DEKKDEKK VIS ALLE DEKKVIS ALLE DEKK FORHANDLEREFORHANDLERE

Pleieveiledning

Tips for kaldt vær

Michelin 18 mai 2010

Tips for kaldt vær

1. Sett vinterdekk på alle fire hjul

For maksimal sikkerhet og kontroll over kjøretøyet i kaldt vær bør du montere vinterdekk på alle fire hjul. For å få bedre ytelse ved start, er det mange som setter vinterdekk kun på drivakselen. Selv om dette er fristende, vil det ikke gi optimalt grep, ytelse eller sikkerhet.

 • Å sette vinterdekk på forakselen kan føre til dårligere veigrep for bakhjulene. Du risikerer også å få sladd (for bakhjulsdrift) eller problemer i svinger (for- eller bakhjulsdrift).
 • Å sette to vinterdekk bare på bakakselen øker faren for å kjøre rett frem når du prøver å svinge.

Les mer om MICHELIN vinterdekk.

2. Dekktrykk om vinteren

Dekktrykket faller når det blir kaldere. Hvis et dekk har et trykk på 2 bar (29 psi) ved for eksempel 20 °C, kan trykket bli bare 1,8 bar (26 psi) ved 0 °C. Hvis dekktrykket er lavt når du kontrollerer det i kaldt vær, må du pumpe opp dekkene i henhold til kjøretøyprodusentens anbefalinger.
Cold weather tyre pressure

Vår råd:

 • Når du pumper opp kalde dekk (dekktemperaturen ved utetemperaturen), skal du pumpe dem opp til de trykkene som anbefales av kjøretøyprodusenten.
 • Hvis du måler trykket i en varm garasje eller verksted, skal du legge 0,2 bar (3 psi) til det trykket som anbefales av kjøretøyprodusenten. Dette vil sørge for at du kompenserer for den kalde temperaturen og kjører på korrekt dekktrykk.

Her kan du få flere råd om dekktrykk.

3. Bilvedlikehold om vinteren

Det beste tidspunktet å gjøre kjøretøyet klar for de kalde månedene fremover er nå vinteren er like rundt hjørnet. Hvis du noen gang kjører der det er snø, is, løs grus og salt på veien, vet du hva det kan gjøre med bilen. Små riper blir til rust, varmeapparatet får en belastning som det antagelig ikke er forberedt på, og frontruten må håndtere varmesjokket fra kaldt vær ute og den ekstreme motsatte belastningen av en meget varm kupé. Hvis det er mulig, bør du dekke til frontruten i vintermånedene både innvendig og utvendig (et godt tips er å bruke aviser).

Frontrutesikkerhet

Et lite "slag" på frontruten kan, i ekstremvær, bli til en stor sprekk. Derfor bør du reparere frontruten før vinteren setter inn. Ellers må du kanskje ta kostnaden ved å skifte den ut. Kjøreforholdene er allerede dårlige om vinteren, så sørg for at du forhindrer dårlig sikt ved å kontrollere vindusviskerbladene.

Frozen windscreen

Vinterspylevæske

Hvis du noen gang har kjørt like etter at en saltebil har kjørt forbi for å smelte is og snø, så vet du hvor viktig det er å ha vinterspylevæske. Sørg for at spylevæsketanken er full og i god stand.  Frontruter kan gjøres raskt vite av salt som kastes opp på dem. Et bra tips her er å ikke tynne ut spylevæsken med vann: den kan fryse ved lave vintertemperaturer.
 • Kontroller tilstanden til batteriet ofte. Lave temperaturer kan forårsake utladning.
 • Kontroller at motoroljen egner seg for bilen og forholdene, fordi kulden har en tendens til å gjøre den tykkere.
 • Vask bilen regelmessig for å beskytte chassiset, karosseriet og dekkene fra korrosjon forårsaket av salt på veiene.
 • Kontroller bremsene. Det er farlig å kjøre om vinteren med dårlig vedlikeholdte bremser.
 • Kontroller lysene. Det kommer mange lange netter fremover.


4. Nå bør du bruke kjettinger?

Kjettinger bør brukes på pakket snø. Hvis du reiser til, for eksempel, visse skisteder må du sette på kjettinger (sjekk før du drar).

Hvis du ikke har et sett, kan du få råd i kvalitetsbutikker om hvilke kjettinger som egner seg best for ditt kjøretøy og dekkdimensjon. Når de er satt på bør det være flest mulig kjeder over kontaktfeltet på dekket. Det bør være, i gjennomsnitt, minst 12 kjeder som krysser dekket. Før du drar bør du ta deg tid til å lære hvordan du setter på og tar av kjettinger på en effektiv måte. Det er ikke direkte gøy å sette dem på i en snøstorm i nullgrader, med frosne fingre halvveis opp en bratt fjellvei. Et par timer med forberedelser vil gjøre at du kan løse denne oppgaven betraktelig raskere.

Prøv å sørge for at kjettingene er lett tilgjengelige. Det er lurt å legge dem sist i bagasjerommet sammen med andre ting du trenger på veien. Ha med deg et par hansker og en lampe (kanskje en hodelykt, ettersom de fleste mennesker ikke har tre hender).
 • BIL
 • SUV - 4X4
 • VAREBIL - BOBIL
Loader