt med slicksdekk. Første gangen dekket brukes, går polymerkjedene på overflaten i oppløsning. Dette modifiserer sammensetningens egenskaper betydelig og kan ikke reverseres. Når toppen er nådd, vil dekket stabiliseres med hensyn til trykk og temperatur. Til slutt, det finnes ikke noe som heter overflategummi ettersom den samme gummitypen brukes i hele dekkmønsteret.
  10/2013 - Fra bane til vei - club911.net
 • Hvordan leser jeg merkingen på sideveggen til et konkurransedekk eller vanlig dekk?
  For vanlige bildekk, les «Forstå merking av dekk».
 • Hvordan leser jeg merkingen på sideveggen til et motorsportdekk?
  Motorsportdekk bruker en annen dimensjonsbetegnelse enn vanlige bildekk. Et rallydekk i dimensjonen 20/65-18 som et eksempel; 20 tilsvarer bredden på dekkmønsteret i cm, 65 til total diameter i cm og 18 til felgdiameter i tommer.
 • Hvordan finner jeg produksjonsdatoen på sideveggen til et vanlig dekk?
  Denne finner du i de 4 siste sifrene i DOT-koden. De to første av disse fire sifrene angir produksjonsuken og de to siste angir produksjonsåret. En DOT-kode som slutter med «1310» tilsvarer derfor en produksjonsdato i løpet av uke 13 i året 2010, dvs. mars 2010.
  Forstå merking av dekk
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Lidenskapelig opptatt av høy ytelse?

Utvalg av high-performance-dekk

Utvalg av high-performance-dekk

Se high-performance-dekk fra Michelin. Finn dine dekk
Se MICHELIN Pilot Sport <sup>4</sup> S

Se MICHELIN Pilot Sport 4 S

Kjenner du til en av de nyeste innovasjonene fra Michelin? Les mer om dette dekket
MICHELIN Passion

MICHELIN Passion

YouTube-kanalen dedikert motorsport og high-performance Se nå