DEKKDEKK VIS ALLE DEKKVIS ALLE DEKK FORHANDLEREFORHANDLERE

Grunnleggende dekkunnskap

Hvert år gir dyrking av gummitrær levebrød til 30 millioner mennesker

Michelin 18 mai 2010

Miljø

Levebrødet til disse gårdbrukerne er imidlertid truet av avskoging. Dekkprodusentene bruker nesten 70 % av verdens produksjon av naturgummi, så det er opp til selskaper som MICHELIN å beskytte og bevare disse naturressursene og sørge for at dyrking av gummitreet (Hevea) er bærekraftig.

I flere tiår har MICHELIN dyrket nesten 21 000 hektar med Hevea-plantasjer i Brasil og Nigeria, noe som dekker 12 % av MICHELINs behov for naturgummi på verdensbasis. For å beskytte helsen til Hevea-avlingen i Brasil på lang sikt har for eksempel MICHELIN investert i et bærekraftig jordbruksprogram for å skape strategiske sosiale, miljømessige og økonomiske resultater. Disse lokale jordbrukene utfører dessuten grunnbehandlingen på egenhånd og utvikler andre typer avlinger mellom radene med Hevea, som kakao og bananer.

Beskyttelse av biologisk mangfold i tropeskoger

MICHELIN har også opprettet "økologiske korridorer" som knytter samme tre felt med atlantisk skog for å skape kontinuitet fra kysten til innlandet, over et område på 3000 hektar. Denne tropeskogen, som opprinnelig strakk seg langs hele Brasils kystlinje, er nå bare på 10 % av sin opprinnelige størrelse: noe som gjør den til en av de mest truede tropeskogene i verden.

Nært samarbeid med lokale jordbruksgrupper

MICHELIN samarbeider tett med lokale myndigheter og grupper som er opptatt av biologisk mangfold, for å utvikle disse korridorene. I tillegg har MICHELIN utviklet familieeide gummiplantasjer ved å forsyne små nabogårdsbruk (1000 familier) med resistente varianter av Hevea som er produsert av foredlingsforskningsprogrammet ledet av MICHELIN og CIRAD (Centre International pour la Recherche Agronomique et le Développement). Med stigende priser, også for andre råvarer, ser lokalsamfunnet at det er fornuftig å være produsent, noe som gir en garantert råvarekilde.

En ny landsby

MICHELIN har også besluttet å gi 18 hektar land til konstruksjon av en ny landsby, som heter Nova Igrapiuna, i hovedsak for tappere og deres familier. Landsbyen er utstyrt med moderne vannbehandlingsanlegg og har åpne, grønne plasser, legekontorer og skoler.

Skogplanteprogram

Etter en undersøkelse av området og dets arter, ble det også satt i gang et skogplanteprogram. Mer enn 11 kvadratkilometer av vår gummiplantasje i Bahia, Brasil dyrkes ikke i det hele tatt for å hjelpe til å beskytte urskog, flora og fauna. Prosjektet har også gjeninnført dyr og oppmuntret til miljøturisme i området rundt fossen for å beskytte miljøet bedre.

Heve økologisk bevissthet

I et forsøk på å bevare økosystemet hjelper MICHELIN til å heve den økologiske bevisstheten innen regionen i samarbeid med forskjellige organisasjoner (CETREL, BioBrasil og Tropical Nature Foundations). Du kan lese mer om dette miljøutdanningsprogrammet her.

Biologisk og agrikulturell forskning

I områder der selskapet har Hevea-plantasjer foretar MICHELIN også biologisk og agrikulturell forskning, med følgende mål:
  • Forbedre teknikker for utnyttelse av Hevea-treet for å senke produksjonskostnadene
  • Øke avlingsavkastningen
  • Forbedre kvaliteten på naturgummi
  • Bekjempe sykdom i Hevea-trær

Bekjempe sykdom i gummitrær

MICHELIN har samarbeidet tett med et stort spekter av universiteter, vitenskapelige institusjoner og forskningsorganisasjoner for å effektivt bekjempe en søramerikansk sykdom som forårsakes av microcyclus ulei, en sopp som angriper bladene på det brasilianske Hevea-treet, og som kan utgjøre en alvorlig trussel for plantasjer i Asia og Afrika. Fruktene av denne forskningen har også gjort det mulig å velge og reprodusere de variantene av Hevea som er mer resistente mot angrep fra parasitter. I flere år har vi donert unge, soppresistente gummitrær til små nabogårdsbruk i Brasil. Vi ga bort 200 000 trær i 2006 alene.

Bevaring av naturressurser

I Nigeria har de fire MICHELIN-plantasjene også forpliktet seg til å beskytte miljøet. 500 hektar med tropisk regnskog på Osse River-plantasjen på grensen til Okumu National Park (beskyttet siden 1999) anses i dag for å være det siste tropiske regnskogreservatet i den vestlige delen av landet. Takket være denne plantasjen ble MICHELIN tildelt 2002-prisen fra Nigerian Conservation Foundation (NCF) som det mest miljøvennlige selskapet i Nigeria.

Resirkulering av brukte dekk

I dag ender færre og færre brukte dekk opp i søppelfyllinger, ettersom nye resirkuleringsmuligheter utvikles og flere mennesker blir oppmerksom på hva som står på spill for miljøet. MICHELIN har forpliktet seg til å kjempe for å beskytte miljøet og deltar aktivt i fellesbevegelsen innen dekkindustrien for å oppmuntre til resirkulering av dekk som ikke lenger kan brukes. I Europa har det vært ulovlig siden 2003 å kaste hele dekk i søppelfyllinger, og kasting av oppskjærte dekk har vært ulovlig siden 2006.

Recycling

  • BIL
  • SUV - 4X4
  • VAREBIL - BOBIL
Loader