DEKKDEKK VIS ALLE DEKKVIS ALLE DEKK FORHANDLEREFORHANDLERE

Kjøreveiledning

Vinterkjøring

Michelin 18 mai 2010

Vinterkjøring

Vær oppmerksom, senk farten og behold kontrollen.

Dette er de tre viktigste elementene i trygg vinterkjøring. Vinteren byr på utfordringer for motorister. Kjør i henhold til vei- og værforhold, som kan være uforutsigbare.

Sikkerhet er første prioritet.

Vinterkjøring setter ekstra krav til kjøretøyet og dine kjøreferdigheter. Så sørg for at du er godt forberedt for vinterforhold.

Bruk vinterdekk.

Vinterdekk gir bedre sikkerhet ved å gi bedre veigrep, bremsing og kjøreegenskaper ved frost, snø, sludd og spesielt ved isete forhold. Å montere fire vinterdekk gir bedre kontroll og stabilitet.

Vær klar over dine egne begrensninger, og andre føreres.

Oppretthold fokus på omgivelsene. Tilpass kjørehastigheten til de rådende forholdene og hold trygg avstand mellom deg og kjøretøyet foran deg. Unngå situasjoner der du kan måtte bråbremse på glatt underlag.

Bremsing

Det er viktig at du forutser bremsing ved å vurdere den nødvendige bremselengden. Unngå bråbremsning og kjøring i høy hastighet. Ikke gjør brå bevegelser og unngå å akselerere for kraftig (akselerasjonen bør være gradvis og ikke kraftig). Prøv å bremse gradvis for å forhindre at hjulene låser seg. Hvis hjulene låser seg, vil kjøretøyet skrense og gå ut av kontroll. Hvis dette skjer, må du slippe bremsepedalen for å få tilbake veigrepet og deretter bruke motoren som brems sammen med bremsepedalen. Du kan begrense risikoen for å skrense når du kjører oppover ved å bruke et høyere gir enn det du bruker i tørt vær.

Starte

For å unngå å skli når du starter på snø, er det viktig å akselerere meget gradvis. Hvis hjulene sklir, må du kople inn neste gir for å redusere kraften som føres til hjulene. Da vil du være i stand til å starte på vanlig måte.

Svinger

Før du kjører inn i en sving bør du senke farten mens du kjører rett frem. Styr med en konstant, flytende bevegelse for å unngå at dekket sklir og mister kontroll i svinger. Hold lav og regelmessig hastighet.

Tap av kontroll over forhjulene

For å få tilbake grepet hvis du mister kontrollen foran, må du redusere farten ved å løfte foten fra gasspedalen. Om nødvendig, trykk lett på bremsen uten å låse hjulene.

Tap av kontroll over bakhjulene

Hvis bilen mister grepet bak (men fremdeles har grep foran), i en bil med forhjulsdrift, kan du akselerere varsomt for å få igjen balansen. I en bil med bakhjulsdrift skal du varsomt løfte foten fra gasspedalen inntil bakhjulene får tilbake grepet. Deretter kan du akselerere igjen for å opprettholde hastigheten. Du bør absolutt ikke bremse, ettersom dette vil forsterke ubalansen bak.
  • BIL
  • SUV - 4X4
  • VAREBIL - BOBIL
Loader